Υπέρ της άμεσης, αλλά προσεκτικής μείωσης των επιτοκίων τάσσεται ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πορτογαλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μάρτιο Σεντένο, που θεωρεί περιττό να περιμένει η Τράπεζα περαιτέρω στοιχεία για να διαμορφώσει τις επόμενες κινήσεις της νομισματικής πολιτικής της.
Μιλώντας στο Reuters ο κ. Σεντένο τόνισε πως «δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα στοιχεία για τους μισθούς Μαΐου προκειμένου να πάρουμε μια ιδέα για την πορεία του πληθωρισμού» και τόνισε πως η ΕΚΤ πρέπει να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα παρά αργότερα, με μικρά βήματα και όχι απότομα. Εχει προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο υψηλό ρεκόρ του 4%. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική δήλωση της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, επικράτησε γενική συναίνεση μεταξύ των στελεχών της Τράπεζας πως θα ήταν πρόωρη οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των επιτοκίων. Με αυτή την απόφαση συμφώνησε και ο Σεντένο, μολονότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Η αγορά εξακολουθεί, πάντως, να προεξοφλεί μειώσεις των επιτοκίων μέσα στο 2024, με τη διαφωνία να επικεντρώνεται κυρίως στο εάν η ΕΚΤ θα αποφασίσει την πρώτη κίνηση την άνοιξη ή μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ προτείνουν ότι πρέπει να περιμένουν τα στοιχεία για τους μισθούς του πρώτου τριμήνου, τα οποία θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Μάιο. Ζητούμενο θα είναι να διαπιστώσουν κατά πόσον καταγράφονται οι λεγόμενες δευτερογενείς συνέπειες του πληθωρισμού. Ο Σεντένο θεωρεί ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις τέτοιων επιπτώσεων έπειτα από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Πορτογαλίας, «υπάρχουν πολύ περισσότερες πληροφορίες. Το να εξαρτάται κάποιος από τα δεδομένα δεν σημαίνει να εξαρτάται από τους μισθούς». Ο κ. Σεντένο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολλά στοιχεία καταδεικνύουν πως ο πληθωρισμός μειώνεται με βιώσιμο τρόπο» προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και τόνισε ότι υπήρξαν και κάποιες σημαντικές μειώσεις τελευταίως μετά την εξάλειψη «σχεδόν όλων» των κραδασμών που είχαν ανεβάσει τις τιμές, όπως το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα στην προσφορά.
Ελλείψει νέων κραδασμών στις τιμές, το 4% παραμένει το ύψος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κίνηση θα πρέπει να είναι μείωση. «Μπορούμε να αντιδράσουμε αργότερα και πιο έντονα ή νωρίτερα και πιο σταδιακά», τόνισε ο κ. Σεντένο και προσέθεσε πως είναι υπέρμαχος των σταδιακών κινήσεων «γιατί πρέπει να δώσουμε στους οικονομικούς παράγοντες χρόνο να προσαρμοστούν στις αποφάσεις μας». Και τέλος προσέθεσε πως ελπίζει σε μια διαδικασία σταδιακών μειώσεων, με την πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού να μην υπερβαίνει τις 25 μονάδες βάσης. Προειδοποίησε να μην κρατήσει η ΕΚΤ κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή, κάτι που «συνηθίζεται στα παιχνίδια, αλλά όχι στη νομισματική πολιτική», και προειδοποίησε επίσης ότι πιθανές αποκλίσεις κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο πληθωρισμού 2% «τιμωρούνται όσο και οι αποκλίσεις πάνω από αυτόν».
«Η ΕΚΤ πρέπει να είναι, από εκείνη τη στιγμή και μετά, πηγή τόνωσης για την οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ», είπε και προσέθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, στη δημοσιονομική σταθερότητα και σε άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στην οικονομική σταθερότητα.