Περιπέτεια η έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση

Περιπέτεια η έκδοση σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Στον «σκληρό πυρήνα» των προβληματικών και κατ’ επέκταση δύσκολων και χρονοβόρων περιπτώσεων συνταξιοδότησης έχουν φθάσει οι εκκρεμότητες στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα, παρά τις fast track διαδικασίες έκδοσης των νέων συντάξεων ακόμη και πριν από το δίμηνο, να υπάρχουν ακόμη ασφαλισμένοι που η αναμονή για την πολυπόθητη λήψη της σύνταξής τους ξεπερνάει τα 2 χρόνια.

Πρόκειται για περιπτώσεις κυρίως με διαδοχική ή και παράλληλη απασχόληση, με ασφάλιση δηλαδή σε δύο, τρία ή και τέσσερα ταμεία, για ασφαλισμένους με χρέη πάνω από 20.000 ευρώ, υποθέσεις που έχουν χαθεί τα ένσημα σε κάποια υπόγεια υποκαταστημάτων πρώην ταμείων, αλλά και χρόνια ασφάλισης που αναζητούνται σε ταμεία του εξωτερικού.

Κι όπως εξηγούν μιλώντας στην «Κ» οι πλέον αρμόδιοι για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών, εισηγητές της «ειδικής ομάδας κρούσης» του ΕΦΚΑ –που έχει έδρα το στρατηγείο στο «πράσινο κτίριο» της οδού Κηφισίας–, πέραν των γραφειοκρατικών προβλημάτων και των δυσκολιών στην επικοινωνία, αλλά και την αναζήτηση στοιχείων των ασφαλισμένων που αφορούν παρελθόντα έτη, η καθυστέρηση οφείλεται και στην προσπάθειά τους να βρουν τη συμφερότερη για τον ασφαλισμένο λύση, με βάση πάντα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν στον φορέα. Αυτό υπογραμμίζει και ο διοικητής του φορέα Αλέξανδρος Βαρβέρης, που «τρέχει» το πρότζεκτ του ενιαίου Επιχειρησιακού Συντονιστικού Κέντρου, με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν στα συνταξιοδοτικά αιτήματα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, στον ΕΦΚΑ οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση ανέρχονται σε 23.600. Υπάρχουν βέβαια επιπλέον περίπου 17.000 περιπτώσεις διεθνών συντάξεων, ενώ δεν υπολογίζονται ως εκκρεμείς οι περιπτώσεις αναμονής, όσον αφορά τις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης. Οσον αφορά τις εκκρεμείς επικουρικές, υπάρχουν περίπου 35.000 αιτήσεις, για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση κύριας σύνταξης, ενώ σε αναμονή βρίσκονται και περίπου 12.500 αιτήσεις για τη λήψη εφάπαξ παροχής.

Από αυτές, οι «δύσκολες περιπτώσεις» αφορούν κατά κύριο λόγο αιτήσεις κύριας σύνταξης με διαδοχική αλλά και παράλληλη ασφάλιση. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, ασφαλισμένων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από τα μέσα του 2021 (ή και νωρίτερα), για τις οποίες ακόμη δεν έχει εκδοθεί σύνταξη. Οπως αυτή ασφαλισμένου σε ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, του οποίου η υπόθεση αρχικά ελέγχθηκε και απορρίφθηκε από το ΙΚΑ (τελευταίος φορέας), εστάλη στον ΟΑΕΕ, απορρίφθηκε ύστερα από νέο έλεγχο για το αν δικαιούται σύνταξη με τους όρους και τις προϋποθέσεις ΟΑΕΕ και από το δεύτερο ταμείο, όπως αντίστοιχα απορρίφθηκε και από τον ΟΓΑ.

Η υπόθεση οδηγήθηκε εκ νέου στο ΙΚΑ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο ασφαλισμένος θα μπορούσε τελικά να λάβει σύνταξη υπό διαφορετικές προϋποθέσεις, διαπιστώθηκε όμως ότι έχει οφειλές άνω των 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ, αλλά και άνω των 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ (δεν ίσχυαν όταν υποβλήθηκε η αίτηση οι νέες προϋποθέσεις του νόμου Γεωργιάδη – Τσακλόγλου). Μέχρι δε ο ενδιαφερόμενος να πληρώσει το μέρος των οφειλών που απαιτούνταν ή και να αποποιηθεί κάποια από αυτά, σβήνοντας βέβαια και τον αντίστοιχο ασφαλιστικό χρόνο, η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Απαιτείται άλλωστε αλληλογραφία μεταξύ ΕΦΚΑ και ασφαλισμένου, προκειμένου να ενημερωθεί, να υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις, να καταβάλει τα απαιτούμενα ποσά και να προχωρήσει η διαδικασία. Κάποιες υποθέσεις μάλιστα, που αφορούν οφειλές προς τον ΟΑΕΕ ή τον ΟΓΑ, πιθανότατα από λανθασμένη ενημέρωση του ασφαλισμένου, οδηγούνται σε νέες… περιπέτειες.

Υπάρχει, για παράδειγμα, περίπτωση κατά την οποία ο ασφαλισμένος αποποιήθηκε μέρος των οφειλών και αντίστοιχα του ασφαλιστικού του χρόνου και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι δεν συμπλήρωνε τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης. Η υπόθεση οδηγήθηκε στα έσοδα, όπου προτάθηκε στον ενδιαφερόμενο η εξαγορά του χρόνου που έλειπε, προκειμένου τελικά ο ασφαλισμένος να συνταξιοδοτηθεί έπειτα από δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Υπάρχουν άλλωστε και περιπτώσεις που οι υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν χάσει τα ένσημά τους και πρέπει οι εισηγητές του ΕΦΚΑ να ψάξουν σε όλα τα υποκαταστήματα του φορέα που λειτουργούν στις περιοχές που είχε εργαστεί κατά το παρελθόν (έδρα της επιχείρησης) προκειμένου να μην αδικηθεί ο ασφαλισμένος. Οπως και αυτές, που ο ίδιος ο ασφαλισμένος δεν έχει υποβάλει ορθά τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Και βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις αμφισβήτησης της διαδικασίας, με αποτέλεσμα η υπόθεση πριν από την έκδοση της σύνταξης να οδηγηθεί στα δικαστήρια, όπου η αναμονή είναι πολύ μεγαλύτερη και από τα 2 με 3 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT