Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ

Οι αγορές αναμένουν έως και έξι μειώσεις των 25 μ.β. εκάστη εντός του 2024

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κρίνει επιτυχώς πότε θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό χωρίς να καταρρεύσει η οικονομία, σύμφωνα με αναλυτές, των οποίων η εκτίμηση φέρει την πρώτη μείωση στο κόστος δανεισμού τον Ιούνιο.

Σχεδόν τα 3/4 των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg είναι πεπεισμένα ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα ακολουθήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση, δηλαδή ούτε θα περιμένουν πολύ ούτε θα ενεργήσουν βεβιασμένα.

Ηδη κατηγορήθηκαν ευρέως ότι στους κραδασμούς των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στη Γηραιά Ηπειρο, που εμφανίζονται μία φορά σε διάστημα μίας γενιάς, ολιγώρησαν. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν μειώσεις κατά τέσσερις μονάδες στο κόστος δανεισμού φέτος και άλλες τρεις το 2025, που θα διαμορφώσουν το επιτόκιο στο 2,25%.

Δεν αναμένονται αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, όταν το Δ.Σ. της ΕΚΤ θα συνεδριάσει πρώτη φορά για το 2024. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ βλέπει θετικά την ιδέα μιας μείωσης επιτοκίων το θέρος.

Από πλευράς παραγόντων των αγορών διαπιστώνεται μια ομοιόμορφη κατανομή ανάμεσα σε όσους προσβλέπουν σε πέντε και σε εκείνους που αναμένουν έξι μειώσεις της τάξεως των 25 μ.β. εντός του τρέχοντος έτους. Αναμένουν χαλάρωση 138 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας μια πιθανότητα 80% η πρώτη μείωση να αποφασισθεί τον Απρίλιο.

Ενα μείζον ερώτημα έχει να κάνει με το εάν η Κριστίν Λαγκάρντ είναι έτοιμη να καταστήσει την πιθανότητα μιας αρχικής περικοπής στο κόστος δανεισμού στα μέσα του έτους την επίσημη κατευθυντήρια γραμμή της ΕΚΤ. Το Δ.Σ. της ΕΚΤ εγκατέλειψε αυτή την πολιτική τον Ιούλιο, καθώς πλησίαζε στην ολοκλήρωση του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, εμμένοντας στο ότι οι μελλοντικές αποφάσεις του θα εξαρτώνται από τις ενημερώσεις σχετικά με την οικονομική υγεία της Ευρωζώνης.

Οι αναλυτές, πάντως, δείχνουν διχασμένοι. «Εξαρτάται από το εάν μπορεί ήδη να βρεθεί συμβιβασμός σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης κίνησης ή εάν οι απόψεις διαφέρουν παρασάγγας, ώστε να μην μπορεί να παρακαμφθεί εκείνη που εξαρτά την απόφαση από τα οικονομικά στοιχεία μεταξύ της μιας και της άλλης συνεδρίασης», δήλωσε ο Λούκα Μετζόμο της Intesa Sanpaolo.

Τέλος, η Ούλρικε Κάστενς, οικονομολόγος στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της DWS, αναμένει από την ΕΚΤ να «παραμείνει προσκολλημένη στα όσα έχει δηλώσει τον Δεκέμβριο, ενώ ο Αντριου Κένινγκαμ της Capital Economics δεν έχει κι αυτός πεισθεί ότι η Λαγκάρντ είναι έτοιμη να προσφέρει περισσότερη σαφήνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT