Επιχειρηματικά δάνεια 4,9 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το 2023

Επιχειρηματικά δάνεια 4,9 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν το 2023

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, που υποχώρησαν κατά 778 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2022

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Νέα δάνεια ύψους 4,9 δισ. ευρώ εκταμίευσαν το 2023 οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι χορηγήσεις προς τα νοικοκυριά, που υποχώρησαν κατά 778 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα τέλη του 2022. Συνολικά ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τα δάνεια τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά ανήλθε σε 118,4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 76,4 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από επιχειρηματικά δάνεια, ενώ άλλα 28,4 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από στεγαστικά και καταναλωτικά.

Ο Δεκέμβριος υπήρξε ο καλύτερος μήνας του χρόνου, καθώς η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, δηλαδή τα νέα δάνεια που χορηγήθηκαν μετά τις αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών, ανήλθαν σε 3,8 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την επανεκκίνηση της πιστωτικής επέκτασης που ενισχύθηκε με ρυθμό 6,9% σε ετήσια βάση για τις επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι είθισται στα τέλη του χρόνου οι τράπεζες να επισπεύδουν τις εκταμιεύσεις σε μια προσπάθεια να καλύψουν τους στόχους που έχουν θέσει στα επιχειρησιακά τους σχέδια και τα οποία αξιολογούνται από τους αναλυτές στη βάση της βελτίωσης των εσόδων και της επίτευξης των στόχων για κερδοφορία.

Ατμομηχανή των αυξημένων χρηματοδοτήσεων υπήρξαν τα επενδυτικά σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποτελούν και την αιχμή του δόρατος των νέων εκταμιεύσεων από τις τράπεζες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καθαρή ροή χρηματοδότησης που επιτεύχθηκε το 2023 υπολείπεται αυτής του 2022, χρονιά κατά την οποία οι νέες εκταμιεύσεις προς τις επιχειρήσεις είχαν ανέλθει στα 7,9 δισ. ευρώ και βασική αιτία είναι οι υψηλές αποπληρωμές δανείων στις οποίες προχώρησαν το 2023 επιχειρήσεις από κλάδους με υψηλή ρευστότητα.

Οι μεγάλες αποπληρωμές υφιστάμενων οφειλών, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες νέες εκταμιεύσεις είναι και η αιτία της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης της στεγαστικής πίστης, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ παρουσίασε πιστωτική συρρίκνωση κατά 3,5% σε ετήσια βάση το 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων περιορίστηκε στα τέλη του 2023 στα 28,5 δισ. ευρώ από 29,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2022, καθώς οι νέες εκταμιεύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ δεν στάθηκαν ικανές να αντιστρέψουν την εικόνα της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης. Οριακά καλύτερη είναι η εικόνα στην καταναλωτική πίστη, που εμφανίζει καθαρή ροή χρηματοδότησης 289 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τις οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες στα 9 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT