Μερίσματα άνω των 3 δισ. ευρώ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Η διανομή μερισμάτων από τις ελληνικές εισηγμένες στους μετόχους τους έχει σημειώσει ανοδική πορεία, αντανακλώντας τη βελτίωση της κερδοφορίας. Μετά τη διαταραχή από την πανδημία, τα μερίσματα που διανεμήθηκαν συνολικά από τη χρήση του 2022 ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, ενώ αναμένεται να ξεπεράσουν σημαντικά τα 3 δισ. ευρώ το 2023, εκτιμά η Alpha Finance. To ποσό αυτό πρόκειται μάλιστα να κινηθεί πολύ υψηλότερα, δεδομένων των προσδοκιών για διανομή μερίσματος από τις συστημικές τράπεζες για πρώτη φορά μετά 16 χρόνια, επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Αξίζει να σημειώσουμε πως από τα κέρδη του 2022 οι ελληνικές εισηγμένες είχαν διανείμει 2,4 δισ. ευρώ σε μερίσματα, το οποίο και ήταν το υψηλότερο επίπεδο από το 2009 (2,96 δισ.), δηλαδή πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους. Εάν, όπως εκτιμάται, ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά τη χρήση του 2023, τότε θα αποτελεί το υψηλότερο ποσό από το 2008 (4,49 δισ.).

Νέοι προορισμοί στο «Ελ. Βενιζέλος»

Με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να έχει ανακτήσει τον ρόλο του ως hub, όπως φανερώνει και η ισχυρή ζήτηση στη δημόσια προσφορά για τις μετοχές του, νέες πτήσεις προστίθενται από και προς την Αθήνα. Ο χαμηλού κόστους και μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής Air Arabia από τις 28 Ιουνίου θα πετάει τέσσερις φορές τη εβδομάδα από την Αθήνα προς και από το αεροδρόμιο της Σάρτζα. Επίσης, η United Airlines θα συνδέει από τις 25 Μαΐου καθημερινά την Αθήνα με το Σικάγο, και από την άνοιξη την ελληνική πρωτεύουσα με Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Τα σχέδια της «Παπουτσάνης» για εργοστάσιο στο εξωτερικό

Σε χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης είναι στραμμένο το «ραντάρ» της «Παπουτσάνης» για τη δημιουργία ή απόκτηση παραγωγικής μονάδας εκτός Ελλάδος, δεδομένου ότι η εταιρεία πραγματοποιεί πολύ μεγάλο ποσοστό πωλήσεων στο εξωτερικό (το 55% του τζίρου της). Μια χώρα πάντως φαίνεται ότι αποκλείεται από τον σχεδιασμό για παραγωγική δραστηριότητα εκτός συνόρων. Ο λόγος για την Πολωνία, αφού εκεί έχει ισχυρή παρουσία μια άλλη ελληνική εταιρεία του ίδιου κλάδου, η «Σαράντης».

Προς γενική απεργία στις 17 Απριλίου

Την πραγματοποίηση γενικής απεργίας και συλλαλητηρίου στις 17 Απριλίου, με αίτημα την ουσιαστική ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, θα προτείνει κατά τη συνεδρίαση του γενικού της συμβουλίου (που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο) η ΓΣΕΕ. Στην κορυφή της ατζέντας των διεκδικήσεων της Συνομοσπονδίας, βρίσκονται οι αυξήσεις στους μισθούς, η επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογική Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και η αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου, το οποίο επλήγη κατά τη μνημονιακή περίοδο.

«Ημέρες Καριέρας» από τη ΔΥΠΑ

Συνεχίζεται και σήμερα η πρώτη εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας» του 2024 στο Περιστέρι, την οποία διοργανώνει η ΔΥΠΑ, με τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν να φτάνουν τις 200, μέσω των οποίων αναζητούνται 7.000 νέοι εργαζόμενοι. Οι ενδιαφερόμενοι για τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τις εταιρείες και τα προσόντα που απαιτούνται. Οπως δήλωσε μάλιστα ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στις «Ημέρες Καριέρας» στο Περιστέρι, ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας, αλλά και η προσέλευση των πολιτών κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα έσπασαν κάθε ρεκόρ. «Αυτό το γεγονός επιβεβαιώνει ότι οι “Ημέρες Καριέρας” έχουν γίνει θεσμός, που τον έχει αγκαλιάσει η κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης. Αλλά και η νέα υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, που επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στο Περιστέρι, υπογράμμισε ότι τέτοιες διοργανώσεις θα συνεχιστούν σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT