Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

Νέες θέσεις εργασίας δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη

Επιχειρήσεις και οργανισμοί προσλαμβάνουν στελέχη τα οποία θα ηγηθούν των νέων τμημάτων ΑΙ που δημιουργούνται

1' 53" χρόνος ανάγνωσης

Πολλοί φοβήθηκαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) θα καταργούσε θέσεις εργασίας. Aντ’ αυτού, νοσοκομεία, ασφαλιστικοί κολοσσοί και άλλοι κλάδοι δημιουργούν πλέον ρόλους για την αξιοποίηση της τεχνολογίας που προκαλεί αναστάτωση, αλλά και ευκαιρίες. Τον Σεπτέμβριο, η Mayo Clinic στην Αριζόνα δημιούργησε μια πρώτη στο είδος της θέση εργασίας στο νοσοκομειακό σύστημα: επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης. Οι γιατροί της εγκατάστασης στην Αριζόνα είχαν πειραματιστεί με την AI για χρόνια. Αλλά μετά την κυκλοφορία του ChatGPT το 2022 και τη φρενίτιδα που ακολούθησε, το νοσοκομείο αποφάσισε ότι έπρεπε να «αγκαλιάσει» περισσότερο την AI και να βρει κάποιον να συντονίσει τις προσπάθειες. Ο δρ Μπάβικ Πατέλ, ακτινολόγος που ειδικεύεται στην AI, έχει εντρυφήσει έκτοτε σε ένα νέο μοντέλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διάγνωσης μιας σπάνιας καρδιακής νόσου, αναζητώντας κρυφά δεδομένα στους υπερήχους.

Η έκρηξη στην τεχνολογία ΑΙ έχει ωθήσει δικηγορικά γραφεία, νοσοκομεία, ασφαλιστικές εταιρείες, κυβερνητικές υπηρεσίες και πανεπιστήμια να δημιουργήσουν τη νέα πολλά υποσχόμενη θέση εργασίας στην εταιρική Αμερική και όχι μόνον: το ανώτερο στέλεχος που είναι υπεύθυνο για την AI. Το λογιστικό γραφείο Equifax, η κατασκευάστρια εταιρεία Ashley Furniture και δικηγορικά γραφεία όπως η Eversheds Sutherland διόρισαν στελέχη ΑΙ το περασμένο έτος. Τον Δεκέμβριο, οι New York Times διόρισαν έναν διευθυντή σύνταξης αρμόδιο για τον εν λόγω τομέα. Και περισσότερα από 400 ομοσπονδιακά τμήματα και υπηρεσίες αναζήτησαν επικεφαλής AI, προκειμένου να συμμορφωθούν με το εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου Μπάιντεν που δημιουργεί διασφαλίσεις για τη νέα τεχνολογία.

Οι θέσεις αυτές εμφανίζονται επειδή οι οργανισμοί θέλουν να αξιοποιήσουν την τεχνολογία που αλλάζει τα πάντα, εξηγεί ο Ράντι Μπιν, ιδρυτής της εταιρείας συμβούλων NewVantage Partners. Αλλες θέσεις στελεχών δημιουργήθηκαν ως απάντηση σε σημαντικές τεχνολογικές και οικονομικές αλλαγές. Τη δεκαετία του 1980, η πρόοδος στην υπολογιστική ισχύ οδήγησε σε μια έκρηξη στους επικεφαλής τεχνολογίας, οι οποίοι συνήθως επιβλέπουν πώς χρησιμοποιείται η τεχνολογία σε μια εταιρεία ή την αναπτύσσουν. Μετά την οικονομική κρίση του 2008, διορίστηκαν chief data officers για να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς και να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα δεδομένα. Με τους υπευθύνους τεχνητής νοημοσύνης, εταιρείες και οργανισμοί αναζητούν κάποιον που θα τους βοηθήσει να περιηγηθούν στους κινδύνους και στις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία αλλάζει τόσο γρήγορα, που σύντομα θα μπορούσε να ξεπεράσει τους ρόλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT