Χρέη 6,54 δισ. το 11μηνο του 2023

Συνολικά τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει στο ποσό των 105,72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης

1' 18" χρόνος ανάγνωσης

Νέα χρέη ύψους 6,54 δισ. ευρώ δημιούργησαν το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου φορολογούμενοι και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός κατάφερε να εισπράξει από παλαιά (προ του 2023) και νέα χρέη περί τα 4,98 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και δείχνει ότι πλέον η ΑΑΔΕ με τον νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και τα συνεχή μηνύματα στους οφειλέτες, μπορεί να διασφαλίζει τα συμφέροντα του Δημοσίου. Συνολικά τα χρέη προς το Δημόσιο έχουν φθάσει στο ποσό των 105,72 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.

Ειδικότερα:

• Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 6,54 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,53 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι από τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν φτάσει τα 7,316 δισ. ευρώ.

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών προ του 2023 και νέων) έχει φθάσει τα 105,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 26,3 δισ. ευρώ θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης, με το εισπράξιμο ποσό να περιορίζεται στα 79,4 δισ. ευρώ.

• Οι φορολογούμενοι που έχουν χρέη στην εφορία ανέρχονται σε 3,97 εκατ. Μάλιστα, σε 1,487 εκατ. έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

• Από το συνολικό χρέος, τα 40,56 δισ. ευρώ χρωστούν τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα ποσό ύψους 65,15 δισ. ευρώ.

Εξετάζοντας την ποιοτική διάρθρωση του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου προκύπτει ότι το 59,3% αυτού, που αντιστοιχεί σε 47,3 δισ. ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.λπ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT