Ξεκινούν το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων από τη Hellenic Seaplanes

Ξεκινούν το καλοκαίρι πτήσεις υδροπλάνων από τη Hellenic Seaplanes

Θα συνδέουν την Κέρκυρα με τους Παξούς, την Πάτρα και τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσα)

1' 49" χρόνος ανάγνωσης

Τέλη της ερχόμενης άνοιξης – αρχές καλοκαιριού θα φανεί εάν αυτή τη χρονιά θα πραγματοποιηθούν τακτικές πτήσεις με υδροπλάνα, ύστερα από την πιλοτική πτήση που πραγματοποίησε η εταιρεία Hellenic Seaplanes από το αεροδρόμιο Μεγάρων προς το υδάτινο πεδίο του Λαυρίου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaplanes, Νίκος Χαραλάμπους, τη φετινή τουριστική περίοδο τα υδροπλάνα που έχει μισθώσει η εταιρεία θα διασυνδέουν την Κέρκυρα με τους Παξούς, την Πάτρα και τα Διαπόντια Νησιά (Οθωνοί, Μαθράκι και Ερεικούσα).

Στους προορισμούς αυτούς θα προστεθούν τα Ιωάννινα, εφόσον το τοπικό υδατοδρόμιο αποκτήσει άδεια ίδρυσης. Η Hellenic Seaplanes αυτή τη στιγμή διαθέτει ένα Cessna C208 και σύντομα θα αποκτήσει ακόμη δύο που διαθέτουν, το καθένα, οκτώ θέσεις (εξαιρουμένων των κυβερνητών). Το κόμιστρο για πτήση μισής ώρας τοποθετείται σε 75-80 ευρώ, ενώ η ζήτηση για μετακίνηση με υδροπλάνο προέρχεται από ξενοδοχεία και φορείς της κρουαζιέρας. Γι’ αυτό, οι εταιρείες εκτέλεσης πτήσεων με υδροπλάνα προσβλέπουν στην εξασφάλιση σημαντικών εσόδων από περιηγητικές πτήσεις.

Στα αδειοδοτημένα υδατοδρόμια πτήσεις δύνανται να πραγματοποιούν όλες οι εταιρείες που παρέχουν πτητικό έργο. Η Hellenic Seaplanes θα πραγματοποιήσει τις πρώτες πτήσεις, αφότου, όπως αναμένεται, αποκτήσει άδεια εκτέλεσης δημοσίων μεταφορών (AOC), ενώ έργο εκτιμάται ότι θα εκτελεί και η Grecian Air Seaplanes, που ανήκει σε όμιλο γερμανικών, ελβετικών και ελληνικών συμφερόντων. Από το 2009, οπότε η AirSea Lines κατέβασε ρολά, φέτος για πρώτη φορά τη θερινή περίοδο οι πτήσεις –έστω σε ένα πολύ βασικό δίκτυο– βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητα του εγχειρήματος θα κριθεί από το πόσο γρήγορα τα κατά τόπους λιμενικά ταμεία ή οργανισμοί λιμένος θα αποκτούν άδειες ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίων. Οπως και από το εάν και πότε θα εξασφαλιστεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στην Αττική, σε περιοχή που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενθαρρύνονται οι αποδράσεις του σαββατοκύριακου (city break) στα νησιά είτε από Ελληνες είτε από ξένους. Σημειώνεται ότι μετά το 2009 υδροπλάνο ξαναπέταξε μόνο μια φορά, το καλοκαίρι του 2013 από το Μπρίντεζι της Ιταλίας στην Κέρκυρα. Επρόκειτο για πιλοτική πτήση στο πλαίσιο ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου έργου που είχε, τότε, καταστήσει σχεδόν βέβαιες τις πτήσεις με υδροπλάνο το καλοκαίρι του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT