Κίνα: Πτώση εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

Κίνα: Πτώση εξαγωγών για πρώτη φορά από το 2016

Το 2023 υποχώρησαν κατά 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν το 2023, για πρώτη φορά από το 2016, καθώς η παγκόσμια ζήτηση επιβραδύνθηκε. Σε δολαριακή βάση, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 3,38 τρισ. δολάρια το 2023, μειωμένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2022, οι κινεζικές εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η τελευταία φορά που η Κίνα κατέγραψε μείωση στις εξαγωγές της ήταν το 2016, όταν καταγράφηκε μείωση 7,7%, λόγω της χαμηλής ζήτησης.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν το 2023 κατά 5,5% στα 2,56 τρισ. δολάρια. Συνεπώς, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 823 δισ. δολαρίων για τη χρονιά που πέρασε.

«Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη ήταν αδύναμη τον περασμένο χρόνο», είπε ο Λιου Νταλιάνγκ, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων, σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στο Πεκίνο, σύμφωνα με το CNN. «Η υποτονική εξωτερική ζήτηση έχει πλήξει τις εξαγωγές της Κίνας».

Παράλληλα, εκτίμησε πως οι εξαγωγές θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν «δυσκολίες» και το 2024, καθώς η παγκόσμια ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει ασθενής, ενώ ο «προστατευτισμός και οι μονομερείς ενέργειες» θα εμποδίσουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Πάντως, τον Δεκέμβριο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, υποδηλώνοντας ελαφρά βελτίωση της παγκόσμιας ζήτησης για κινεζικά προϊόντα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας το 2023, καθώς το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αντιπροσώπευε το 11,2% του συνόλου.

Την ίδια στιγμή, η αύξηση των δανείων στην Κίνα επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ, μια και η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνεχίζει να επιβαρύνει τη ζήτηση για δάνεια. Τα δάνεια σε κινεζικό νόμισμα αυξήθηκαν κατά 10,4% τον μήνα, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, ποσοστό που είναι το πιο χαμηλό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2003. Η ζήτηση για πιστώσεις από νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν επίμονα αδύναμη την περασμένη χρονιά. Η συνεχιζόμενη ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος κάποτε αφορούσε σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των δανείων, περιορίζει τη ζήτηση για ενυπόθηκα δάνεια. Παράλληλα, η αδύναμη εγχώρια ζήτηση καθιστά πολλές εταιρείες απρόθυμες να αναπτυχθούν, ενώ οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές όσον αφορά τη χορήγηση δανείων σε εργολάβους, αφού πολλοί έχουν κηρύξει πτώχευση.

Τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορήγησαν νέα δάνεια ύψους 1,2 τρισ. γιουάν τον μήνα, έναντι 1,4 τρισ. γιουάν που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν τις εκτιμήσεις για νομισματική χαλάρωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT