Η τιμή διάθεσης του 30% του ΔΑΑ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει το ΤΑΙΠΕΔ την τιμή διάθεσης του 30% των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με συγκλίνουσες πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα διαμορφωθεί στο υψηλότερο τμήμα του εύρους των 7 έως 8,2 ευρώ. Αυτό θα επιβεβαιωθεί σήμερα Παρασκευή, μαζί με την υπερκάλυψη της ζήτησης που κυμαίνεται από επτά έως και δέκα φορές. Τα έσοδα που αναμένεται να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από την πώληση του ποσοστού 30%, που ήλεγχε, ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 780 εκατ. ευρώ εάν η τιμή διάθεσης ανέλθει στα 8,2 ευρώ, δηλαδή στο υψηλότερο τμήμα του εύρους. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και το υπερτίμημα που θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ η AviAlliance, βάσει συμφωνιών που έχουν γίνει, δεδομένου ότι η γερμανοκαναδική εταιρεία αποκτά επιπλέον 10% μετοχών του ΔΑΑ, φτάνοντας να ελέγχει ποσοστό άνω του 50% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου Αθηνών.

Αύξησε την προμήθειά της στο 15% η Freenow

Αύξησε από χθες την προμήθεια στο 15% επί της αξίας της διαδρομής η Freenow, γνωστή για τη δημοφιλή εφαρμογή κλήσης ταξί. Για κάθε διαδρομή η προμήθεια θα προσαρμοστεί στο 12,1% + ΦΠΑ αντί του προηγούμενου 9,67% + ΦΠΑ. Πάντως μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες πόσες διαδρομές αναμένεται να δέχονται από εδώ και στο εξής οι περίπου 9.000 εγγεγραμμένοι οδηγοί της Freenow, αφού ήδη κάποιοι έχουν αρχίσει να αντιδρούν. Η εταιρεία έχει εισαγάγει μια χρέωση προμίσθωσης 1,20 ευρώ για απλές διαδρομές, την οποία επωμίζονται οι επιβάτες και την εισπράττουν οι συνεργάτες οδηγοί.     

Καθυστέρηση υποβολής ΑΠΔ εργαζόμενων συνταξιούχων 

«Παγώνει» για μία εβδομάδα η διαδικασία υποβολής αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων από τις επιχειρήσεις προς τον ΕΦΚΑ, καθώς δεν έχει γίνει ακόμη η προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων του φορέα προκειμένου να δεχθούν τις δηλώσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, με τις πληρωμές των αμοιβών Ιανουαρίου δεν υπήρξε από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων η σχετική παρακράτηση της ειδικής εισφοράς 10%.  

Eλκυστική η Ελλάδα, λέει η Deutsche Bank 

Στο ραντάρ του τμήματος private banking της Deutsche Bank έχει μπει η Ελλάδα χάρη στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και στη δημοσιονομική βελτίωσή της. Σε ανάλυσή της η Deutsche Bank Wealth Management, από τους μεγαλύτερους διαχειριστές πλούτου στον κόσμο, επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της, ενώ έχει μειώσει τον δείκτη χρέους από 206% του ΑΕΠ το 2020 στο 166%, τη στιγμή που αναβαθμίστηκε σε επενδυτική βαθμίδα από τους περισσότερους οίκους αξιολόγησης. Ο γερμανικός οίκος τονίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ενταχθεί σε διεθνείς δείκτες και έχουν γίνει πιο ελκυστικά για τους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το Χ.Α. παρουσιάζει επίσης καλές επιδόσεις.  

Το παράδειγμα της «Βίκος»

Μπορεί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα να συναντούν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων, ποσοστό μάλιστα που είναι υψηλότερο κατά 7% από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων (γνωστή κυρίως από το σήμα «Βίκος»). Η εταιρεία, όπως ανέφερε χθες η διοίκησή της, δέχεται αιτήσεις και βιογραφικά για εργασία από ανθρώπους που ζουν στην  Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και επιθυμούν να μετοικήσουν στον νομό Ιωαννίνων για να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Η ίδια η εταιρεία, εξάλλου, προχωρεί και στον σχεδιασμό προγραμμάτων κατάρτισης σε συνεργασία με τεχνικές σχολές, για να εκπαιδεύσει και όσους μένουν ήδη στα χωριά όπου βρίσκονται τα εργοστάσιά της προκειμένου να συνεχίζουν να ζουν και να εργάζονται εκεί. Μήπως πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες εταιρείες;    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT