Συνεδρίαση τραπεζιτών στο Νταβός κεκλεισμένων των θυρών

Συνεδρίαση τραπεζιτών στο Νταβός κεκλεισμένων των θυρών

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Οι τεράστιες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η παγκόσμια οικονομία, λόγω των μεταβαλλόμενων πολιτικών των επιτοκίων, του αυξανόμενου χρέους, αλλά και του πιο περίπλοκου γεωπολιτικού σκηνικού που έχει υπάρξει στην ιστορία του Παγκόσμιου Φόρουμ του Νταβός, είναι το θέμα κρίσιμης συνεδρίασης που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 17 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του 54ου ετήσιου φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο. Σε αυτή την κλειστή «συνάντηση των επικεφαλής του χρηματοοικονομικού κλάδου», στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 100 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από τον τραπεζικό τομέα, τις αγορές, τον κλάδο της ασφάλισης και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, θα προεδρεύουν ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays, Κ. Σ. Βενκατακρισνάν, και ο διευθύνων σύμβουλος της Manulife, Ρόι Γκόρι, σύμφωνα με τη σχετική ατζέντα, αναφέρει το Reuters. Σημειώνεται πως στο φόρουμ (15-19 Ιανουαρίου) θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων, περισσότεροι από 60 αρχηγοί κρατών, 300 επικεφαλής μεγάλων οργανισμών, πάνω από 40 υπουργοί Εξωτερικών και 1.600 ηγέτες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 800 κορυφαίων CEO.

Επιστροφές κεφαλαίου

Επιστροφές κεφαλαίου και ανταμοιβές στελεχών μέσω διανομής δωρεάν μετοχών, που θυμίζουν άλλες καλές εποχές του κατασκευαστικού κλάδου, παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Ενόψει ενός νέου κύκλου ανάπτυξης για τις κατασκευαστικές εταιρείες, που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 10 χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται πλέον και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, οι διοικήσεις των ομίλων έχουν αρχίσει να ανταμείβουν τους ανθρώπους τους. Για παράδειγμα, η «Αβαξ», η οποία έχει συγκεντρώσει έργα ύψους 3,2 δισ. ευρώ (από περίπου 1 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια), θα προχωρήσει στη δωρεάν διανομή συνολικά 4 εκατ. μετοχών σε 52 στελέχη του ομίλου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής συνέλευσης του 2021. Από τις μετοχές αυτές, λιγότερο από το 30% θα διανεμηθεί στους πέντε βασικούς μετόχους, που αποτελούν και εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Η επιβολή χρέωσης προμίσθωσης 1,20 ευρώ το καλοκαίρι του 2022 από τη Free Now είχε τροφοδοτήσει, τότε, εύλογα ερωτήματα για το εάν η εταιρεία θα καταφέρει να διατηρήσει τη συνδρομητική της βάση. Εντέλει η εν λόγω χρέωση δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τα δεδομένα της εφαρμογής, που διαθέτει 9.000 εγγεγραμμένους οδηγούς και πάνω από 1,3 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες. Σύμφωνα με τη Free Now, το τελευταίο τρίμηνο του 2023, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η εταιρεία εμφάνισε ρυθμούς ανάπτυξης 46%.

Συνεχίζεται η μάχη τιμών στο ρεύμα

Η μάχη των φθηνών τιμολογίων μεταξύ των παρόχων συνεχίζεται και ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μεταφέροντας τον ανταγωνισμό στα σταθερά, που όμως δεν είναι μπλε αλλά… ανεξαρτήτως χρώματος. Τη χαμηλότερη τιμή προσφέρει από την Παρασκευή το απόγευμα στην αγορά η «Φυσικό Αέριο» (θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας) με το προϊόν «Ρεύμα MAXI Home Fixed» σε σταθερή τιμή για 8 μήνες στα 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα. Ωστόσο, το νέο αυτό τιμολόγιο αν και σταθερής τιμής φέρει κίτρινη σήμανση γιατί η ΡΑΑΕΥ δεν έχει προβλέψει στις αποφάσεις της έκδοση σταθερών τιμολογίων μικρότερης διάρκειας των 12 μηνών. Ανεξαρτήτως πάντως του χρώματος, η «Φυσικό Αέριο» με το τιμολόγιο σταθερής χρέωσης της κιλοβατώρας έχει πάρει τα σκήπτρα του φθηνότερου παρόχου από τη ΔΕΗ με τη χαμηλή πράσινη κιλοβατώρα των 13,6 λεπτών και μεταφέρει τον ανταγωνισμό από τα πράσινα στα μπλε τιμολόγια. Το σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» έχει πάγιο 9 ευρώ και ρήτρα αποχώρησης με κλιμακούμενο κόστος για τον καταναλωτή που ξεκινάει από τα 60 ευρώ στην περίπτωση αποχώρησης τους πρώτους τρεις μήνες του συμβολαίου και μειώνεται στα 45 ευρώ μετά τους τέσσερις μήνες και στα 30 ευρώ μετά τους 5 μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT