Ο Νότος έσωσε την Ευρωζώνη…

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη στις χώρες της περιφέρειας, η Ευρωζώνη απέφυγε τον κίνδυνο τεχνικής ύφεσης στα τέλη του περασμένου έτους, όπως επισημαίνει η Berenberg. Μετά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, η οικονομία της Ζώνης του Ευρώ παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, παρά τη μείωση της γερμανικής παραγωγής κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι μελλοντικοί δείκτες υποστηρίζουν ότι η οικονομία θα τα πάει ελαφρώς καλύτερα το πρώτο τρίμηνο του 2024, με την Berenberg να προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,1% σε τριμηνιαία βάση – πριν ανακτήσει τη δυναμική από το δεύτερο τρίμηνο και μετά. Ο οίκος διατηρεί έτσι την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 0,7% στην Ευρωζώνη συνολικά φέτος. Παράλληλα εκτιμά πως τα δεδομένα δεν θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τις προθέσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και αναμένει πως ο κύκλος μείωσης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, με σημαντικές πιθανότητες για έναρξη τον Απρίλιο εάν οι πιέσεις στους μισθούς υποχωρήσουν σημαντικά.

«Βροχή» πληρωμών επιδομάτων σήμερα

Καταβάλλονται σήμερα από τον  Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) επιδόματα συνολικού ύψους  206 εκατ. σε 715.458 δικαιούχους και τις οικογένειές τους. Μεταξύ άλλων, πληρώνεται το επίδομα παιδιού για τον μήνα Ιανουάριο σε  30.657 δικαιούχους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται  όσοι δικαιούνταν το επίδομα παιδιού το 2023  και υπέβαλαν αίτηση, αλλά και όσοι υπέβαλαν οριστικά τα δικαιολογητικά τους και εγκρίθηκε η αίτησή τους έως τις 19.1.2024. Οι συγκεκριμένοι λαμβάνουν και την έκτακτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης. Το επίδομα στέγασης, ύψους 28,87 εκατ. ευρώ θα λάβουν 237.491 δικαιούχοι, ενώ 43,39 εκατ. ευρώ  καταβάλλεται στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.  

Διαγωνισμός 200 εκατ. για επιχειρηματικό πάρκο Φυλής

Μέχρι το τέλος Μαρτίου επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ να έχει προκηρύξει τον διαγωνισμό για το επιχειρηματικό πάρκο στη Φυλή, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και πράσινου επιχειρηματικού πάρκου σε ακίνητο περίπου 450 στρεμμάτων στην περιοχή Σπηλιές του Δήμου Φυλής. 

Ξεκινάει η επένδυση της Orilina στο Ελληνικό

Ξεκινάει η κατασκευή του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ στο Ελληνικό, καθώς η εισηγμένη εξασφάλισε χθες την πολυπόθητη οικοδομική άδεια. Το Marina Residences by Kengo Kuma αποτελεί επένδυση 77,5 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς οικιστικού συγκροτήματος, επιφανείας 4.900 τ.μ. Επιπλέον 20 εκατ. ευρώ θα απαιτηθούν για την κατασκευή και μιας ιδιωτικής λέσχης μελών (Members Club) που θα παρέχει μια σειρά από υπηρεσίες και παροχές για τους ιδιοκτήτες των κατοικιών του συγκροτήματος. Η επένδυση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2026. 

Η δημοσιονομική σταθερότητα προέχει

Τη διαβεβαίωση–για άλλη μια φορά– ότι η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. «Δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις, που θα γυρίσουν όμως τη χώρα προς τα πίσω», είπε. Μίλησε, μάλιστα, για την αμοιβαία καχυποψία, προκαταλήψεις και ακραία ρητορική μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στα χρόνια της κρίσης, που δημιούργησαν ένα βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ρήγμα που έχει πια γεφυρωθεί. Για να το επιβεβαιώσει επικαλέσθηκε άρθρο της Bild που αναφέρεται στο «ελληνικό θαύμα». Ολοι θυμόμαστε τα άρθρα της ίδιας εφημερίδας για την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT