Βιώσιμες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να συνεχίσουν να λειτουργούν και να αποφευχθεί το «λουκέτο», αλλά και διαγραφή χρεών μέσω της δημιουργίας νέου πλαισίου, καθώς και τον διαχωρισμό των οφειλών σε αυτές που μπορούν να εισπραχθούν και σε ανεπίδεκτες είσπραξης, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για το 2024.
Μπορεί οι περισσότερες παρεμβάσεις στη φορολογία να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ωστόσο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δρομολογεί ένα ευρύ σχέδιο δράσεων στη φορολογία που θα αναπτυχθεί εντός του έτους, με στόχο αφενός την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και των φορολογουμένων και αφετέρου τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της αποφυγής πληρωμής φόρων και τελών.
Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, πρωταρχικός στόχος είναι η υλοποίηση των μέτρων που ψηφίσθηκαν πρόσφατα, κυρίως η επέκταση των POS στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα τερματικά POS.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις με τη θεσμοθέτηση κανόνων για την αποφυγή της φοροδιαφυγής στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων πιθανόν από το φθινόπωρο του 2024, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει και η δεύτερη φάση στην αγορά ακινήτων με τη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση αντικειμενικών αξιών με εκείνες της αγοράς.
Ληξιπρόθεσμα χρέη
Λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έχει σκοπό:
• Την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές.
• Την κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.
• Την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.
• Την παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του φορέα και την έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
• Τον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
• Το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.
Ηλεκτρονικό σύστημα θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και όσα δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.
Σήμερα τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το παρελθόν και αφορούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ή παλαιές επιχειρήσεις του Δημοσίου (Ολυμπιακή), όπως επίσης και χρέη που προέρχονται από μεγάλα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί, για παράδειγμα της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακής» που με τους τόκους και τις προσαυξήσεις έχουν φθάσει στα 13 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι εντός του 2023 διαγράφηκαν χρέη του ΟΣΕ προς την εφορία άνω των 7 δισ. ευρώ. Η πολιτική αυτή της διαγραφής χρεών θα συνεχισθεί με στόχο να φθάσουμε στο πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος που μπορεί να εισπραχθεί από την εφορία. Σημειώνεται ότι με τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ αλλά και τη λειτουργία του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης Οφειλών στην Αθήνα –και εντός του πρώτου τριμήνου του 2024 και στη Θεσσαλονίκη– οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ το 2023.
Ενοίκια
Η κυβέρνηση προχωράει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ακινήτων. Το σχέδιο δράσης προβλέπει, με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στις μισθώσεις, τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου κανόνων. Οπως τονίζεται, για τη δίκαιη φορολόγηση των εσόδων που προκύπτουν από την καταβολή μισθωμάτων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις συναλλαγές είναι απαραίτητη η θεσμοθέτηση κανόνων για την αποφυγή της φοροδιαφυγής στον τομέα της ενοικίασης ακινήτων. Ενα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η πληρωμή των ενοικίων μέσω τραπεζών (αν και αυτό το μέτρο δεν φαίνεται να επιλύει το πρόβλημα), ενώ παράλληλα εξετάζονται και μέτρα για τα ανείσπρακτα ενοίκια.
Αντικειμενικές αξίες
Μεταρρύθμιση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων. Η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης, η οποία είναι σε διαδικασία υλοποίησης, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός συστήματος που θα παρακολουθεί τις τάσεις στην αγορά ακινήτων, στοχεύοντας στην ευθυγράμμιση αντικειμενικών αξιών ακινήτων με εκείνες της αγοράς. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της αυτοματοποιημένης επικαιροποίησης ενός πλήρως ψηφιοποιημένου συστήματος απεικόνισης των ζωνών, τιμών και συντελεστών του συστήματος, καθώς και στοιχείων και αξιών ακινήτων ανά τακτά χρονικά διαστήματα και τη δημιουργία σχετικών εφαρμογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός του έτους, αλλά το 2025.
Αυτοκίνητα
Επιδιώκεται ο εξορθολογισμός της βεβαίωσης τελών κυκλοφορίας και νέες διαδικασίες για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν καθώς και οχημάτων που όφειλαν να ελεγχθούν από ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί και θα εντοπίζει τα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφορούν χωρίς να είναι ασφαλισμένα ή χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Παράλληλα σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής τους.
Για τα ανασφάλιστα οχήματα, θα δημιουργηθεί μόνιμος αυτόματος μηχανισμός για τον έλεγχο και τον εντοπισμό οχημάτων που δεν είναι ασφαλισμένα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο των οχημάτων που διαθέτει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Επιδιώκεται η δημιουργία φορολογικής συνείδησης με την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αναφορικά με τη σκοπιμότητα της φορολογικής πολιτικής και την εφαρμογή της φορολογικής δικαιοσύνης.
Πρόσθετα έσοδα
Ενίσχυση πλαισίου για την ανάκτηση και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων προερχόμενων από εγκληματικές δραστηριότητες. Το Δημόσιο θα μπορεί να προχωράει στην πώληση κινητών περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 300.000 ευρώ που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και δεσμεύονται, κατάσχονται ή δημεύονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, όπως έργα τέχνης και άυλοι τίτλοι, ενώ δίνεται η δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να διαχειρίζεται τα δεσμευμένα ακίνητα, αποκλειστικά μέσω της εκμίσθωσης ή παραχώρησης της χρήσης τους έναντι ανταλλάγματος, ενώ αποκλείεται η εκποίησή τους.