Ελληνικά ομόλογα: H ένταξη στους διεθνείς δείκτες φέρνει νέο ράλι

Ελληνικά ομόλογα: H ένταξη στους διεθνείς δείκτες φέρνει νέο ράλι

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 3,26%, όταν αυτή του αντίστοιχου ισπανικού είναι στο 3,18%

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρό ράλι βλέπουν οι αναλυτές στα ελληνικά ομόλογα το επόμενο διάστημα, με ώθηση από την επίσημη ένταξή τους στους διεθνείς δείκτες από την 1η Φεβρουαρίου, τα νέα λιγότερο επιθετικά μηνύματα που έστειλε η ΕKT σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων και το πολύ θετικό story της ελληνικής οικονομίας.

Το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, δεν απέκλεισε ρητά μια μείωση των επιτοκίων σύντομα –όταν ρωτήθηκε για το πόσο πιθανή είναι μια μείωση τον Απρίλιο– οδήγησε σε αύξηση των στοιχημάτων της αγοράς για το μέγεθος των μειώσεων φέτος και για το κατά πόσο μπορεί η πρώτη αύξηση να έλθει την άνοιξη. Κατά τους αναλυτές, αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει γρήγορα πορεία εάν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τους μισθούς που θα έλθουν το επόμενο διάστημα το δικαιολογούν.

Το αποτέλεσμα ήταν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης να σημειώσουν σημαντική μείωση, με τα ελληνικά να ξεχωρίζουν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, το οποίο ωστόσο ουσιαστικά είναι 9ετές, καθώς λήγει το 2033, υποχώρησε στο 3,26%, ενώ το spread διαμορφώθηκε στις 97 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας έτσι την απόδοση του ισπανικού 10ετούς, η οποία κινήθηκε στο 3,18%.

Η Citi εκτιμά πως καθώς η ΕΚΤ, αντίθετα από ό,τι αναμενόταν πριν από τη συνεδρίαση, δεν απέκρουσε επιθετικά μια μείωση των επιτοκίων νωρίς μέσα στο έτος, το προφίλ ρίσκου-απόδοσης ευνοεί τα ομόλογα της περιφέρειας και ειδικά της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. Σ’ αυτές τις δύο χώρες η αμερικανική τράπεζα αναμένει μάλιστα πολλαπλές περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησής τους, τόσο φέτος όσο και στην επόμενη διετία, με τη Moody’s να δίνει κι αυτή την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα εντός του 2024.

Επιπλέον η Citi θεωρεί πως η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους διεθνείς δείκτες, με την απόδοσή τους να αρχίζει να «μετράει» σ’ αυτούς από την 1η Φεβρουαρίου, είναι επίσης υποστηρικτική για τη συνέχιση των πολύ καλών επιδόσεών τους. Οπως υπολογίζει, το βάρος των 17 ελληνικών ομολόγων αξίας 75,8 δισ. ευρώ τα οποία εντάσσονται στον Bloomberg Euro Treasury, θα διαμορφωθεί στο 1%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα 17 ελληνικά ομόλογα εισάγονται την επόμενη εβδομάδα και στον δείκτη iBoxx Euro Sovereign, με το βάρος της Ελλάδας να διαμορφώνεται στο 0,6%.

Περαιτέρω σημαντική συρρίκνωση του ελληνικού spread (έναντι της Γερμανίας) κατά 30 μονάδες βάσης βλέπει από την πλευρά της η Bank of America, θεωρώντας πως θα πρέπει να διαπραγματεύεται μεταξύ του ισπανικού (ήταν στις 90 μ.β. την Παρασκευή) και του πορτογαλικού spread (70 μ.β.) το επόμενο διάστημα.

Οπως επισημαίνει, τα μακροοικονομικά, καθώς και τα τεχνικά στοιχεία παραμένουν θετικά για τους ελληνικούς τίτλους, με την τοποθέτηση των ποιοτικών, μακροπρόθεσμων (real money) επενδυτών να εξακολουθεί να είναι short στα ελληνικά ομόλογα, ενώ και η συμπερίληψή τους στους διεθνείς δείκτες θα οδηγήσει σε εισροές 10-16 δισ. ευρώ.

Κατά την άποψη της BofA η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει της Ευρωζώνης και την επόμενη διετία (αναμένει ανάπτυξη 1,1% το 2024 και 1,7% το 2025 στην Ελλάδα και 0,4% και 1,1% στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα) και αυτό θα υποστηριχθεί από τρεις παράγοντες:

1) Τη θετική δυναμική για επενδύσεις, έπειτα από χρόνια υποεπενδύσεων και λόγω της πλήρους απορρόφησης κονδυλίων της Ε.Ε.

2) Του πιο ήπιου αντικτύπου της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, δεδομένης της ευνοϊκής δομής του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και του δημοσίου χρέους, καθώς και της εστίασης του ελληνικού τραπεζικού τομέα στον περιορισμό των κινδύνων γύρω από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

3) Τη δημοσιονομική σύνεση και τη δέσμευση της κυβέρνησης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πάντως, ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα είναι περιορισμένοι, η χώρα παραμένει εκτεθειμένη σε εξωτερικά σοκ, τονίζει η BofA, όπως αυτά στο γεωπολιτικό μέτωπο (Ουκρανία, Ισραήλ, Ερυθρά θάλασσα) και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις τιμές (ενέργεια, μεταφορικό κόστος), καθώς και την ασθενέστερη των προβλέψεων παγκόσμια ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT