«Καμπανάκι» για το ράλι στα ακίνητα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης

Για πυροδότηση νέων κοινωνικών κινδύνων από την εκτόξευση των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα κάνει λόγο η BNP Paribas. Οπως σημειώνει, έπειτα από μια μακρά περίοδο διόρθωσης η οποία διήρκεσε σχεδόν οκτώ χρόνια (2009-2017), οι τιμές των ακινήτων στη χώρα κινούνται έντονα ανοδικά, με την αύξηση των επιτοκίων το 2023 να μην καταφέρνει καν να αντιστρέψει αυτή την τάση. Μάλιστα, όπως τονίζει, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, καθώς η αύξηση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα είναι η υψηλότερη στην Ευρωζώνη, στο 12% σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023. Η Αθήνα αποτελεί την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με τον υψηλότερο πληθωρισμό τιμών στα ακίνητα, με τις μέσες τιμές να βρίσκονται μόλις 3% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2008. Aκόμη, η BNP Paribas σημειώνει πως οι προοπτικές της χώρας επισκιάζονται από τις μη ευνοϊκές τάσεις του δημογραφικού και τον σχετικά χαμηλό ρυθμό των επενδύσεων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Μία ημέρα νωρίτερα η καταβολή συντάξεων

Αν και φέτος ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες, ο ΕΦΚΑ θα ξεκινήσει τις πληρωμές στους περίπου 2,6 εκατ. δικαιούχους μία ημέρα νωρίτερα και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Η καταβολή των κύριων συντάξεων από τα τέως ταμεία μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), καθώς και των κύριων συντάξεων μισθωτών και μη μισθωτών που απονεμήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και έπειτα, καθώς και όλων των επικουρικών του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών) θα γίνει τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Την Τετάρτη θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως ταμείων μισθωτών, καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.  

«Ανεβάζει ταχύτητα» το Εθνικό Τυπογραφείο

Εντονη αναμένεται να είναι η δραστηριότητα του Εθνικού Τυπογραφείου τον Φεβρουάριο, οπότε εκτιμάται ότι θα υπάρξουν καινούργια νομοθετήματα, όπως αυτό του γάμου των ομοφύλων. Αυτό προκύπτει από την απόφαση του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Ν. Παπασταύρου, βάσει της οποίας το Εθνικό Τυπογραφείο θα παραμείνει ανοιχτό όλα τα Σαββατοκύριακα του τρέχοντος μηνός. 

Αναβαθμίζεται η υποδομή της ΕΜΥ

Τριάντα νέα συστήματα υδρολογικών, αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, δώδεκα συστήματα ανίχνευσης κεραυνών και δύο συστήματα λήψης και επεξεργασίας δεδομένων από μετεωρολογικούς σταθμούς θα προμηθευτεί η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Γι’ αυτόν τον σκοπό η Κοινωνία της Πληροφορίας διενεργεί διαγωνισμό που έχει ως αντικείμενο και την αναβάθμιση της κεντρικής υποδομής λογισμικού, συνολικού προϋπολογισμού 9,75 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης. Ο εξοπλισμός που διαθέτει η ΕΜΥ, εάν δεν είναι ανύπαρκτος, είναι τεχνολογικά παρωχημένος, ενώ το υφιστάμενο δίκτυο παρατήρησης κρίνεται ανεπαρκές για την ακριβή αποτύπωση των έντονων καιρικών φαινομένων, όπως αναφέρει το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού.  

Το μετρό Θεσσαλονίκης και η ΑΕΓΕΚ

Τη δική του απάντηση στα όσα καταλόγισε προ ημερών ο επικεφαλής της Intrakat, Αλ. Εξάρχου, για το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης και ιδίως για την ΑΕΓΕΚ, που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του, έδωσε ο Χάρης Τριανταφύλλου, πρώην στέλεχος της εταιρείας και υιός του εκλιπόντος πλέον διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Σε επιστολή του ο κ. Τριανταφύλλου τονίζει ότι όταν ανέλαβε το έργο του μετρό στη Θεσσαλονίκη, η ΑΕΓΕΚ ήταν η μόνη ελληνική εταιρεία που μπορούσε να κατασκευάσει το έργο, καθώς το 65% του μετρό της Αθήνας είχε κατασκευαστεί με ηγέτιδα εταιρεία την ίδια (31,4 χλμ. από τα περίπου 47 χλμ.). Προσθέτει, δε, ότι ήδη από το 2007 λειτουργούσαν δύο «μετροπόντικες» στο μετρό της Θεσσαλονίκης, επομένως δεν τίθεται ζήτημα αλλότριας χρήσης της προκαταβολής. Σχετικά με την οικονομική ανεπάρκεια της ΑΕΓΕΚ τονίζεται πως η αναλογία ανεκτέλεστου και κύκλου εργασιών σε σχέση με τις υποχρεώσεις της ήταν τότε υπερπολλαπλάσια συγκριτικά με την αντίστοιχη αναλογία των εταιρειών που λειτουργούν σήμερα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT