Στην Αθήνα επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών

Στην Αθήνα επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα και στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιούν ο πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Ντομινίκ Λαμπουρί και η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Κλαούντια Μπουχ. Χθες, πρώτη ημέρα της διήμερης επίσκεψης, οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών συναντήθηκαν με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της διοίκησης της ΤτΕ, καθώς και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Το απόγευμα συναντήθηκαν, επίσης, με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη. Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και θέματα εποπτικού ενδιαφέροντος και, σύμφωνα με πληροφορίες, διαπιστώθηκε η σημαντική πρόοδος που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες προς την εξυγίανση και τη βελτίωση της κερδοφορίας τους, που ανοίγει τον δρόμο για τη διανομή μερίσματος.

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του «Εξοικονομώ 2023»

Σε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος «Εξοικονομώ 2023» κατά 40% περίπου προχώρησε το ΥΠΕΝ για να καλύψει το υψηλό ενδιαφέρον από πλευράς νοικοκυριών. Οπως ανακοινώθηκε, στο πρόγραμμα εντάσσονται ως καταρχήν επιλέξιμες όλες οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Πρόκειται για 31.549 αιτήσεις, οι οποίες κατατέθηκαν έως και τη 15η Νοεμβρίου του 2023 (καταληκτική ημερομηνία υποβολής ένταξης). Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται σε 422.105.074 ευρώ (από 300.000.000 ευρώ), ποσό που καλύπτει το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν.

Πιλοτική διάθεση Ιντερνετ στο μετρό

Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η πιλοτική διάθεση Ιντερνετ σε σταθμούς του μετρό. Σύμφωνα με απάντηση σε κοινοβουλευτική ερώτηση του CEO των ΣΤΑΣΥ Αθ. Κοτταρά, η πρώτη φάση του έργου της εγκατάστασης τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο σύνολο των σηράγγων και των υπόγειων σταθμών του δικτύου μετρό προβλέπει την κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της γραμμής 2 από τον Αγ. Δημήτριο έως το Ελληνικό και των μεταξύ τους σηράγγων. Στον σταθμό Αλίμου έχει ήδη εγκατασταθεί ο ενεργός εξοπλισμός.

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων

Λίγο νωρίτερα από το σύνηθες θα καταβληθούν από τον ΕΦΚΑ οι συντάξεις Φεβρουαρίου, καθώς η διοίκηση του Φορέα έκρινε πως πρέπει να καλυφθεί το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη πληρωμή, η οποία επίσης έγινε πριν από τα Χριστούγεννα. Ετσι, και με στόχο την οικονομική διευκόλυνση των συνταξιούχων, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως ταμεία μη μισθωτών, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από συστάσεως του ΕΦΚΑ και μετά και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών, καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

H ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

Για το 2025 μετατίθεται η εμπορική λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Για το χρονοδιάγραμμα του εμβληματικού έργου ενημέρωσε την Περιφέρεια Κρήτης κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο προχθές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης. Το έργο, σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στο τέλος του 2024, ενώ η εμπορική λειτουργία θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2025. Κατά την επίσκεψη στο εργοτάξιο του σταθμού μετατροπής της Δαμάστας, διαπιστώθηκε η πρόοδος των έργων. Οι κύριες εγκαταστάσεις του σταθμού πλησιάζουν στην ολοκλήρωση, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του σταθμού μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο καθώς και οι εργασίες των εναέριων γραμμών μεταφοράς για τη σύνδεση με το εθνικό σύστημα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT