Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο Χ.Α.

Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα στο Χ.Α.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία εισήλθε η διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τοποθετείται, εκτός απροόπτου, το αργότερο έως το επόμενο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο, στις 24 Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, τα τμήματα ανάλυσης των διεθνών επενδυτικών οίκων που λειτουργούν ως ανάδοχοι και σύμβουλοι για τη συναλλαγή αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να εκδώσουν εκθέσεις έναρξης κάλυψης των μετοχών της εταιρείας, προσδιορίζοντας και τιμές-στόχους. Πάντως το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων που έχουν ήδη γίνει είναι αυξημένο, αφού το αεροδρόμιο αποτελεί ιδανικό όχημα για επένδυση στη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, ενώ οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις που προσφέρει αποτελούν βασικό θέλγητρο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η διαπραγμάτευση των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα έχει ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου.

Η SwitzGroup αποκτά το 51% της Ιωνικής Σφολιάτας

Το πράσινο φως άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην απόκτηση του 51% της Ιωνικής Σφολιάτας από τη SwitzGroup Europe Limited, την εταιρεία του Ινδού επενδυτή Ταϊζούν Κορακιουάλα, που μετράει ήδη πολλές και σημαντικές επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες τροφίμων. Ο ίδιος, μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και σε νέα εξαγορά, πάλι στον κλάδο των τροφίμων, χωρίς να αποκλείεται αυτή τη φορά ο στόχος να είναι επιχείρηση λιανικής και όχι κάποια βιομηχανία τροφίμων. Στο SwitzGroup ανήκουν η Olympic Foods, η CSM Bakery, η Κρητών Αρτος και η αλυσίδα «Κουλουράδες».

Νέος διευθύνων σύμβουλος στην Allianz

Ο Βασίλης Χριστίδης αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος στην Allianz μετά την αποχώρηση του Χρήστου Γεωργακόπουλου, που ανέλαβε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ο Βασίλης Χριστίδης ανέλαβε το 2013 τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Allianz Trade στην Ελλάδα και από το 2016 στην Ιταλία τον ρόλο του περιφερειακού εμπορικού διευθυντή για τη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Το 2021 μπήκε στην ομάδα της κοινοπραξίας της Allianz Trade στην Πορτογαλία.

Περιθώριο για ράλι στη μετοχή της Aegean

Στην επανεκκίνηση της κάλυψης την Aegean Airline προσχώρησε η Euroxx Securities, δίνοντας σύσταση «overweight» και τιμή-στόχο τα 15,4 ευρώ, βλέποντας έτσι περιθώριο για ράλι ύψους 30% στο ταμπλό του Χ.Α. Οπως επισημαίνει, η Aegean σημείωσε μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην ελληνική αγορά το 2023 (+114% έναντι +39% για τον Γενικό Δείκτη) και πιστεύει ότι αυτή η υπεραπόδοση θα συνεχιστεί εν μέσω: 1) Ισχυρής ζήτησης για τον ελληνικό τουρισμό, 2) ελκυστικών επιπέδων αποτίμησης και 3) επιστροφής στη διανομή μερισμάτων (αναμένει ότι θα διανείμει το 25% των κερδών του 2023 και το 35%-40% του 2024) χάρη στον ισχυρό ισολογισμό. 

Ανεβαίνει το κόστος μεταφορών λόγω Χούθι

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν αποτελεί ακόμη «κόκκινη σημαία» για την παγκόσμια οικονομία, σημειώνει η Allianz Research. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι επιθέσεις των Χούθι έχουν διαταράξει μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό, οδηγώντας σε πιο δαπανηρή και χρονοβόρο αλλαγή διαδρομής γύρω από την Αφρική. Οι τιμές των μεταφορών αυξήθηκαν κατά 240% από τον Νοέμβριο του 2023, φτάνοντας στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αλλά πολύ κάτω από την κορυφή του 2021 προς το παρόν. Εάν οι διαταραχές αυτές είναι βραχυχρόνιες, ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι περιορισμένος, εκτιμά η Allianz. Εάν η κρίση όμως συνεχιστεί για αρκετούς μήνες, ο διπλασιασμός του κόστους μεταφορών θα ωθήσει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,5% υψηλότερα, με αποτέλεσμα τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT