ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για χαμηλή αποταμίευση και πληθωρισμό

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για χαμηλή αποταμίευση και πληθωρισμό

Επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, αναφέρει

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω το ΔΝΤ την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη φέτος, από το 2% των αρχικών εκτιμήσεων της αποστολής του λεγόμενου Αρθρου IV τον περασμένο Νοέμβριο, στο 2,1% χθες, στην τελική έγκρισή τους από το Εκτελεστικό Συμβούλιο. Αντίθετα, για το 2023 αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του, από 2,5% σε 2,3%.

Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση παραμένει μακράν η πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη φέτος απ’ όλους τους διεθνείς φορείς και τράπεζες που έχουν διατυπώσει εκτιμήσεις, καθώς την τοποθετεί στο 2,9%. Για το 2023 η πρόβλεψή της είναι για 2,4%.

Επίσης, η έκθεση προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από το 4,2% το 2023 στο 2,8% φέτος (έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 2,6%) και θα φτάσει στο 2% στο τέλος του 2025.

Το σημαντικό, όμως, στοιχείο από την έκθεση αυτή του ΔΝΤ είναι ότι επιμένει στον προβληματισμό του για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Για την ανάπτυξη, πηγή ανησυχίας είναι το χαμηλό επίπεδο αποταμίευσης και οι συγκριτικά περιορισμένες επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, οι εκτελεστικοί διευθυντές του Ταμείου, ενώ σημειώνουν ότι η γενική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί, προσθέτουν ότι παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Οπως αναφέρουν, το πραγματικό ΑΕΠ έχει επανέλθει σε υψηλότερα από τα προπανδημικά του επίπεδα, χάρη στον τουρισμό, στις επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό οδήγησαν επίσης το χρέος κάτω από τα προπανδημικά του επίπεδα και οι κίνδυνοι χρηματοδότησής του, μεσοπρόθεσμα, είναι περιορισμένοι, χάρη στην ευνοϊκή δομή του.

«Ωστόσο», συνεχίζει η έκθεση, «οι διαρθρωτικές ανισορροπίες, που προκύπτουν από τις χαμηλές αποταμιεύσεις και τα χαμηλά ακόμη επίπεδα επενδύσεων, καθώς και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή, επιβαρύνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης». Τα στελέχη του ΔΝΤ επισημαίνουν, ακόμη, αδυναμίες στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας.

Για το 2024 το Ταμείο αναθεώρησε ελαφρώς προς τα πάνω την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης, από το 2% στο 2,1%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και των συγκρούσεων στη Γάζα και στο Ισραήλ θα οδηγήσουν ενδεχομένως σε νέες πιέσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά, το ΔΝΤ ζητάει φιλική προς την ανάπτυξη σταθεροποίηση, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, με ταυτόχρονη υποστήριξη της συμπεριληπτικής και πράσινης ανάπτυξης. Μιλάει για την ανάγκη περαιτέρω δημοσιονομικής σύσφιγξης βραχυπρόθεσμα και διατήρησης πρωτογενών πλεονασμάτων μεσοπρόθεσμα, καθώς και για έμφαση στις επενδύσεις και στις κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες, κυρίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται σαφώς υπέρ των κυβερνητικών προσπαθειών καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Οι προβλέψεις του για το πρωτογενές αποτέλεσμα ταυτίζονται με της κυβέρνησης (πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024). Για το δημόσιο χρέος εκτιμά ότι θα υποχωρήσει από το 167,4% του ΑΕΠ φέτος στο 158% το 2024. Η κυβερνητική πρόβλεψη αναφέρει ότι το χρέος θα είναι 160,3% του ΑΕΠ το 2023 και 152,3% του ΑΕΠ το 2024, αλλά υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο.

Για το τραπεζικό σύστημα επισημαίνει ότι παραμένει ανθεκτικό και ότι τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια συνέβαλαν στην αύξηση των κερδών του και της κεφαλαιακής του επάρκειας. Προσθέτει, όμως, ότι το σύστημα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω και τα προσωρινά, όπως τα ονομάζει, υψηλά κέρδη των τραπεζών να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν μαξιλάρια ασφαλείας και για να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων τους.

Οσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τονίζει την ανάγκη για περαιτέρω ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και για άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό, κάτι που θα ξεκλειδώσει υψηλότερες ιδιωτικές επενδύσεις και θα βελτιώσει την παραγωγικότητα.

Για την πράσινη μετάβαση, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την αύξηση της τιμολόγησης του άνθρακα (περιλαμβανομένων των ειδικών φόρων κατανάλωσης) σε τομείς όπως οι μεταφορές και την περαιτέρω παροχή κινήτρων για την άμεση πράσινη μετάβαση.

Για την ανεργία, προβλέπει ότι θα μειωθεί από 10,6% το 2023 στο 9,2% το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT