Τη δυνατότητα για μεγαλύτερο «κούρεμα» έως και 28% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα θα δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός μετά τις αλλαγές που υιοθέτησε το υπουργείο στον αλγόριθμο με βάση τον οποίο θα ρυθμίζονται οι οφειλές με εμπράγματη εξασφάλιση. Αυτό προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου που βελτιώνει τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό, σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του εργαλείου προς όφελος των δανειοληπτών.
Η βελτίωση θα οδηγεί σε μεγαλύτερο «κούρεμα», καταργώντας το ελάχιστο ποσό ανάκτησης του μη εξασφαλισμένου μέρους του δανείου που καλύπτεται από εμπράγματη ασφάλεια, όπως προβλέπεται σήμερα. Συνολικά το «κούρεμα» της οφειλής μπορεί να φτάσει έως το 67% και η ρύθμιση ευνοεί όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου τους. Ετσι, για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ, με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται στα 55.308 ευρώ («κούρεμα» 44,7%) και με το νέο καθεστώς πέφτει στα 45.500, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 54,5%. Αντίστοιχα για οφειλή ύψους 100.000 ευρώ με ακίνητο αξίας 50.000 ευρώ με το ισχύον καθεστώς η οφειλή μειώνεται 45.220 ευρώ («κούρεμα» 54,8%) και με το νέο καθεστώς μειώνεται στα 32.500 ευρώ, δηλαδή το «κούρεμα» φθάνει στο 67,5%.
Με την ίδια απόφαση το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ορίζεται σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor + 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και + 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ισχύει ήδη σταθερό επιτόκιο 3%. Η εισαγωγή των σχετικών τροποποιήσεων στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να γίνει δυνατή η υποβολή νέων αιτήσεων που έχουν «παγώσει» τον τελευταίο μήνα εν αναμονή των σχετικών βελτιώσεων.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνας Μιχαηλίδου δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και φορείς κοινωνικής ασφάλισης, από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Ο νέος νόμος προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά, προβλέποντας ότι η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους των ευάλωτων οφειλετών, όπως προκύπτει από την εφαρμογή του αλγορίθμου του εξωδικαστικού, θα γίνεται αυτόματα και υποχρεωτικά αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών. Ο οφειλέτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση, ενώ οι πιστωτές μπορούν να την προσβάλουν στα δικαστήρια εφόσον διαθέτουν στοιχεία ότι παράμετροι της αίτησης δεν είναι αληθινές.
Σημειώνεται ότι μέσω του εξωδικαστικού έως τον Δεκέμβριο του 2023 πραγματοποιήθηκαν 12.025 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 4,36 δισ. ευρώ, με μέση διάρκεια αποπληρωμής 17 χρόνια για τις οφειλές προς το Δημόσιο και 18 χρόνια προς τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς. Το μέσο «κούρεμα» οφειλών είναι 17,13% για το Δημόσιο και 27% για τις τράπεζες – χρηματοδοτικούς φορείς.