Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ παραμένουν εστία κινδύνων

Οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ παραμένουν εστία κινδύνων

Το πρόσφατο «ξεπούλημα» των μετοχών τους δείχνει ανησυχία για τις προοπτικές τους σε περίοδο υψηλών επιτοκίων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Οι επενδυτές που θεώρησαν εσφαλμένα ότι οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ είχαν ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο δέχθηκαν ηχηρή προειδοποίηση από τη Νew York Community Bank. Η έκθεση κερδών της πυροδότησε sell-off μετοχών στις περιφερειακές τράπεζες, ως μια προειδοποίηση για όσους είχαν επηρεαστεί από την ευαισθησία του κλάδου στα υψηλά επιτόκια της Fed, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση δύο τραπεζών. Ενώ η συρροή προβλημάτων της NYCB είναι μοναδική, οι απώλειές της υπογράμμισαν τη συνεχιζόμενη ευαισθησία των περιφερειακών δανειστών στα υψηλά επιτόκια της Fed, που εξακολουθούν να συμπιέζουν τα χαρτοφυλάκια εμπορικών ακινήτων (CRE) και τα περιθώρια δανεισμού, λένε οι επενδυτές. Αυτή η πίεση θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, αφού η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τετάρτη (31/1). «Υπάρχει ένα πρόβλημα επιχειρηματικού μοντέλου που επηρεάζει πολλές περιφερειακές και κοινοτικές τράπεζες σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων», λέει ο Πίτερ Ορζαγκ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Lazard. «Αυτά τα προβλήματα έχουν ξεφύγει από τα επίπεδα κρίσης, αλλά υφίστανται», πρόσθεσε.

Η μετοχή της NYCB υποχώρησε κατά 45% σε δύο ημέρες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης KBW Regional Banking Index υποχώρησε περισσότερο από 7% αυτή την εβδομάδα. Το sell-off σημειώνεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο του 2023, όταν τα υψηλά επιτόκια οδήγησαν σε απώλειες τα ομόλογά της, πυροδοτώντας μια μοιραία ροή καταθέσεων που συμπαρέσυρε και τη Signature Bank μέρες αργότερα.

Η NYCB απέκτησε τα περιουσιακά στοιχεία της Signature Bank, γεγονός που έκανε την τράπεζα να μειώσει το μέρισμά της για να διατηρήσει μετρητά. Ωστόσο, η NYCB σημείωσε επίσης ζημία 185 εκατ. δολαρίων, αφού έβαλε στην άκρη μετρητά για να καλύψει δύο επιβαρυμένα δάνεια σε ένα συνεταιρισμό και ένα γραφείο. Το sell-off φάνηκε να αιφνιδιάζει τους επενδυτές. Αλλες τράπεζες με υψηλή έκθεση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (CRE) έχουν επίσης δεχθεί πλήγμα στις μετοχές τους, συμπεριλαμβανομένων των Valley National Bank και East West Bank. Η NYCB ανέφερε επίσης μείωση κατά 16% στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), βασικό παράγοντα των περιφερειακών τραπεζικών κερδών, τάση που επαναλαμβάνεται και σε άλλες περιφερειακές τράπεζες, με τους αναλυτές να αναμένουν ότι η κερδοφορία τους θα συνεχίσει να συμπιέζεται λόγω της αύξησης του κόστους των καταθέσεων. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, αισιοδοξούν ότι η αγορά CRE είναι εξαιρετικά ποικιλόμορφη και ότι πολλοί περιφερειακοί δανειστές έχουν σταθερούς ισολογισμούς και επαρκή αποθεματικά και ότι ο κλάδος θα επωφεληθεί από την αποφυγή της ύφεσης στην οικονομία των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT