Ενίσχυση νέων ΜμΕ σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο

Ενίσχυση νέων ΜμΕ σε Δυτική Μακεδονία και Πελοπόννησο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινωθεί η προδημοσίευση δράσης με τίτλο «Ενίσχυση νέων και υπό ίδρυση ΜμΕ στις περιοχές των εδαφικών σχεδίων δίκαιης μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης». Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» του ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.

Κύριο στόχο της αποτελεί η δημιουργία νέων και η ενίσχυση νεοϊδρυθεισών επιχειρήσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που προκύπτουν σε αυτές τις περιοχές από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίτευξη μηδενισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι

Η δράση απευθύνεται σε νέες, υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις. Ως υπό σύσταση νοούνται οι επιχειρήσεις που θα υποβάλουν έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης. Ως νέες, υφιστάμενες νοούνται οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών και διαθέτουν λιγότερες από δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις (για τις οποίες έχουν υποβληθεί τα προσήκοντα φορολογικά έντυπα) έως την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες:

1. Να έχουν την ιδιότητα της πολύ μικρής ή μικρής ή μεσαίας επιχείρησης ή να είναι φυσικά πρόσωπα.

2. Οι νέες να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

3. Να μη συμμετέχει σε παραπάνω από ένα (1) επενδυτικό σχέδιο που να αφορά υπό σύσταση επιχείρηση ίδιος φορέας επένδυσης (επιχείρηση / μέτοχος / εταίρος / ιδιοκτήτης).

4. Να πληρούν τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 (De Minimis) στον οποίο στηρίζεται η δράση. Πιο συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis) που έχει λάβει η ενιαία επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη δράση, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ μέσα σε μία τριετία (τρέχον οικονομικό έτος και τα δύο προηγούμενα) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης.

5. Να προσκομίσουν αποδεικτικά διαθέσιμων κεφαλαίων σε σχέση με το επενδυτικό σχέδιο σε ποσοστό τουλάχιστον 30% του συνολικού Π/Υ.

6. Να λειτουργούν/λειτουργήσουν νόμιμα με αποδεκτή, σύμφωνα με το Εταιρικό / Εμπορικό Δίκαιο, νομική μορφή.

7. Να πραγματοποιήσουν επένδυση αποκλειστικά εντός των γεωγραφικών ορίων των παρακάτω περιοχών:

– Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

– Δήμο Μεγαλόπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Δήμο Οιχαλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Δήμο Γορτυνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

– Δήμο Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

8. Να διαθέτουν τον/τους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή στην περίπτωση των υπό σύσταση πριν από την πρώτη εκταμίευση.

9. Να μην εκκρεμεί εις βάρος τους εντολή ανάκτησης ενίσχυσης.

10. Να μην έχουν ολοκληρώσει το φυσικό αντικείμενο της επένδυσης ή να μην το έχουν υλοποιήσει πλήρως πριν από την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

11. Η αίτηση χρηματοδότησης να περιέχει δαπάνες που συνδέονται με τις υποκατηγορίες που χαρακτηρίζονται ως δαπάνες που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό τουλάχιστον 30%.

12. Το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο να περιλαμβάνει τη δημιουργία τουλάχιστον μίας νέας θέσης εργασίας (ισοδύναμο ετήσιας μονάδας εργασίας) κατά τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου.

Επιλέξιμες δαπάνες

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει τις ακόλουθες δαπάνες:

– Δαπάνες για κτίρια και περιβάλλοντα χώρο.

– Δαπάνες εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων.

– Δαπάνες λογισμικού.

– Δαπάνες για παροχή υπηρεσιών.

– Εμμεσες δαπάνες (7% επί των λοιπών κατηγοριών).

Προϋπολογισμός

Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (συμπεριλαμβανομένων των έμμεσων δαπανών) κυμαίνεται από 20.000 έως και 100.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης αποτελεσμάτων αξιολόγησης. Η δημόσια δαπάνη για όλα τα επενδυτικά σχέδια ανέρχεται στο 70% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού, ενώ το υπόλοιπο ποσό καλύπτεται από ιδιωτική συμμετοχή. Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να καλυφθεί είτε με ίδιους πόρους, είτε με τραπεζικό δανεισμό, είτε με συνδυασμό και των δύο.

Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσεις https://www.espa.gr/ και https://eydam.gr/.

Αιτήσεις υποβάλλονται από 8 Φεβρουαρίου έως 8 Απριλίου 2024.

*Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT