Ιαπωνία: Ρεκόρ τουριστικών εσόδων το 2023

Ιαπωνία: Ρεκόρ τουριστικών εσόδων το 2023

Εφθασαν τα 35,9 δισ. δολάρια, ποσό κατά 10% αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ο ταξιδιωτικός και τουριστικός πυρετός που κατέλαβε τον κόσμο μετά την πανδημία, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του γιεν, έφερε στην Ιαπωνία 25 εκατ. τουρίστες μέσα στο περασμένο έτος, τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών που έχει καταγράψει η χώρα από το 2019. Η μαζική επιστροφή των επισκεπτών αποτελεί μείζονα ευεργετικό παράγοντα για την οικονομία της, που δέχθηκε γενναία τονωτική ένωση από τις δαπάνες των τουριστών. Ενισχύθηκε, έτσι, μετά τη συρρίκνωση που είχε σημειώσει το καλοκαίρι του περασμένου έτους και ήταν η μεγαλύτερη μετά την πανδημία.

Οι δαπάνες των τουριστών έφθασαν στο σύνολο του 2023 στα 5,3 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 35,9 δισ. δολ. και κατά 10% αυξημένο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία. Οπως, άλλωστε, επισημαίνει η ιαπωνική τουριστική υπηρεσία, οι κατά κεφαλήν τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν σχεδόν κατά 34%. Σύμφωνα με τη Μάρι Ιβασίτα, οικονομολόγο της Daiwa Securities, «το ΑΕΠ της Ιαπωνίας εκτιμούμε ότι επανήλθε σε θετικό πρόσημο χάρη στον τουρισμό». Η ίδια εκφράζει πάντως επιφυλάξεις «ως προς το κατά πόσον θα ανακάμψουν οι εγχώριες δαπάνες, καθώς οι εγχώριοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού». Παρά το ρεκόρ επισκεπτών, ο αριθμός των τουριστών παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 32 εκατ. που κατεγράφησαν το 2019, με μεγαλύτερη πτώση κυρίως στους τουρίστες από την Κίνα, τη μεγαλύτερη ομάδα τουριστών πριν από την πανδημία και εκείνη που δαπανάει τα περισσότερα. Μολονότι το Πεκίνο είχε ήδη ανακαλέσει την απαγόρευση των εκδρομών και ταξιδιών στην Ιαπωνία, οι τουρίστες από την Κίνα ήταν 2,4 εκατ. άτομα, όταν το 2019 είχαν φθάσει τα 9,6 εκατ. Αιτία της μείωσης ήταν βέβαια το γεγονός ότι η Κίνα αντιμετωπίζει τα δικά της μεγάλα οικονομικά προβλήματα, καθώς και η ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες από τη στιγμή που η Ιαπωνία αποφάσισε να ρίξει στη θάλασσα το ραδιενεργό νερό από τον πυρηνικό αντιδραστήρα της Φουκουσίμα.

Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να προσελκύσει 60 εκατ. τουρίστες μέχρι το 2030, που ευελπιστεί πως θα δαπανήσουν 15 τρισ. γιεν, ποσό αντίστοιχο των 108 δισ. δολ. Απομένει να αποδειχθεί κατά πόσον ο σεισμός που έγινε στην Ιαπωνία το βράδυ της Πρωτοχρονιάς πρόκειται να αποθαρρύνει τους επίδοξους επισκέπτες της χώρας και ιδιαιτέρως να εξακριβωθεί αν θα μειωθεί ο αριθμός των επισκεπτών στη δημοφιλή περιοχή της Καναζάουα με τις γραφικές, ιστορικές γειτονιές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT