Επιμένει στην πολιτική προστατευτισμού η Ουάσιγκτον

Επιμένει στην πολιτική προστατευτισμού η Ουάσιγκτον

Διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες των Ευρωπαίων για τον Μπάιντεν

3' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ανεξαρτήτως του ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η οικονομική πολιτική της υπερδύναμης δεν συνάδει πλέον με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι Ευρωπαίοι είχαν ενθουσιαστεί με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν καθώς θεώρησαν ότι θα απαλλάσσονταν από τα προβλήματα που τους είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τζο Μπάιντεν όμως επέμεινε στις ίδιες πολιτικές και ενίσχυσε πολλές από αυτές. Και τους ανησυχεί ιδιαιτέρως το πακέτο των 400 δισ. δολ. σε επιδοτήσεις για πράσινες επενδύσεις που προσελκύει ευρωπαϊκές βιομηχανίες, ενώ αιφνιδίασε τους πάντες αποκλείοντας την Κίνα από την αμερικανική τεχνολογία.

Ενόψει μιας νέας θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ανησυχούν μήπως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εγκαταλείψει πλήρως την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ και προκαλέσει χάος στο παγκόσμιο εμπόριο. Διερωτώνται κατά πόσον μπορεί η Ε.Ε. να περιμένει πλέον πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το παγκόσμιο σύστημα κανόνων ή θα προκύψει οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στους παραδοσιακούς συμμάχους.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να στηρίξει τις δικές της βιομηχανίες. Εχει χαλαρώσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να διευκολύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανταγωνιστούν τα κίνητρα που έχει δώσει η Ουάσιγκτον για να προσελκύσει επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες στο έδαφος της υπερδύναμης. Οπως, όμως, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, τα στελέχη της Ε.Ε. παραμένουν καθηλωμένα στις παραδοσιακές συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και διστάζουν να υιοθετήσουν την αμερικανική προσέγγιση. Υποστηρίζουν ότι τους θυμίζει τις τακτικές που εφαρμόζει το Πεκίνο και έχουν προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον πως οι προσπάθειές της να ανταγωνιστεί την Κίνα προκαλούν παράπλευρες απώλειες στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να διαχειριστεί πληθώρα οικονομικών διενέξεων για να διατηρήσει άθικτη τη σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Κάθε πτυχή του θέματος θα μπορούσε να προκαλέσει διπλωματικές εντάσεις, δασμούς ή άλλης μορφής περιορισμούς στο εμπόριο, και να αποδυναμώσει την οικονομική ενότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο φόβος για τις πολεμικές διαθέσεις της Μόσχας και την οικονομική ισχύ του Πεκίνου έχει έως τώρα αποθαρρύνει την Ευρώπη από επιθετικές κινήσεις κατά της υπερδύναμης, που αντιμετωπίζεται ως ο ισχυρότερος ηγέτης της Δύσης.

Οι Ευρωπαίοι διερωτώνται κατά πόσον οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το παγκόσμιο σύστημα κανόνων.

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν αντικρούουν την κατηγορία ότι με την πολιτική τους δημιούργησαν ρήγμα με την Ευρώπη και επιμένουν πως η συμμαχία ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παραμένει αλώβητη στα καίρια ζητήματα στρατηγικής σημασίας.

Ο επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζει πως οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν συνεργαστεί αποτελεσματικά με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών διενέξεων που κληρονόμησε ο Λευκός Οίκος. Παραδέχεται, ωστόσο, ότι θα ήθελε περισσότερη ευελιξία σε κάποια θέματα.

Το 2019, στους εορτασμούς για την 70ή επέτειο από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, ο Μπρένταν Μπόιλ, βουλευτής των Δημοκρατικών από την Πενσυλβάνια, αναφέρθηκε στην ανησυχία που επικρατούσε για το κατά πόσον θα επιβίωνε η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις εναντίον της από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που απαιτούσε να πληρώνει εφεξής περισσότερα η Ευρώπη για την αμυντική θωράκισή της.

Ο Τζο Μπάιντεν αναθέρμανε τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με το ΝΑΤΟ μόλις ανέλαβε καθήκοντα το 2021 και το γεγονός ότι δεσμεύθηκε για την ασφάλεια της Ευρώπης ενέπνευσε στους Ευρωπαίους ηγέτες την ελπίδα ότι η Ουάσιγκτον επέστρεψε σε ομαλή πορεία. Απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως σε θέματα διεθνούς οικονομίας ο Τζο Μπάιντεν είχε τις ίδιες απόψεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι σύμβουλοί του θεωρούν πως το ελεύθερο εμπόριο αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια της υπερδύναμης που έχει υπονομεύσει τη βιομηχανική βάση των ΗΠΑ, έχει βλάψει την εργατική τάξη της και έχει δώσει στην Κίνα τη δυνατότητα να κυριαρχήσει σε σημαντικούς βιομηχανικούς κλάδους.

Οι Ευρωπαίοι έχουν ενοχληθεί από τους όρους που συνοδεύουν τις φοροαπαλλαγές στην αγορά ηλεκτροκίνητου οχήματος. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να λάβουν την επιδότηση των 7.500 δολ. παρά μόνον όταν το όχημα που θα αγοράσουν έχει συναρμολογηθεί στις ΗΠΑ, στο Μεξικό ή στον Καναδά. Σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες του οχήματος, πρέπει να περιέχουν μέταλλα και εξαρτήματα από τις ΗΠΑ ή από κάποιον εκ των εταίρων τους. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συναντώνται σήμερα στην Ουάσιγκτον σε ένα συνέδριο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, όπως αποκαλείται ένα φόρουμ που εγκαινιάστηκε στη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν για να βοηθήσει τους συμμάχους να συντονιστούν σε θέματα εμπορίου, οικονομίας και τεχνολογίας. Στο συνέδριο θα συζητηθούν θέματα καθαρής τεχνολογίας και τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν αναμένεται να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT