Κλιμακωτό επίδομα γέννησης από 2.400 έως 3.500 ευρώ

Κλιμακωτό επίδομα γέννησης από 2.400 έως 3.500 ευρώ

Ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών – Ισχύει αναδρομικά από το 2023

5' 9" χρόνος ανάγνωσης

Από 400 έως και 1.500 ευρώ αυξάνεται μόνιμα και αναδρομικά για τις γεννήσεις που έγιναν από 1η.1.2023 το επίδομα γέννησης, αναλόγως του αριθμού των τέκνων. Πρόκειται για το επίδομα που θεσμοθετήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2020, ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ.

Πλέον, όπως ανακοίνωσαν χθες οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται, αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού), ως εξής:

• 1 τέκνο: 2.400 (αύξηση 400 ευρώ)

• 2 τέκνα: 2.700 (αύξηση 700 ευρώ)

• 3 τέκνα: 3.000 (αύξηση 1.000 ευρώ)

• 4 ή περισσότερα τέκνα: 3.500 (αύξηση 1.500 ευρώ).

Το μέτρο, όπως επισήμαναν οι συναρμόδιοι υπουργοί, έρχεται σε ενίσχυση της οικογένειας και ιδίως το πρώτο διάστημα από τη γέννηση ενός παιδιού, που συνεπάγεται ανελαστικές δαπάνες, τη στιγμή που παρατηρείται μείωση των γεννήσεων και μάλιστα σε περιβάλλον υψηλού κόστους διαβίωσης. Και βάσει των διαθεσίμων στοιχείων ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1η.1.2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Να σημειωθεί ότι εντός του 2024, εκτός από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, η κυβέρνηση προχωράει στην υλοποίηση 6 επιπλέον μέτρων και συγκεκριμένα:

• Αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά (κόστος 135 εκατ. ευρώ ετησίως, 1,34 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούμενοι).

• Αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (40 εκατ. ευρώ ετησίως).

• Προσαύξηση των εισοδηματικών ορίων του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 ευρώ για κάθε παιδί σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τον χειμώνα 2023-2024.

Παράλληλα, το 2024 υλοποιείται δέσμη μέτρων στήριξης των γονέων.

• Εισαγωγή του κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων (κόστος 11 εκατ. ευρώ ετησίως).

• Αναμόρφωση μισθολογίου δημόσιου τομέα με αύξηση του οικογενειακού επιδόματος κατά 20 ευρώ για το 1ο παιδί και κατά 50 ευρώ από το 2ο και για κάθε επιπλέον παιδί (155 εκατ. ευρώ ετησίως, 330.000 ωφελούμενοι).

• Θέσπιση πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά από προγράμματα στήριξης των νέων γονέων και συγκεκριμένα:

• Τρία έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:

α) Πρόγραμμα υποστήριξης έως το 50% του προϋπολογισμού του έργου για τη δημιουργία νέων κέντρων φροντίδας ή νέων θέσεων σε υπάρχοντα κέντρα. Αφορά φροντίδα βρεφών από 2 μηνών – 2,5 ετών. Προϋπολογισμός έργου 70 εκατ. ευρώ.

β) Δημιουργία 150 κέντρων δημιουργικής απασχόλησης – κέντρα STEM για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Προϋπολογισμός έργου 17,3 εκατ. ευρώ. Αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

γ) Υλοποιείται το έργο για κοινωνική στέγαση με την ανακαίνιση 100 διαμερισμάτων (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη), σε συνεργασία με τους δήμους, ύψους 1,6 εκατ. ευρώ.

• Απονομή 360 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν όλες οι πλήρεις αιτήσεις για voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (56.815). Το 2023-2024 αυξήθηκαν οι πιστώσεις κατά 25 εκατ. ευρώ (από 40 εκατ. σε 65 εκατ. ευρώ) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Ενίσχυση του πιλοτικού θεσμού των «Νταντάδων της γειτονιάς», με αύξηση voucher που φτάνει τα 500 ή 300 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα το καθεστώς απασχόλησης.

• Αύξηση των σχολείων που συμμετείχαν στα σχολικά γεύματα σε 1.658.

• Εφαρμογή δέσμης μέτρων για τη στεγαστική πολιτική με συνολικό προϋπολογισμό 2,2 δισ. ευρώ, μέσα από προγράμματα όπως: «Σπίτι μου», «Κάλυψη», «Στέγαση και εργασία» και νέα που αναμένεται να ξεκινήσουν, όπως: «Ανακαινίζω Νοικιάζω» και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Επιπροσθέτως, για το 2024 αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το επίδομα στέγασης κατά 4 εκατ. ευρώ (από 396 σε 400 εκατ. ευρώ), καθώς και ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» κατά 5 εκατ. ευρώ.

Το κόστος καλύπτεται από την περικοπή επιδομάτων στους επαγγελματίες

της Ειρήνης Χρυσολωρά

Σε 90 εκατ. ευρώ θα ανέλθει φέτος το κόστος για τον προϋπολογισμό από την αύξηση του επιδόματος γέννησης, την οποία ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Το κόστος θα καλυφθεί από την περικοπή των επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία θα προκύψει μετά την αύξηση του τεκμαρτού τους εισοδήματος.

Από τον επόμενο χρόνο σε ετήσια βάση το πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό από την αύξηση του επιδόματος γέννησης θα είναι 45 εκατ. ευρώ – φέτος είναι διπλάσιο, επειδή θα καλυφθούν οι γεννήσεις δύο χρόνων, του 2023 και του 2024. Συνολικά, μετά την αύξηση αυτή των 45 εκατ. ευρώ, το ετήσιο κόστος του προϋπολογισμού για το επίδομα θα ανέλθει σε 195 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ σήμερα.

Οπως είπε χθες ο κ. Χατζηδάκης, η αύξηση του επιδόματος γέννησης έρχεται να προστεθεί στα 6 μέτρα στήριξης των νέων γονέων που εφαρμόζονται από φέτος (αύξηση αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά, αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αύξηση των εισοδηματικών ορίων του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, αύξηση οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους, πλαφόν περιθωρίου κέρδους στο βρεφικό γάλα). Συνολικά ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων στήριξης για οικογένειες ανέρχεται σε 441 εκατ. ευρώ.

Ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ, αλλά φέτος θα φθάσει τα 90 εκατ. επειδή θα εφαρμοστεί για δύο χρονιές.

«Ολα αυτά δεν δείχνουν μόνο την ευαισθησία της κυβέρνησης, αλλά και ότι έχουμε μια οικονομία της οποίας η μηχανή έχει μπει μπροστά. Και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόζουμε τέτοιου είδους πολιτικές».

Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχολίασε ότι «το ποσό (σ.σ. του πρόσθετου κόστους) είναι εντός των δημοσιονομικών μας στόχων, αλλά μέχρι εκεί».

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινηθεί με προσεκτικά βήματα στο δημοσιονομικό πεδίο, ενόψει της εφαρμογής από φέτος των νέων κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, είχαν ανασταλεί οι κανόνες του παλαιού Συμφώνου, αλλά από φέτος η Ευρωπαϊκή Ενωση επιστρέφει στη δημοσιονομική πειθαρχία με νέους κανόνες.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT