Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Avramar, καθώς μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν υπογραφεί όλα τα νομικά κείμενα ανάμεσα στην εταιρεία και στις πιστώτριες τράπεζες για τη σύμβαση χρηματοδότησης των 20 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση της Avramar στην οποία είχε δοθεί «τελεσίγραφο» από τις τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, απάντησε τελικά το βράδυ της ίδιας ημέρας, γεγονός που δρομολογεί εξελίξεις για την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Κι αυτό διότι βασικός όρος για το νέο δάνειο είναι η σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών –και όχι μόνο επί του ποσοστού που αντιστοιχεί στο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ– και η έναρξη της διαδικασίας πώλησης της Avramar με την εταιρεία Deloitte να έχει αναλάβει τη διαδικασία. Μάλιστα στους πιθανούς «μνηστήρες» φέρεται να συγκαταλέγεται επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο πρώην τραπεζίτης Μιχάλης Σάλλας και η εταιρεία ιχθυοτροφών BioMar.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», όταν εκταμιευθούν τα 20 εκατ. ευρώ θα μπουν σε ειδικό λογαριασμό που θα είναι υπό εποπτεία, με την Deloitte να έχει ρόλο «τοποτηρητή». Την ίδια ώρα, οι πιστώτριες τράπεζες φέρεται να αναζητούν και μάνατζμεντ για το μεσοδιάστημα μέχρι την πώληση της εταιρείας, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο. Υπενθυμίζεται ότι και στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαν γίνει κρούσεις σε γνωστά στελέχη της αγοράς για να αναλάβουν ρόλο στη διοίκηση της Avramar, στελέχη που να γνωρίζουν και να έχουν σχέση με την ελληνική πραγματικότητα.
Βασικός όρος για το δάνειο είναι η σύσταση ενεχύρου επί του συνόλου των μετοχών – και όχι μόνο επί του ποσοστού που αντιστοιχεί στο δάνειο.
Η συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στις πιστώτριες τράπεζες και στους σημερινούς μετόχους της Avramar –τα funds Amerra Capital και Mubadala– βάζει τέλος και στο σενάριο που είχε εξετασθεί να παραμείνει μοναδική μέτοχος η Mubadala, σενάριο το οποίο είχε προωθηθεί από τραπεζικά και κυβερνητικά στελέχη. Αμφότεροι οι σημερινοί ιδιοκτήτες κατέστησαν σαφές ότι πλέον δεν επιθυμούν να επενδύσουν περαιτέρω στην Avramar. Σε ό,τι αφορά τους πιθανούς «μνηστήρες», εκτός από ένα ισπανικό και ένα αμερικανικό fund, που φέρεται να έχουν ενδιαφερθεί για την Avramar, προστίθεται και επενδυτικό σχήμα του Μιχάλη Σάλλα και της BioMar (σ.σ. της ελληνικής θυγατρικής της δανικής εταιρείας), το οποίο μάλιστα φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», να έχει αποστείλει και επιστολή ενδιαφέροντος στις τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κ. Σάλλας εισήλθε στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, καθώς πρόκειται να αποκτήσει πάνω από το 75% της εταιρείας «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες» βάσει συμφωνίας εξυγίανσης. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία από το 2008 αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα για να καταθέσει μερικά χρόνια αργότερα και αίτηση εξυγίανσης, η οποία όμως απορρίφθηκε.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της Avramar για τη χρήση του 2022, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 399,3 εκατ. ευρώ έναντι 184,11 εκατ. ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 116,9% που οφείλεται στο γεγονός ότι στα έσοδα της τρέχουσας χρήσης έχουν ενσωματωθεί οι πωλήσεις της απορροφούμενης εταιρείας, ήτοι της πρώην Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Ε. καθώς και τα έσοδα της θυγατρικής εταιρείας Avramar Eμπορική, οι οποίες ενσωματώθηκαν στον όμιλο κατά το τέλος της προηγούμενης χρήσης.
Στο τέλος της χρήσης του 2022 οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της Avramar ανέρχονταν σε 307,60 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των βραχυπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων ανερχόταν σε 494,41 εκατ. ευρώ.