Επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την τριετία 2024-2026 με στόχο την ανάδειξη της ΔΕΗ σε ηγετικό παίκτη καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη προβλέπει το νέο στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης που παρουσιάζει σήμερα στο Λονδίνο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης.
Από την παρουσίαση προκύπτει μεταξύ άλλων ότι μετά τη Ρουμανία ο όμιλος βάζει στην αναπτυξιακή του στρατηγική τη Βουλγαρία ή/και την ευρύτερη περιοχή, όπου αποσκοπεί να έχει 1,1GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030. Ετσι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση ενός ενεργειακού διαδρόμου στην ευρύτερη περιοχή με αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση των διαφορετικών μετεωρολογικών συνθηκών στην κάθε περιοχή.
Οσον αφορά στη λειτουργική κερδοφορία (EBITDA), έχοντας φτάσει τον στόχο για 1,5 δισ. 2 χρόνια νωρίτερα από το προηγούμενο επιχειρηματικό σχέδιο, ο όμιλος στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Το EBITDA του ομίλου αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. το 2026 (αύξηση 35% σε σχέση με τα 1,7 δισ. που ήταν ο παλαιότερος στόχος για το 2026). Για το 2030, ο όμιλος ΔΕΗ στοχεύει σε EBITDA 3 δισ. περίπου.
Το επενδυτικό σχέδιο δίνει έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς προβλέπεται ότι το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW αποτελώντας το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ. Η εξέλιξη αυτή εκτός από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ συνδέεται και με τη σταδιακή απόσυρση όλων των μονάδων λιγνίτη που θα ολοκληρωθεί το 2026 ενώ παράλληλα θα αποσύρονται και μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οσον αφορά στα δίκτυα διανομής, ο όμιλος στοχεύει να επενδύσει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση. Οι επενδύσεις στα δίκτυα διανομής μεταξύ 2024-2026 θα είναι αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, στηρίζοντας την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αναμένεται ετήσιο EBITDA 50 εκατ. ευρώ το 2030 με συνολικές επενδύσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Οσον αφορά στα δίκτυα οπτικών ινών, η ΔΕΗ προχωρά με το πλάνο δημιουργίας δικτύου Fiber to the Home πανελλαδικά, βασιζόμενη στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της γρήγορης ανάπτυξης του νέου δικτύου με χαμηλό κόστος, μέσω της χρήσης υφιστάμενων υποδομών. Η ΔΕΗ στοχεύει να έχει 1 εκατ. χρήστες και έσοδα 120 εκατ. μέχρι το 2030, μέσω χονδρικής.
Επίσης, προβλέπεται διανομή μερίσματος για πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια ξεκινώντας από το 35% επί των καθαρών κερδών που θα αυξάνεται μέχρι το 55%.
«Ο νέος Ομιλος ΔΕΗ που οραματιζόμαστε είναι διεθνοποιημένος, αναπτυξιακός, υγιής, πελατοκεντρικός και σύγχρονος για να δημιουργεί βιώσιμη αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η τριετία 2024-2026 θα είναι μία τριετία επενδύσεων, ύψους 9 δισ., οι οποίες θα δημιουργήσουν αξία για τον όμιλο και υπεραξία για τους πελάτες, τους μετόχους, τους εργαζομένους και το περιβάλλον, σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιούμαστε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης.