Επενδύσεις 1,1 δισ. σε κέντρα δεδομένων στην πενταετία

Επενδύσεις 1,1 δισ. σε κέντρα δεδομένων στην πενταετία

H Lamda Hellix εγκαινίασε την πρώτη φάση του «Athens 3», που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Αν και ο ρυθμός υλοποίησης των κέντρων δεδομένων, που δεν αποτελούν επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, είναι βραδύς, η συγκεκριμένη αγορά είναι ταχέως αναπτυσσόμενη στην Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα πολυεθνικής συμβουλευτικής εταιρείας, η αξία σε όρους επένδυσης των data centers που θα φιλοξενεί η Ελλάδα μέχρι το 2028 τοποθετείται σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι ετησίως τέτοιου είδους projects θα αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο με ρυθμό ανάπτυξης 8,78%. Κατά την ίδια έρευνα, οι νέες επενδύσεις, κυρίως αυτές της Microsoft και της Lamda Hellix, θα προσθέσουν περισσότερα από 25 MW ισχύος, η οποία αθροιστικά, για το σύνολο των εν λειτουργία κέντρων δεδομένων, τοποθετείται σε 139 MW μέχρι το 2028. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ορίζοντα το 2025, δρομολογούνται 32 νέα κέντρα δεδομένων με συνολική ισχύ 600 MW.

Με έτος αναφοράς το 2022, η έρευνα κατατάσσει τις Digital Realty – Lamda Hellix και την Google στους μεγαλύτερους επενδυτές, ενώ κατά το ίδιο έτος η πρώτη και η Lancom ολοκλήρωσαν ορισμένες από τις επενδύσεις τους. H Lamda Hellix εγκαινίασε την πρώτη φάση του «Athens 3», που είναι το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων στην Ελλάδα και το τρίτο της εταιρείας στην Αθήνα με χωρητικότητα 6,8 MW. Αντίστοιχα, αρχές της χρονιάς η Lancom έθεσε σε λειτουργία το νέο κέντρο δεδομένων της, διαθέτοντας συνολικά τρεις τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Από την πλευρά της η Google ανακοίνωσε το 2022 τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στην Αττική, τα οποία συνιστούν το cloud region της Google στην Ελλάδα, επιτρέποντας στην εταιρεία να αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει στους πελάτες της στη χώρα. Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος τοποθετεί το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά του στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμά ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας. Συνολικά πέρυσι προστέθηκαν 13 MW χωρητικότητας. Κέντρα δεδομένων πρόκειται να αναπτύξει και η Amazon Web Services, τα οποία θα αποτελέσουν την υποδομή για την τοπική ζώνη που σχεδιάζει στην Αθήνα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες cloud λόγω και της περαιτέρω ψηφιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, η εντεινόμενη στροφή στα big data και οι οπτικές ίνες τροφοδοτούν τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT