Μεγαλώνει διαρκώς το δίκτυο ΔΕΗ blue

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Το δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων φορτιστών ΔΕΗ blue μεγαλώνει συνεχώς πανελλαδικά. Τα σημεία φόρτισης της εταιρείας ξεπέρασαν πανελλαδικά τις 2.000 το 2023, ενώ την ίδια χρονιά η ΔΕΗ blue διπλασίασε και τις τοποθεσίες των σταθμών φόρτισης προσθέτοντας 277 νέα σημεία στο δίκτυό της. Επιπλέον, για ακόμη γρηγορότερη φόρτιση οι χρήστες του δικτύου ΔΕΗ blue μπορούν να φορτίσουν τα ηλεκτροκίνητα οχήματά τους στους ταχυφορτιστές ισχύος έως 300 kW HPDC, οι οποίοι στο τέλος του 2023 ξεπέρασαν τους 230 πανελλαδικά. Στους ταχυφορτιστές οι οδηγοί μπορούν να φορτίσουν την μπαταρία των οχημάτων τους μέσα σε λίγα λεπτά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους χωρίς καθυστερήσεις. Το 2023 η ΔΕΗ εμπλούτισε την εφαρμογή ΔΕΗ blue με ακόμη περισσότερες υπηρεσίες, όπως δυνατότητα κράτησης ταχυφορτιστή και δυνατότητα σύνδεσης ιδιωτικού φορτιστή, ενώ τα εγγεγραμμένα μέλη απέκτησαν πρόσβαση σε μια σειρά προνομίων και επιβραβεύσεων, όπως η οδική βοήθεια με κάλυψη σε περίπτωση αποφόρτισης οχήματος.

Τρία έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων

Τρία νέα έργα, ύψους άνω των 22 εκατ. ευρώ, υπέγραψε πρόσφατα η Ηλέκτωρ, που αποτελεί τον «βραχίονα» του ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων. Δύο από τις συμβάσεις αφορούν την κατασκευή και λειτουργία νέων μονάδων στα Χανιά και στη Χερσόνησο της Κρήτης (σε κοινοπραξία με την εταιρεία Thalis E.S.), ενώ η τρίτη είναι σύμβαση προαίρεσης της αρχικής σύμβασης για την πρώτη φάση του έργου αποκατάστασης της ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής (σε κοινοπραξία με τη Watt). Η εν λόγω σύμβαση αφορά τη δημιουργία νέων, μεταβατικών χώρων ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ.  

Στο ψηφιακό νέφος συστήματα της ΔΕΗ

Ενα σημαντικό μέρος των συστημάτων της ΔΕΗ βρίσκεται στο ψηφιακό νέφος, πρακτική που δημιουργεί πολλαπλά οφέλη, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Πατεράκης στο διήμερο συνέδριο Emtech Europe, του οποίου οι εργασίες συνεχίζονται σήμερα. Η μετάβαση στο cloud μεγιστοποιεί την ασφάλεια και διασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία της ΔΕΗ, η οποία αξιοποιεί, αρχικά σε πιλοτικό στάδιο, και την τεχνητή νοημοσύνη.   

Ισχυρή ζήτηση για το 5ετές ομόλογο

Με σημαντική υπερκάλυψη και ισχυρή πτώση απόδοσης διενεργήθηκε η επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου που είχε εκδώσει το ελληνικό Δημόσιο τον Απρίλιο του 2023 και το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2028. Ειδικότερα, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 250 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να είναι τετραπλάσιες και να αγγίζουν το 1,086 δισ. ευρώ, ενώ η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,72% έναντι 3,875% κατά την ημερομηνία της αρχικής έκδοσης. Σημειώνεται πως ο οργανισμός είχε επανεκδώσει τον συγκεκριμένο τίτλο και τον περασμένο Οκτώβριο, με απόδοση 3,85%, αντλώντας 150 εκατ. ευρώ έναντι προσφορών ύψους 542 εκατ. ευρώ.

Συνεχίζεται το σίριαλ των αναδρομικών

Νέες καθυστερήσεις, με αναστολές ή και αναβολές δικών, εκτιμούν οι ειδικοί ότι θα προκαλέσει απόφαση του Αρείου Πάγου να παραπέμψει υπόθεση των αναδρομικών των συνταξιούχων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Περίπου 350.000 συνταξιούχοι έχουν ομαδικά ή ατομικά υποβάλει αγωγές διεκδικώντας την καταβολή των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Με τρεις πιλοτικές δίκες το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις από το δεύτερο μνημόνιο και υπήρξε νόμος που προβλέπει ότι θα λάβουν αναδρομικά μόνο όσοι είχαν κάνει αγωγές. Το 2022 το ΣτΕ κατέθεσε νέο προδικαστικό ερώτημα σχετικά με τη χρονική κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων, ενώ το 2023 ο ΕΦΚΑ με τη σειρά του έθεσε ερώτημα προς το ΑΕΔ σε σχέση με τη συνταγματικότητα των δώρων για το 11μηνο. Ετσι, παρατείνεται επί εννέα έτη το… σίριαλ των αναδρομικών και η ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT