Η Εθνική άντλησε 600 εκατ. από τις αγορές με επιτόκιο 4,5%

Η Εθνική άντλησε 600 εκατ. από τις αγορές με επιτόκιο 4,5%

Ξεπέρασαν τα 2,4 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο υψηλής εξασφάλισης

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Ενα βήμα πιο κοντά στον τελικό στόχο για την επίτευξη κεφαλαιακού δείκτη 27,79% με βάση τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις, γνωστών ως MREL, βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα μετά τη χθεσινή έκδοση του ομολόγου υψηλής εξασφάλισης (senior preferred) ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Το κουπόνι της έκδοσης μετά την εκρηκτική ζήτηση που εκδηλώθηκε διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι 5% που ήταν η αρχική καθοδήγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας μέσω αναχρηματοδότησης παλαιότερων εκδόσεων με ακριβότερη τιμολόγηση.

Συγκεκριμένα, η ζήτηση ξεπέρασε τα 2,4 δισ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε παρόμοια έκδοση από ελληνική τράπεζα, υπερκαλύπτοντας πάνω από 4 φορές το ποσό της έκδοσης. Η ζήτηση προήλθε από περισσότερους από 200 επενδυτές και όπως ανακοίνωσε η Εθνική, το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές και πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων (Asset Managers), ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία. Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της διαφοροποιημένης ζήτησης που σημειώθηκε από μία πιο ευρεία επενδυτική βάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Η ζήτηση προήλθε από περισσότερους από 200 επενδυτές και το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς.

Το κόστος της έκδοσης αποτελεί το ευνοϊκότερο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα και είναι ενδεικτικό ότι παρόμοια έκδοση της Εθνικής (5ετούς διάρκειας) τον Δεκέμβριο του 2022 τιμολογήθηκε στο 7,25%, ενώ πιο πρόσφατη έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς (6ετούς διάρκειας) τον Νοέμβριο του 2023 τιμολογήθηκε στο 6,875% και της Eurobank (10ετούς διάρκειας) στο 5,875%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μονάδες βάσης πάνω από το αντίστοιχο mid-swap.

Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη και διαμορφώνει τον δείκτη MREL στο 25,70% έναντι 27,79%, που είναι ο τελικός στόχος και ο οποίος θα πρέπει να καλυφθεί έως τα τέλη του 2025. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κάλυψης MREL αφορά πρόσθετα κεφάλαια που πρέπει να τηρούν οι τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν σε έκτακτες καταστάσεις και επιβάλλεται από τον εποπτικό μηχανισμό Single Resolution Board (ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης). Η τράπεζα έχει υπερκαλύψει τους ενδιάμεσους στόχους που έχει θέσει ο SRB και βρίσκεται κατά 297 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

Η υψηλή κεφαλαιακή θέση που έχει διαμορφώσει η Εθνική Τράπεζα με την οργανική παραγωγή κεφαλαίου άνω των 200 μονάδων βάσης το 2023 λόγω της αυξημένης κερδοφορίας, περιορίζει τις μελλοντικές ανάγκες για εκδόσεις ομολόγων για την κάλυψη του δείκτη MREL κοντά στα 2 δισ. ευρώ συνολικά την προσεχή 2ετία, δηλαδή έως τα τέλη του 2025. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, μέρος αυτών των εκδόσεων θα είναι αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολόγων που βρίσκονται κοντά στον χρόνο ανάκλησης, κίνηση που στοχεύει στη μείωση του κόστους άντλησης κεφαλαίων για την τράπεζα. Σημειώνεται ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 17,9% που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και ο συνολικός δείκτης διαμορφώθηκε στο 20,3%. Η τράπεζα έχει επίσης τον υψηλότερο δείκτη ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχοντας μειώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ στο 1,9 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως δανειστής στη διατραπεζική αγορά. Παράλληλα, διαθέτει τον χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων –3,6% με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου του 2023– που προσεγγίζει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT