Σε εκκαθάριση ο κινεζικός όμιλος real estate Evergrande

Σε εκκαθάριση ο κινεζικός όμιλος real estate Evergrande

Δικαστική απόφαση μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Προς ρευστοποίηση οδεύει η Evergrande Group, ο καταχρεωμένος γίγαντας των ακινήτων, που έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης στο κινεζικό real estate. Η απόφαση δικαστηρίου του Χονγκ Κονγκ, που υπαγορεύει τη ρευστοποίηση της Evergrande, έρχεται αφότου η εταιρεία και οι ξένοι πιστωτές της δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους της. «Με δεδομένη την προφανή έλλειψη προόδου από πλευράς της εταιρείας στην παρουσίαση βιώσιμου σχεδίου εξυγίανσης (…) κρίνω πως το δικαστήριο πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης για την εκκαθάριση της εταιρείας, και αυτό διατάσσω», ανέφερε η δικαστής Λίντα Τσαν. «Φτάνει πια», είπε χαρακτηριστικά στην απόφασή της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων, που αντιμετωπίζει προβλήματα από το 2021, έχει συνολικές υποχρεώσεις άνω των 328 δισ. δολαρίων. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο ιδρυτής και πρόεδρός της Χου Τζιαγίν συνελήφθη από την αστυνομία με την υποψία της τέλεσης εγκλημάτων, όπως έγινε γνωστό. Η Evergrande, που ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων της Κίνας, βρέθηκε σε στάση πληρωμών στα τέλη του 2021, πυροδοτώντας μια κρίση στον τομέα του real estate, η οποία συνεχίζει να επιβαρύνει την ευρύτερη κινεζική οικονομία. Πρώην αξιωματούχος εκτίμησε πέρυσι πως η Κίνα έχει αρκετά άδεια ακίνητα για να στεγάσει περισσότερα άτομα από το σύνολο του πληθυσμού της, του 1,4 δισ. ατόμων, σημειώνει το CNN. H ρευστοποίηση της Evergrande μπορεί να ήταν αναμενόμενη εξέλιξη, αποτελεί όμως μία ακόμη αρνητική είδηση σε έναν κλάδο που ήδη έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Οι κινεζικές εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων πρέπει να πληρώσουν 100 δισ. δολάρια σε χρέη που ωριμάζουν φέτος και βραχίονες χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων καλούνται να αποπληρώσουν άλλα 650 δισ. δολάρια. Από τότε που η κινεζική κυβέρνηση ενίσχυσε τους κανονισμούς, το 2020, οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για το 40%, περίπου, των πωλήσεων κατοικιών έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους. Περισσότερες από 50 κινεζικές εταιρείες ακινήτων έχουν αθετήσει πληρωμές ή έχουν χάσει προθεσμίες έκτοτε, σύμφωνα με τη Standard and Poor’s (S&P).

Οι συνολικές υποχρεώσεις του ομίλου υπερβαίνουν τα 328 δισ. δολ.

Και την ίδια στιγμή, η κρίση των ακινήτων αρχίζει να εξαπλώνεται στο ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα, λόγω της έκθεσης των εταιρειών του σκιώδους finance στον κλάδο.

Με δεδομένο ότι οι πιστωτές της Evergrande αναμένεται να χάσουν σχεδόν το σύνολο των χρημάτων τους, αυτό εκτιμάται πως θα πλήξει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη στις αγορές της Κίνας, σημειώνει το CNN. Πέραν της πτώσης-ρεκόρ στο real estate, οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον αποπληθωρισμό στην Κίνα, το χρέος και τη μείωση του ρυθμού των γεννήσεων, καθώς το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται. Οι πολιτικές που ακολουθεί το Πεκίνο αποτελούν μία ακόμη εστία ανησυχίας.

Η κρίση των ακινήτων έχει επιφέρει βαρύ πλήγμα στην κινεζική οικονομία, η οποία στηριζόταν εδώ και δεκαετίες στην έκρηξη της αγοράς κατοικιών για την υψηλή ανάπτυξή της. Εν μέσω αύξησης του πληθυσμού και στροφής προς τις πόλεις, τα ακίνητα έφτασαν να αποτελούν ακόμη και το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ πάνω από τα δύο τρίτα του πλούτου των κινεζικών νοικοκυριών οφείλεται στο real estate.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT