«Τσουνάμι» απολύσεων πλήττει τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, σε μία τάση που συνεχίζεται στον απόηχο της έκρηξης της πανδημίας. Οι περικοπές σημειώνονται σε μια περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας και νέων τεχνολογικών προσδοκιών, καθώς πολλοί κολοσσοί επενδύουν πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη και στις αυξανόμενες προοπτικές της. Η Google ανακοίνωσε χθες ότι απέλυσε εκατοντάδες εργαζομένους σε διάφορα τμήματα, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα έξοδα και να επικεντρωθεί απερίσπαστη στην ανάπτυξη της ΑΙ.
Ο «γίγαντας» της Σίλικον Βάλεϊ απέλυσε υπαλλήλους από το βασικό του τμήμα μηχανικών, καθώς και από το Google Assistant, έναν εικονικό βοηθό που λειτουργεί με φωνή, όπως επίσης και στο τμήμα που κατασκευάζει το τηλέφωνο Pixel, τα ρολόγια Fitbit και τον θερμοστάτη Nest. «Επρεπε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη συνεχή απασχόληση ορισμένων υπαλλήλων της Google και λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι η θέση σας καταργείται», διεμήνυσε η εταιρεία σε ορισμένους εργαζομένους, σύμφωνα με το σχετικό κείμενο που περιήλθε στην κατοχή των New York Times. «Επενδύουμε υπεύθυνα στις μεγαλύτερες προτεραιότητες της εταιρείας μας και στις σημαντικές ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας», σχολίασε λακωνικά εκπρόσωπος της Google.
Οι περικοπές συνεχίζουν την τάση των απολύσεων στη Σίλικον Βάλεϊ, αφού μεγάλες εταιρείες όπως η Google, η Meta και η Amazon «ψαλίδισαν» χιλιάδες θέσεις εργασίας πέρυσι. Με την αυγή της νέας χρονιάς, περισσότερες εταιρείες ανακοίνωσαν περικοπές. Η Amazon απέλυσε επίσης χθες εκατοντάδες εργαζομένους από την υπηρεσία ροής Twitch, το Prime Video και τα στούντιο MGM, ενώ θέλει να εστιάσει στο περιεχόμενο που έχει το μεγαλύτερο κέρδος. Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της υπηρεσίας Prime Video και εξαγόρασε την MGM έναντι 6,5 δισ. δολαρίων το 2022. Το Twitch, η πλατφόρμα ροής βιντεοπαιχνιδιών της Amazon, καταργεί επίσης περίπου 500 θέσεις.
Πολλοί κολοσσοί εστιάζουν πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη και στις αυξανόμενες προοπτικές της.
Η Xerox με τη σειρά της είπε αυτόν τον μήνα ότι θα περικόψει το 15% του προσωπικού σε σύνολο 23.000 ατόμων και ο πάροχος λογισμικού βιντεοπαιχνιδιών Unity Software που κατασκευάζει την τεχνολογία για δημοφιλή παιχνίδια σε κινητά όπως το Pokemon Go, δήλωσε ότι θα μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 25%, εξαλείφοντας περίπου 1.800 θέσεις εργασίας.
Στην Google ειδικότερα, ο διευθύνων σύμβουλος Σουντάρ Πιτσάι ώθησε την εταιρεία από τον Ιούλιο του 2022 να αυξήσει την εξειδίκευση και να μειώσει τα έξοδα καθώς οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν. Τον Ιανουάριο του 2023, απώλεσε το 6% του εργατικού δυναμικού της, ή 12.000 άτομα, στις μεγαλύτερες απολύσεις που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία. Εκτοτε, στελέχη της εταιρείας δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να μειώσουν σημαντικά το κόστος, εστιάζοντας παράλληλα στον αναπτυσσόμενο τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης. Η εταιρεία, η οποία είχε 182.000 υπαλλήλους στις 30 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ότι οι νέες απολύσεις είναι μέρος μιας αναδιοργάνωσης που έγινε κατά τη συνήθη πορεία των εργασιών.
Η Alphabet Workers Union, που εκπροσωπεί περισσότερους από 1.400 εργαζομένους στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, αποκάλεσε από την πλευρά της τις απολύσεις «περιττές». Για χρόνια, ο τομέας της τεχνολογίας ευνοούσε την ανάπτυξη, με τις εταιρείες να ανταγωνίζονται για ταλέντα και επενδύοντας διαρκώς σε νέα πρότζεκτ. Η πανδημία επιτάχυνε αυτή την τάση καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα τους. Ο πληθωρισμός ωστόσο και οι ασθενέστερες οικονομικές προοπτικές προκάλεσαν αλλαγές και ο τεχνολογικός τομέας άρχισε να «ξεφουσκώνει» το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τον κλάδο παρακολούθησης Layoffs.fyi.