Ευρωπαϊκές ενισχύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Ευρωπαϊκές ενισχύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε χθες 158,7 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ως προχρηματοδότηση από τα κονδύλια του REPowerEU, του νέου κεφαλαίου που έχει προστεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για την εξοικονόμηση ενέργειας. Οπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο του REPowerEU έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα συνολικά 768 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις και 5 δισ. ευρώ για δάνεια, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό των διαθέσιμων πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε 36 δισ. ευρώ. Προχρηματοδοτήσεις δόθηκαν, επίσης, σε άλλες οκτώ χώρες.  

Σε τροχιά ολοκλήρωσης το «ραντάρ» της αλιείας

Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται το έργο της επέκτασης και αναβάθμισης του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των αλιευτικών δραστηριοτήτων» (ΟΣΠΑ). Μέσω αυτού επιδιώκεται η διασφάλιση της βιωσιμότητας των έμβιων υδάτινων πόρων στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια. Χρήστες του ΟΣΠΑ είναι οι κυβερνήτες και οι πλοιοκτήτες περίπου 15.000 επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, σχεδόν 500 εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και 7.200 χρήστες του Λιμενικού Σώματος και υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών αλιείας. 

Προβληματισμός για τη συνεργασία

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στη Mitsubishi Electric το πρόστιμο ύψους 610.190 ευρώ που επέβαλε πρόσφατα το υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρεία Αγήνωρ Α.Ε. του ομίλου Τουρνικιώτη για αθέμιτη κερδοφορία. Και αυτό διότι ο όμιλος Τουρνικιώτη είναι βασικός διανομέας της ιαπωνικής εταιρείας στην ελληνική αγορά. Αν και υπάρχει πολυετές συμβόλαιο ανάμεσα στις δύο πλευρές, η διοίκηση της Mitsubishi Electric, που χθες μάλιστα εγκαινίασε τα γραφεία της στην Ελλάδα, είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, αρκετά προβληματισμένη για το μέλλον της συνεργασίας της με τον ελληνικό όμιλο μετά την επιβολή του προστίμου. Ιδωμεν.

«Μεγαλώνουν» τα venture capitals

Σε… διεργασίες για να σηκώσουν νέα και «φρέσκα» κεφάλαια βρίσκονται venture capitals που επενδύουν σε νεοφυείς επιχειρήσεις και τα οποία ξεκίνησαν την επενδυτική τους δραστηριότητα το 2017-2018. Πρόκειται για funds που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Equifund, και έχουν αρχίσει να συμπληρώνουν την τετραετή επενδυτική τους περίοδο. Ο λόγος για το Marathon Venture Capital, επενδυτής επιτυχημένων startups όπως η Augmenta, που έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για να σηκώσει κεφάλαια από επενδυτές και να ενεργοποιήσει, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, το τρίτο κατά σειρά fund. Στο μεταξύ, κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων σκέφτονται πως ίσως ήρθε η ώρα για τη σύσταση μεγαλύτερων σε αξία venture capitals, ακόμη και της τάξης των 150-200 εκατ., με σκοπό να επενδυθούν κεφάλαια σε startups που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης (growth funds).

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT