Στα ραντάρ αναλυτών το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Στα ραντάρ αναλυτών το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

Τι εκτιμούν για τα λειτουργικά κέρδη και την ανάπτυξη του ομίλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Εφικτούς χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τους στόχους που έθεσε η διοίκηση της ΔΕΗ για τα λειτουργικά κέρδη κατά το Investor Day στο Λονδίνο, ενώ σημειώνουν πως το νέο επιχειρηματικό σχέδιο ολοκληρώνει τον μετασχηματισμό της από μια εθνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν περιφερειακό ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

H ΔΕΗ ανακοίνωσε πως στοχεύει τα επόμενα χρόνια σε αύξηση EBITDA κατά 15% σε ετήσια βάση, με το EBITDA του ομίλου να αναμένεται να φτάσει τα 2,3 δισ. ευρώ το 2026 και τα 3 δισ. ευρώ περίπου το 2030.

Η JP Morgan επισημαίνει πως έφυγε από την παρουσίαση της ΔΕΗ με πολύ θετικότερη άποψη για την εταιρεία, με την εκτέλεση του νέου business plan να αποτελεί πάντως το «κλειδί» για τις προοπτικές της. Η αμερικανική τράπεζα θεωρεί πως οι αναλυτές γενικότερα θα αναβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για τα μεγέθη της ΔΕΗ στο επόμενο διάστημα και θεωρεί πως τα εξής πέντε σημεία από την παρουσίαση ήταν τα πιο αξιοσημείωτα και θα στηρίξουν αυτές τις κινήσεις:

1. Η αύξηση της ρυθμιζόμενης αξίας (RAB) κατά +18% (στα 5,1 δισ. ευρώ) το 2024-2026 και η αναθεώρηση του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) σε 7,66% στην Ελλάδα για το 2023-2024 και 6,4% για τη Ρουμανία για το 2019-2024.

2. Ο διπλασιασμός της δυναμικότητας ΑΠΕ από 4,5 GW το 2023 έως 8,9 GW μέχρι το 2026.

3. Η στόχευση σε μια πελατοκεντρική στρατηγική και η διατήρηση σταθερού ρυθμού (run rate) EBITDA σε 0,5 δισ. ευρώ έως το 2026.

4. Η συνέχιση εντοπισμού νέων επιχειρηματικών ευκαιριών σε ηλεκτροκίνηση και τηλεπικοινωνίες, με στόχο ρυθμό (run rate) EBITDA περίπου 100 εκατ. ευρώ έως το 2030.

5. Το σχέδιο για μείωση της έντασης των εκπομπών άνθρακα κατά 74% έως το 2030 σε σχέση με το 2021 και η επίτευξη Net Zero μέχρι το 2040.

Η Axia Research, από την πλευρά της, θεωρεί πως οι εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία του EBITDA είναι εφικτές, παρέχοντας διάφορες ευκαιρίες για δημιουργία πρόσθετης αξίας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα.

Ειδικότερα, πιστεύει πως η διοίκηση παρουσίασε τα βήματα με στόχο να γίνει ο πιο σημαντικός ενεργειακός παίκτης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Optima Research θεωρεί πως η ΔΕΗ παρουσίασε ένα φιλόδοξο business plan, που θα ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό της σε περιφερειακό ολοκληρωμένο ενεργειακό παίκτη στη ΝΑ Ευρώπη. Πιστεύει πως οι στόχοι για τις ΑΠΕ έως το 2026 είναι εφικτοί. Επιπροσθέτως, οι πρόσφατες εξαγορές στη Ρουμανία και τα υπό κατασκευήν έργα ΑΠΕ στη Βουλγαρία προσφέρουν σημαντικές πρόσθετες συνέργειες για τον όμιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT