Υπερβολικά αισιόδοξα αποδεικνύονται τα στοιχήματα της αγοράς αναφορικά με το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και του μέλους του Δ.Σ., Κλάας Κνοτ, οι οποίοι προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι τα επιθετικά στοιχήματα για νομισματική χαλάρωση δεν βοηθούν τους κεντρικούς τραπεζίτες στη μάχη για την καταστολή του πληθωρισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ήταν και τα σχόλια που έκανε την Τρίτη ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, ο οποίος έκρουσε το «καμπανάκι» κινδύνου όσον αφορά τον ρυθμό χαλάρωσης.
Η πρόβλεψη της αγοράς swaps για μείωση των επιτοκίων της Fed τον Μάρτιο μειώθηκε σε περίπου 65% από 80% την Παρασκευή, ενώ οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για τον χρόνο της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% για τον Ιούνιο, από τον Απρίλιο.
H Λαγκάρντ, εξάλλου, δήλωσε ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων μπορεί να έρθει το καλοκαίρι, αν και τόνισε ότι ο χρόνος της απόφασης θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για την οικονομία. Η ίδια τόνισε ότι τα επιθετικά στοιχήματα των αγορών για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στο έργο τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, δήλωσε ότι είναι πρόωρο να πούμε πότε το 2024 η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς η απόφαση θα καθοδηγείται από τα δεδομένα. «Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις, φέτος θα είναι η χρονιά της μείωσης των επιτοκίων και επομένως υπάρχει το ερώτημα του πότε», δήλωσε ο Ντε Γκαλό στην Επιτροπή Οικονομικών της γαλλικής Γερουσίας την Τετάρτη. «Το ερώτημα αυτό είναι πρόωρο, διότι δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, αλλά από τα δεδομένα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας, Κλάας Κνοτ, τόνισε ότι οι αγορές «προτρέχουν» στο ζήτημα της μείωσης των επιτοκίων, μια μέρα έπειτα από τις αντίστοιχες δηλώσεις του Αυστριακού ομολόγου του, Ρόμπερτ Χόλζμαν. Ο Χόλζμαν, ένα από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ότι υπάρχουν απειλές για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν καθόλου φέτος. Ωστόσο, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο, που χαρακτηρίζεται ως «περιστέρι» της ΕΚΤ, σκιαγράφησε μια πιο αισιόδοξη οπτική για τον πληθωρισμό.
«Το πρόβλημα για εμάς είναι ότι στο τέλος, αυτό μπορεί να αποβεί αυτοκαταστροφικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι έχουμε μια αξιόπιστη προοπτική επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% το 2025. Αλλά πολλά πρέπει ακόμη να πάνε καλά για να συμβεί αυτό», δήλωσε το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο CNBC, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Υπάρχουν προσδοκίες για βήματα στη νομισματική πολιτική από τις αγορές που δεν θα δικαιωθούν, δήλωσε ο Κλάας Κνοτ.
«Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό βασίζεται σε μια πορεία επιτοκίων, μια υποτιθέμενη πορεία επιτοκίων, η οποία είναι σημαντικά λιγότερο χαλαρή σε σχέση με αυτή που έχει προεξοφλήσει η αγορά. Ως εκ τούτου, αυτό κινδυνεύει να καταστεί αυτοκαταστροφικό», πρόσθεσε.
Ο Κνοτ δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης εξέτασε τις συνολικές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και επισήμανε ότι «όσο περισσότερη χαλάρωση έχει ήδη κάνει η αγορά για εμάς, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μειώσουμε τα επιτόκια».
«Νομίζω ότι υπάρχουν προσδοκίες για βήματα στη νομισματική πολιτική από τις αγορές που δεν θα δικαιωθούν. Μόλις καταστεί σαφές στις αγορές αυτό, αναμένω κάποια διόρθωση στην πορεία των επιτοκίων που διέπει την αισιοδοξία μας για σταδιακή επιστροφή στον πληθωρισμό του 2% το 2025», πρόσθεσε.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ στο φετινό Νταβός έχουν διαψεύσει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων, αρχής γενομένης ακόμη και την ερχόμενη άνοιξη. Η ΕΚΤ θα επιμείνει στο σχέδιό της για τη μείωση του πληθωρισμού, καθώς καταπολεμά τους κινδύνους από τη στενότητα της αγοράς εργασίας και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε την Τετάρτη ο Κνοτ.
«Αν χαλαρώσουμε την περιοριστική πολιτική που έχουμε σήμερα σε ισχύ, θα γίνει με μια πολύ σταδιακή διαδικασία, αλλά όχι μια μετωπική υποχώρηση», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για τους μισθούς.
Πάντως, ο Κνοτ δήλωσε ότι συμφωνεί με εκείνους που λένε ότι δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Πρόσθεσε ότι η εκδήλωση ανοδικών κινδύνων για τον πληθωρισμό μάλλον θα παρατείνει τον χρόνο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα. «Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πρώτη μείωση μπορεί να έρθει αργότερα από ό,τι αναμένεται σήμερα», είπε.