MoU στην ενέργεια Ελλάδας – Βουλγαρίας

MoU στην ενέργεια Ελλάδας – Βουλγαρίας

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Μνημόνιο (MoU) για την περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας και της Βουλγαρίας σε ενεργειακά ζητήματα υπεγράφη χθες στην Αθήνα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Βούλγαρο ομόλογό του Ρούμεν Ράντεφ. Βάσει του μνημονίου συνεργασίας των δύο χωρών επιδιώκονται: Η αύξηση της δυναμικότητας μεταφοράς των εθνικών συστημάτων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η επέκταση δικτύων μεταφοράς υδρογόνου. Η βελτιστοποίηση της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και υδρογόνου στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με στόχο μια αειφόρο και προβλέψιμη αγορά. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς και τις ρυθμιστικές Αρχές. Η συνέχιση της διαδικασίας ψηφιοποίησης των δικτύων ηλεκτρισμού για τη διαχείριση και την εξισορρόπηση των συστημάτων των δύο χωρών. Η προώθηση κοινών έργων ενωσιακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με στόχο τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

Τετ α τετ Δόμνας Μιχαηλίδου με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

Την αποκατάσταση του πλαισίου των συλλογικών δια-πραγματεύσεων με στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς η ακρίβεια «έχει τσακίσει τους μισθούς», με παράλληλη λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, ζήτησε το προεδρείο της ΓΣΕΕ από τη νέα υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου κατά τη διάρκεια της πρώτης εθιμοτυπικής συνάντησης.  «Προφανώς το υπουργείο Εργασίας δεν δίνει αυξήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕ, «αλλά μπορεί να μας δώσει τα εργαλεία να διεκδικήσουμε τις αυξήσεις», συμπλήρωσε.

Εξώδικο στον ΕΦΚΑ από συνταξιούχους

Εξώδικο προς τον ΕΦΚΑ απέστειλε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, επαναφέροντας στο προσκήνιο την καταγγελία για λανθασμένο επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τις 13 Μαΐου 2016, ημερομηνία έναρξης ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου». Αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων προειδοποιούν ότι θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, την οποία χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη». 

Προχωρεί η επένδυση της Microsoft

Πολύ κοντά στην εκκίνηση βρίσκεται η κατασκευή των δύο από τα συνολικά τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft στο επιχειρηματικό πάρκο Κορωπίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου «Emtech Europe» η γενική διευθύντρια της Microsoft, Γιάννα Ανδρονοπούλου, το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση του έργου υπογράφηκε και αναμένεται η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η αναμενόμενη αυτή εξέλιξη συμπίπτει με τον, εν εξελίξει, διαγωνισμό για την επιλογή –ενδεχομένως μέχρι τις αρχές της άνοιξης– του αναδόχου που θα υλοποιήσει το έργο.

Διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς

Εσοδα ύψους 68,2 εκατ. ευρώ, με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής της (13,64 ευρώ), μπορεί να προσδοκά ότι θα αποκομίσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τη διάθεση 5 εκατ. κοινών μετοχών, με ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω βιβλίου προσφορών, σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Ο αριθμός των μετοχών αυτών αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,8% του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, δεν πρόκειται να προκύψει αραίωση των ποσοστών που ελέγχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, καθώς η διάθεση των μετοχών αυτών θα συνδυαστεί με ισόποση έκδοση νέων μετοχών και ακύρωση ισάριθμων ιδίων μετοχών της εταιρείας. Η μέση τιμή κτήσης του συνόλου των ίδιων μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώνεται σε 7,3 ευρώ, δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από τη σημερινή τιμή της μετοχής. Τα έσοδα από τη διάθεση των μετοχών αυτών αναμένεται να αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, εξυπηρετώντας παράλληλα και άλλους σκοπούς, όπως η βελτίωση της ελεύθερης διασποράς και η εμπορευσιμότητα των μετοχών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT