Εφάπαξ μείωση 7,6% σε συντάξεις

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Εφτασε η ώρα για περίπου 572.000 συνταξιούχους που τον Μάρτιο του 2023 έλαβαν διπλή την αύξηση του 7,6% στη σύνταξή τους, λόγω λάθους, να επιστρέψουν το επιπλέον ποσό, όπως άλλωστε είχαν ενημερωθεί εξαρχής από τον ΕΦΚΑ. Ετσι, με τις συντάξεις Φεβρουαρίου, που μάλιστα θα πληρωθούν νωρίτερα, στις 25 και 29 Ιανουαρίου, θα παρακρατηθεί πιθανότατα στους μισούς, δηλαδή σε περίπου 285.000 συνταξιούχους, κατά μέσον όρο, ποσό της τάξης των 26 ευρώ, ενώ εκτός απροόπτου οι υπόλοιποι περίπου 285.000 θα δουν την παρακράτηση με τη σύνταξη Μαρτίου, που θα καταβληθεί στο τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, το συνολικό υπερβάλλον ποσό που πληρώθηκε ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή κατά μέσον όρο 26 ευρώ ανά συνταξιούχο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αυτών έλαβε επιπλέον ποσά από 0,1 ευρώ έως 50 ευρώ.

Νέο Δ.Σ. στον Σύνδεσμο Εταιρειών – Γραφείων Μελετών

Νέο διοικητικό συμβούλιο εξέλεξαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ). Πρόεδρος επανεξελέγη η Δέσποινα Καλλιδρομίτου (Εψιλον Α.Ε.), α΄ αντιπρόεδρος ο Ιωάννης Λαδόπουλος (Δέκτης Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.), β΄ αντιπρόεδρος ο Σταύρος Δαμιανίδης (LDK Consultants Α.Ε.), γενικός γραμματέας ο Γιώργος Ντούλης (Γεωτεχνικές Ερευνες ΤΕΕ) και αναπληρωτής του ο Θεόδωρος Δεληγιαννίδης (Delco ΕΠΕ). Το διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν η Ιωάννα Ξανθοπούλου, Λευτέρης Διγώνης, Πεΐτση Αλεξάνδρα και Αλέξανδρος Νικήτας.  

Σε τροχιά σταθεροποίησης το πτητικό έργο στην Ελλάδα

Υστερα από μακρύ διάστημα αύξησης του πτητικού έργου στην Ελλάδα, για πρώτη φορά η έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) δείχνει σταθεροποίηση των πτήσεων. Ο φορέας εκτιμά πως από την τρέχουσα εβδομάδα έως και τις 10 Μαρτίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η κίνηση των αεροσκαφών θα διαμορφωθεί από 0% έως -5% στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για ορισμένες από τις οκτώ εβδομάδες του εξεταζόμενου διαστήματος. 

Σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τμήμα του ΒΟΑΚ   

«Ανεβάζει στροφές» η διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου αναδόχου σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,7 δισ. ευρώ, την οποία διεκδικούν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τα σχήματα Ακτωρ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος και Αβαξ – Egis – Meridiam. Μόλις πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκαν οι τεχνικοί φάκελοι των προσφορών, ανοίγοντας τον «δρόμο» για την αποσφράγιση και των οικονομικών προσφορών, οι οποίες έχουν υποβληθεί από τις αρχές του προηγούμενου Μαΐου! Μάλιστα πρόσφατα δόθηκε νέα παράταση έως τις 7 Μαρτίου του τρέχοντος έτους σε ό,τι αφορά την ισχύ των εγγυητικών επιστολών, κάτι που σημαίνει ότι έως τότε θα έχει προκύψει ανάδοχος.    

Ιταλικό «όχι» σε ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης

«Θύμα» του λαϊκισμού στην Ιταλία έπεσε η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Το ιταλικό Κοινοβούλιο –το μόνο από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης– δεν επικύρωσε τη σχετική σύμβαση τον Δεκέμβριο λόγω αντιδράσεων του κυβερνώντος κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας και της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι, που διατείνονταν ότι αυτή η εξέλιξη ενέχει ρίσκο για τους φορολογουμένους στην περίπτωση διάσωσης ξένων τραπεζών. Ανταπαντώντας σε αυτό το επιχείρημα ο επικεφαλής του ESM Πιερ Γκραμένια, μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι χάθηκε μια ευκαιρία για ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης της Ε.Ε., ενώ δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν τα νέα εκσυγχρονισμένα εργαλεία του μηχανισμού, το κοινό backstop, ως «ασπίδα» στους φορολογουμένους στην περίπτωση σχεδίων διάσωσης των τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT