Eurostat: Πληθωρισμός 3,2% τον Iανουάριο

Υποχώρησε από το 3,7% του Δεκεμβρίου – Ανησυχίες για επιπτώσεις από Ουκρανία και επιθέσεις των Χούθι

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σημάδια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού καταγράφηκαν τον Ιανουάριο, με τη Eurostat να εκτιμά ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2024 σε 3,2%, από 3,7% τον Δεκέμβριο του 2023. Την ίδια ώρα, πάντως, ο κίνδυνος αναζωπύρωσης των πληθωριστικών πιέσεων κάθε άλλο παρά έχει εκλείψει, δεδομένων των πολλών αβεβαιοτήτων που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, και δη η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και τη Λωρίδα της Γάζας και το νέο μέτωπο που δημιουργείται στην Ερυθρά Θάλασσα με τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, μέτωπο που ήδη προκαλεί διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες προβλέψεις, το επίπεδο των τιμών αναμένεται να παραμείνει σε ανοδική τροχιά και φέτος, με τον ρυθμό αύξησης του ΕνΔΤΚ να βαίνει μειούμενος, καθώς εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί μεταξύ 2,6%-3%. Οπως αναφέρει, ωστόσο, σε πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι κίνδυνοι σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του πληθωρισμού είναι αυξημένοι και κατά βάση σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δηλαδή τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Στις αβεβαιότητες προστέθηκε πρόσφατα και η ένταση που επικρατεί στην Ερυθρά Θάλασσα, η κλιμάκωση της οποίας δύναται να πυροδοτήσει περαιτέρω διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, ανοδικές πιέσεις στο μεταφορικό κόστος και ως εκ τούτου και στο γενικό επίπεδο τιμών, μέσω της μετακύλισης αυτών στις τιμές άλλων κατηγοριών αγαθών και υπηρεσιών», επισημαίνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον όγδοο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με την Εσθονία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 5% και τη Φινλανδία στην τελευταία με 0,7%. Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε 2,8% τον Ιανουάριο του 2024, από 2,9% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ σε μηνιαία βάση κατέγραψε μείωση 0,4%.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των πληθωριστικών πιέσεων εξακολουθούν να διαδραματίζουν τα τρόφιμα, με τις τιμές τους να αυξάνονται στην Ευρωζώνη κατά 5,7% τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4%, των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων κατά 2%, ενώ οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 6,3%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT