Autohellas: Εκδοση 5ετούς ομολόγου

Αύριο ξεκινάει η δημόσια προσφορά, σήμερα έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί το εύρος απόδοσης του τίτλου αξίας 200 εκατ. ευρώ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δημόσια προσφορά για την πενταετούς διάρκειας ομολογιακή έκδοση της Autohellas ύψους 200 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα θα γίνει γνωστό το εύρος απόδοσης. Ο όμιλος μίσθωσης και εμπορίας οχημάτων, μέσω των προς άντληση κεφαλαίων, επιδιώκει να χρηματοδοτήσει τμήμα των δρομολογούμενων τα επόμενα χρόνια επενδύσεων της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ για την ανανέωση και τον περαιτέρω εξηλεκτρισμό του στόλου του, όπως και την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού. Η εταιρεία, που διαθέτει υπό διαχείριση στόλο άνω των 57.000 οχημάτων, είχε τον Δεκέμβριο του 2022 υπογράψει και δανειακή σύμβαση, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», για την υλοποίηση επενδύσεων 170 εκατ. ευρώ έως το 2026.

Μέσω της έκδοσής της, η Autohellas προγραμματίζει να διαθέσει για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού 100 εκατ. ευρώ από τα οποία 65 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ σχετίζονται με οφειλές ομολογιακών δανείων της Alpha και Eurobank αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την πληρωμή οφειλής δανείου της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης, 56 εκατ. ευρώ από το εκτιμώμενο ποσό συνολικής αξίας 200 εκατ. ευρώ της ομολογιακής έκδοσης θα διατεθούν για την αναβάθμιση του στόλου της Autohellas, ενώ 39,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για κεφάλαιο κίνησης. Η εταιρεία κατά το τελευταίο διάστημα έχει πραγματοποιήσει περίπου 11.600 αγορές νέων αυτοκινήτων, με τους τρεις κλάδους της, της ενοικίασης αυτοκινήτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και της εμπορίας να συνεισφέρουν ισορροπημένα στα μεγέθη της Autohellas. Ενδεικτικά, από τον συνολικό τζίρο ύψους 762,5 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2023, το 45% ή 343,2 εκατ. ευρώ προήλθε από μισθώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες (Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Ουκρανία). Το υπόλοιπο ποσοστό του κύκλου εργασιών σχετίζεται με την εμπορία αυτοκινήτων και συναφών υπηρεσιών στην Ελλάδα.

Ο τζίρος του εννεαμήνου του 2023, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ενισχύθηκε κατά 34,1%, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Ebitda) αυξήθηκαν κατά 20,2%, σε 214,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών της δραστηριότητας των θυγατρικών εξωτερικού που σχετίζεται με τις μισθώσεις αυτοκινήτων έφθασε συνολικά σε επίπεδο εννεαμήνου τα 135,6 εκατ. ευρώ από 51,3 εκατ. το 2022, με τη νέα δραστηριότητα της Hertz στην Πορτογαλία, που εξαγοράστηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2022, να συνεισφέρει τα 78 εκατ. από τα συνολικά 194 εκατ. ευρώ της αύξησης του κύκλου εργασιών του ομίλου. Η Autohellas, με ιδρυτή τον Θεόδωρο Βασιλάκη, δραστηριοποιείται στον χώρο των μισθώσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα από το 1974. Η διαδρομή της εταιρείας –τα πρώτα οκτώ χρόνια δραστηριότητας– εντοπίζεται ως Th. Vassilakis S.A. το 1966, οπότε ο Θ. Βασιλάκης υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για την αντιπροσώπευση της Hertz στην Κρήτη με αρχικό στόλο 6 οχημάτων Volkswagen Beetle. To 1972 η εταιρεία επέκτεινε την παρουσία της στη Ρόδο, διαθέτοντας στόλο μόλις 300 αυτοκινήτων. Σημειώνεται ότι η τιμή της μετοχής της Autohellas έχει σχεδόν τριπλασιαστεί την τελευταία πενταετία (από τις 14 Ιανουαρίου 2019), έχοντας κλείσει, χθες Δευτέρα, στα 13,18 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT