Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης

Θα συνεχίσουμε στον δρόμο της ευθύνης

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

«Μετά την οδυνηρή εμπειρία της περασμένης δεκαετίας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε με την πολιτική μας το ΔΝΤ μακριά από την Ελλάδα», είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συζήτηση με εκπροσώπους του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του Eurogroup, τη Δευτέρα. Η δυσάρεστη μνημονιακή εμπειρία προφανώς είναι ακόμη πολύ νωπή για να ξεχαστεί και ο υπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να μην την ξαναζήσει. «Ηδη είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τελείως διαφορετική ανοδική πορεία, πράγμα που καταγράφεται και στις ίδιες τις εκθέσεις του ΔΝΤ», είπε. Ανεξαρτήτως των νέων δημοσιονομικών κανόνων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας.

Προχωράει το σχέδιο για περικοπές σε νέα έργα ΑΠΕ

Με τις ευλογίες και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα προχωρήσουν οι περικοπές ισχύος για νέα έργα ΑΠΕ. Ο πρωθυπουργός έπειτα από ενημέρωση που είχε χθες από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ενέκρινε τον σχεδιασμό για την αύξηση του διαθέσιμου ηλεκτρικού χώρου μέσω περικοπών ισχύος σε ποσοστό 45% σε νέα έργα ΑΠΕ και εγκατάστασης μπαταριών αποθήκευσης. Το σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ομάδα εργασίας που έχει συστήσει το ΥΠΕΝ τον Απρίλιο, για να λάβει στη συνέχεια τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης, στοχεύει στη δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού χώρου συνολικής ισχύος 4-5 GW. 

Στις αγορές με επανέκδοση πενταετούς ομολόγου

Μίνι έξοδο στις αγορές πραγματοποιεί σήμερα η Ελλάδα με την επανέκδοση, μέσω δημοπρασίας, του 5ετούς ομολόγου σταθερού επιτοκίου 3,875% που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2023, για την άντληση έως 250 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η πρώτη κίνηση του ΟΔΔΗΧ το νέο έτος, λίγο πριν από τη μεγάλη πρεμιέρα με την κοινοπρακτική έκδοση ενός νέου benchmark τίτλου το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην Αθήνα η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον

Με τη συμμετοχή  και της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον θα διεξαχθεί στην Αθήνα το διήμερο 18-19 Ιανουαρίου η υπουργική σύνοδος της ομάδας υψηλού κινδύνου των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης CESEC. H επίτροπος μάλιστα θα παραθέσει από κοινού με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το μεσημέρι. Ωστόσο, και σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠΕΝ, στη συνέντευξη δεν θα υπάρχει δυνατότητα ερωτήσεων και αυτό έπειτα από παράκληση της επιτρόπου. Να υποθέσουμε ότι η επίτροπος ή θα είναι πολύ βιαστική ή για κάποιον άγνωστο λόγο φοβάται τους Ελληνες δημοσιογράφους, γιατί δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας κάτι αντίστοιχο σε άλλες συνεντεύξεις της…     

Στα 45,2 ευρώ η τιμή-στόχος για Mytilineos

Στα 45,2 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο της Mytilineos η Eurobank Equities από 40,3 ευρώ προηγουμένως. Για το 2023 ο αναλυτής της Eurobank προβλέπει EBITDA 982 εκατ. ευρώ, ποσό που προσεγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ το 2024 και ξεπερνάει το 1,2 δισ. ευρώ το 2025. Σημειώνει επίσης τις εξαιρετικές οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos, η οποία παραθέτει ένα σπάνιο συνδυασμό ανάπτυξης, χαμηλής μόχλευσης, εξαιρετικού πιστωτικού προφίλ (ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα) και ισχυρής μερισματικής απόδοσης. Η Eurobank αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables στα 2,7 δισ. ευρώ καθώς αντιλαμβάνεται ότι η Mytilineos υπερτερεί σημαντικά έναντι του ανταγωνισμού βάσει ενός καλά διαφοροποιημένου μοντέλου ανάπτυξης ΑΠΕ. Για τη Eurobank, η Mytilineos αποτελεί μία μοναδική επιλογή, καθώς προσφέρει στην επενδυτική κοινότητα τον ιδανικό συνδυασμό ανάπτυξης και αξίας, ο οποίος δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT