Ο αστάθμητος παράγων Τραμπ και η στρατηγική εξόδου των τραπεζών στις αγορές

Ο αστάθμητος παράγων Τραμπ και η στρατηγική εξόδου των τραπεζών στις αγορές

Στις συνολικά εννέα εξόδους στις αγορές από πέρυσι έως τώρα, η ζήτηση άγγιξε τα 14 δισ. ευρώ

3' 57" χρόνος ανάγνωσης

Τα οφέλη από την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία και ενισχύει την προοπτική για περαιτέρω αναβάθμιση των δικών τους αξιολογήσεων, το ρεκόρ κερδοφορίας που κατέγραψαν χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προκάλεσε η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για εκδόσεις χρέους γενικότερα, κεφαλαιοποιούν οι ελληνικές τράπεζες προχωρώντας σε νέες εξόδους στις αγορές.

Η «στροφή» του κύκλου επιτοκίων της ΕΚΤ, η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στο β΄ τρίμηνο, αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων γενικότερα, οπότε αποτελεί ευκαιρία για ακόμη χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Ωστόσο οι τράπεζες, όπως και άλλοι εκδότες, δεν αναμένεται να αφήσουν τις όποιες κινήσεις σχεδιάζουν για πολύ αργότερα στο έτος, καθώς φέτος υπάρχει και ο παράγοντας «αμερικανικές προεδρικές εκλογές», οι οποίες τείνουν να οδηγούν τους επενδυτές σε αποστροφή από το ρίσκο. «Σε ένα έτος γεμάτο με εκλογικούς κινδύνους, αφού πάνω από 50 χώρες οδηγούνται φέτος στις κάλπες, με επικεφαλής τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, θα είναι πιο σημαντικό από ποτέ για τους εκδότες να εκμεταλλευθούν νωρίς τα παράθυρα ευκαιριών όποτε προκύπτουν», επισημαίνει χαρακτηριστικά βασικός διαπραγματευτής της αγοράς.

Η ισχυρή βελτίωση των προοπτικών των ελληνικών συστημικών τραπεζών αποτυπώνεται ξεκάθαρα στη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους του δανεισμού τους, αλλά και στο ύψος των προσφορών που καταθέτουν οι επενδυτές κατά τις εκδόσεις στις οποίες προχωρούν το τελευταίο διάστημα. Στις συνολικά εννέα εξόδους των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στις αγορές από πέρυσι έως τώρα, η ζήτηση άγγιξε τα 14 δισ. ευρώ, οδηγώντας –ιδίως το τελευταίο διάστημα– σε σημαντική υπερκάλυψη των εκδόσεων, η οποία έφτασε ακόμη και τις έξι φορές.

Επειτα από τις πιέσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών του 2023, οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχουν καταγράψει βουτιά, η οποία εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης αλλά και την εκκίνηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τον κλάδο.

Επιπλέον, οι νέες έξοδοι στις αγορές τους τελευταίους μήνες έγιναν με αρκετά χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το 2022, για παράδειγμα, οι αποδόσεις κατά την ημέρα της έκδοσης κινούνταν στο 7%-10% ανάλογα με την τράπεζα και τον τίτλο.

Eurobank

Την περασμένη εβδομάδα, η απόδοση κατά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier 2) ύψους 300 εκατ. ευρώ της Eurobank διαμορφώθηκε στο 6,375%. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως τον Δεκέμβριο του 2022 η συστημική τράπεζα είχε προχωρήσει στην έκδοση αντίστοιχου τίτλου 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 10%. Σήμερα, το επιτόκιο σε αυτόν τον τίτλο έχει υποχωρήσει στο 6,18%, ενώ πριν από τον α΄ γύρο των εθνικών εκλογών το 2023 (και έπειτα και από την κρίση με τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ που είχε οδηγήσει σε αναταραχές στις αγορές) ήταν περίπου στο 9%.

H Eurobank είχε επίσης προχωρήσει τον περασμένο Νοέμβριο στην έκδοση 6ετούς τίτλου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 5,875%, η οποία σήμερα κινείται στο 5%, ενώ ανάλογο τίτλο 500 εκατ. ευρώ είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2023 με απόδοση 7%, η οποία σήμερα έχει υποχωρήσει επίσης στο 5%.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς, που ήταν αυτή που άνοιξε την αυλαία των τραπεζικών εκδόσεων φέτος, βγήκε στις αγορές πριν από μερικές ημέρες με δεκαετές Tier 2 ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 7,375%, με την απόδοση να έχει υποχωρήσει στο 7%.

Η τράπεζα είχε προχωρήσει στα τέλη Νοεμβρίου σε έκδοση 6ετούς ομολόγου senior preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,875%, το οποίο έχει πλέον μειωθεί στο 5,7%, ενώ σε έκδοση αντίστοιχου πενταετούς τίτλου τον περασμένο Ιούλιο το επιτόκιο ήταν στο 7,25% και σήμερα έχει υποχωρήσει στο 5,72%.

Εθνική

Η Εθνική Τράπεζα πέρυσι τον Σεπτέμβριο προχώρησε στην έκδοση ομολόγου δεκαετούς Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 8%, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στο 6,2%.

Alpha Bank

Η Alpha Bank προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2023 σε έκδοση Additional Tier 1 ομολόγου αορίστου διαρκείας (perpetual), 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 11,875% (έχει μειωθεί στο 10,9%) και τον Ιούνιο στην έκδοση senior preferred ομολόγου 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 6,88% η οποία σήμερα διαμορφώνεται στο 5,3%.

Συνολικά το 2023, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν 3,4 δισ. ευρώ από τις αγορές, ενώ φέτος έχουν αντλήσει 800 εκατ. ευρώ. Παρόλο που έχουν καλύψει τους ενδιάμεσους στόχους των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων (MREL), το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να προχωρήσουν σε νέες εκδόσεις ώστε να εκμεταλλευθούν τη θετική συγκυρία και να έρθουν πιο κοντά στην επίτευξη του τελικού στόχου κάλυψης των MREL για τα τέλη του 2025, που διαμορφώνεται στο 27%-28%, περίπου, των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού. Συνεπώς, εκτιμάται πως θα προχωρήσουν σε περαιτέρω εκδόσεις ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ τους επόμενους 23 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT