Οι επιπτώσεις από την επιστροφή Τραμπ

Οι επιπτώσεις από την επιστροφή Τραμπ

Ο τέως πρόεδρος έχει παγιώσει τη θέση του ως το ξεκάθαρο φαβορί για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας στην Αϊόβα, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε επίσης τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Νιου Χαμσάιρ χθες το βράδυ με 55% των ψήφων υπέρ του έναντι 43% για τη Νίκι Χέιλι, σύμφωνα με προβλέψεις από διάφορα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τραμπ έχει παγιώσει τη θέση του ως το ξεκάθαρο φαβορί για την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών. Οι δημοσκοπήσεις και οι αγορές στοιχημάτων τού δίνουν πιθανότητες σχεδόν 50% να κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν στις 5 Νοεμβρίου. Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μιας νέας θητείας του;

Πιθανώς να είχε ένα λιγότερο χαοτικό ξεκίνημα από ό,τι το 2017, όταν ακόμη και ο ίδιος είχε προφανώς εκπλαγεί από τη νίκη του εναντίον της Χίλαρι Κλίντον. Συνεπώς η ομάδα του θα ήταν καλύτερα προετοιμασμένη και θα έκανε τροποποιήσεις στις πολιτικές του γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τότε. Επίσης, θα περιμέναμε από αυτόν να ασκεί πολιτική εντονότερου προστατευτισμού και να είναι τουλάχιστον τόσο σπάταλος και απρόθυμος να αυξήσει τη φορολογία όπως και πριν. Θα διατηρήσει έναντι της Κίνας μια σκληρή στάση, κάνοντας περισσότερο θόρυβο από τον Μπάιντεν. Η δε κοντόφθαλμη προσέγγισή του «πρώτα η Αμερική» στην εξωτερική πολιτική και η περιφρόνησή του για πολυμερείς συνασπισμούς, τύπου Ε.Ε., θα αποδυνάμωναν διεθνείς θεσμούς και συμμαχίες, απομονώνοντας τις ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό ίσως δοκίμαζε να αναιρέσει πολλές πρωτοβουλίες του Τζο Μπάιντεν. Θα περιμέναμε κάποια απορρύθμιση ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μια στροφή των επενδύσεων από την πράσινη ενέργεια και οικονομία πίσω στα ορυκτά καύσιμα. Σε συνδυασμό με επιπλέον δαπάνες και έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας, που πιθανότατα θα ήταν τουλάχιστον τόσο έντονη όσο επί Μπάιντεν, αυτό μπορεί να είναι οριακά επεκτατικό για τη ζήτηση των ΗΠΑ βραχυπρόθεσμα με δυνητικά σημαντικό μακροπρόθεσμο κόστος.

Πιθανότατα δεν θα αλλάζαμε σημαντικά τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη των ΗΠΑ τα επόμενα δύο χρόνια εάν ο Τραμπ αναλάβει πρόεδρος εκ νέου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί μπορεί να έχουν ένα μικρό προβάδισμα και στα δύο Σώματα του Κογκρέσου. Ενα διχασμένο Κογκρέσο θα δυσκόλευε τον Τραμπ να παρατείνει τις φοροαπαλλαγές στο εισόδημα, που εκείνος εισήγαγε, πέραν του 2025.

Μια νίκη Τραμπ θα είχε σοβαρότερο αντίκτυπο στην Ευρώπη από ό,τι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι θα έπληττε τις μικρότερες και πιο προσανατολισμένες στις εξαγωγές ευρωπαϊκές οικονομίες. Επιπροσθέτως, δεν θα μας προκαλούσε έκπληξη αν ο Τραμπ μείωνε την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, εκτός αν η Ευρώπη πληρώσει τα αμερικανικά όπλα για την Ουκρανία.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι προϊστάμενος οικονομολόγος της Berenberg Bank.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT