Πιο βιώσιμο το χρέος έπειτα από την «έξοδο» στις αγορές

Πιο βιώσιμο το χρέος έπειτα από την «έξοδο» στις αγορές

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έφερε μακροπρόθεσμους επενδυτές

5' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η τιμολόγηση της έκδοσης του νέου δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, η οποία και έγραψε «ιστορία» για τη χώρα, απέδειξε έμπρακτα ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει ήδη κάνει, μέσα σε λίγους μήνες, το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο, ενώ επισφράγισε παράλληλα την παρουσία νέων, ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτών, με τη συμμετοχή αυτών που ονομάζονται «real money investors» να είναι 50% μεγαλύτερη από ό,τι σε εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου προ επενδυτικής βαθμίδας.

Αυτό οφείλεται τόσο στην ενισχυμένη εικόνα της Ελλάδας, όσο και στη γενικότερη τάση που κυριαρχεί από τις αρχές του έτους, οπότε οι επενδυτές, έχοντας και μεγάλη ρευστότητα στα χαρτοφυλάκιά τους όπως κάθε Ιανουάριο, έχουν επιδοθεί σε ένα κυνήγι αποδόσεων πριν ξεκινήσει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Ιανουάριος «έγραψε» ιστορικό ρεκόρ στις εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη –καθώς και διεθνώς– αλλά και στη ζήτηση των επενδυτών, και η Ελλάδα έβαλε το δικό της λιθαράκι σε αυτή την εξέλιξη.

Συνολικά εκδόθηκαν ομόλογα ύψους 351 δισ. ευρώ στην πρωτογενή αγορά της Ευρώπης, με τους επενδυτές να προσφέρουν σχεδόν 1,9 τρισ. ευρώ. Οι κρατικές εκδόσεις πρωταγωνίστησαν με 124 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, με τα μεγαλύτερα βιβλία προσφορών να συγκεντρώνουν η Ιταλία (147 δισ. ευρώ σε διπλή έκδοση – νέο 7ετές ομόλογο και άνοιγμα 30ετούς), η Ισπανία (138 δισ. ευρώ για το 10ετές), η Γαλλία (98 δισ. ευρώ σε 25ετές πράσινο ομόλογο), το Βέλγιο (75 δισ. ευρώ για το 10ετές), η Γερμανία (74 δισ. ευρώ στο 30ετές), ενώ το βιβλίο προσφορών της Ελλάδας (35 δισ. ευρώ) ήταν το έκτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη (σε ό,τι αφορά κρατικούς εκδότες) τον Ιανουάριο.

«Είδαμε πολύ ισχυρή ζήτηση για τις εκδόσεις ομολόγων έως τώρα παρά το σημαντικό ποσό που έχει εκδοθεί, και αυτό εξηγεί εν μέρει την πολύ καλή επίδοση της ελληνικής έκδοσης. Ωστόσο, παράλληλα, τα ρεκόρ που πέτυχε το ελληνικό Δημόσιο στην πρώτη έξοδο για το έτος αποδεικνύουν ότι πλέον υπάρχουν πολύ περισσότεροι επενδυτές που νιώθουν άνετα να αγοράσουν Ελλάδα», όπως επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, Τζενς Πίτερ Σόρενσεν.

Η Ελλάδα πλήρωσε το χαμηλότερο premium νέας έκδοσης που έχει πληρώσει ποτέ στο νέο δεκαετές.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το μέγεθος του νέου ελληνικού 10ετούς (4 δισ. ευρώ), το βιβλίο προσφορών (35 δισ. ευρώ) και η διαμόρφωση του spread (+80 μονάδες βάσης πάνω από το μέσω swap του ευρώ και 119 μ.β. πάνω από το δεκαετές γερμανικό ομόλογο) ήταν από τα καλύτερα που έχει πετύχει ποτέ το ελληνικό Δημόσιο.

Ισως το πιο σημαντικό από όλα είναι η τιμολόγηση. Κατ’ αρχάς, η Ελλάδα πλήρωσε το χαμηλότερο premium νέας έκδοσης που έχει πληρώσει ποτέ, στις 5 μονάδες βάσης μόλις, και ανάλογο με αυτό που πλήρωσαν άλλες χώρες όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, και παρά το γεγονός ότι βγήκε στις αγορές μετά τις υπόλοιπες χώρες, στα τέλη του μήνα – αντί στα μέσα που συνήθως έκανε πρεμιέρα για το έτος το ελληνικό Δημόσιο.

Επιπλέον, η αρχική τιμολόγηση ήταν στις 85 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, η οποία μειώθηκε τελικά στις 80 μονάδες βάσης, ενώ διαμορφώθηκε στις 119,3 μονάδες βάσης πάνω από το δεκαετές γερμανικό ομόλογο. Αν συγκριθεί με το πιο πρόσφατο δεκαετές, αυτό που εκδόθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2023, η διαφορά, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην επενδυτική βαθμίδα, είναι τεράστια.

Το δεκαετές του 2023 είχε εκδοθεί με spread στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (έναντι 175 μ.β. που ήταν το αρχικό) και 220,5 μ.β. πάνω από το γερμανικό δεκαετές. Κοιτάζοντας την απόδοση αυτή καθαυτή, διαμορφώθηκε στο 3,478%. Και αυτή τη φορά, χάρη και στην ενεργή στρατηγική διαχείρισης χαρτοφυλακίου που έχει εφαρμόσει ο ΟΔΔΗΧ τα τελευταία χρόνια, καταφέρνοντας να υπερ-αντισταθμίσει τον επιτοκιακό κίνδυνο (over-hedging), το πραγματικό κόστος για το ελληνικό Δημόσιο από τη νέα έκδοση διαμορφώνεται πολύ χαμηλότερα από το 2,5%.

Μόλις 119 μονάδες βάσης ακριβότερο από το δεκαετές της Γερμανίας

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το νέο 10ετές είναι μόλις 119 μονάδες βάσης ακριβότερο από το 10ετές της Γερμανίας, κάνοντας αυτόματα το ελληνικό χρέος πιο βιώσιμο και αυτό χάρη στην επενδυτική βαθμίδα. Και ο λόγος είναι ότι στην ανάλυση βιωσιμότητας που συνέταξε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δανεισμού του 2024 που δημοσίευσε, έχει υπολογίσει πως κάθε 10ετές που θα εκδίδει θα γίνεται με μέσο spread έναντι του 10ετούς γερμανικού στις 200 μ.β. και αυτό έχει ορίζοντα έως το 2070.

Το νέο ομόλογο εκδόθηκε 81 μ.β. φθηνότερα από ό,τι έχει υπολογιστεί, ώστε το ελληνικό χρέος να παραμένει βιώσιμο. Σημειώνεται πως με βάση το DSA του ΟΔΔΗΧ o δείκτης δημόσιου χρέους θα υποχωρήσει στο 120% το 2032 και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, στο 44% το 2060, για παράδειγμα, και στο 32% το 2070.

Πιο βιώσιμο το χρέος έπειτα από την «έξοδο» στις αγορές-1
Mε βάση το DSA του ΟΔΔΗΧ o δείκτης δημόσιου χρέους θα υποχωρήσει στο 120% το 2032 και θα συνεχίσει να υποχωρεί τα επόμενα χρόνια, στο 44% το 2060, για παράδειγμα, και στο 32% το 2070. [ΙΝΤΙΜΕ]

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο της έκδοσης είναι ότι «σφραγίστηκε» και επισήμως από τη συμμετοχή περισσότερων real money επενδυτών.

«Κανόνας» για τις εκδόσεις ελληνικού χρέους είναι ότι το ποσό έκδοσης είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις προσφορές των real money επενδυτών. Ο ΟΔΔΗΧ και οι primary dealers αποφάσισαν να οριστεί το μέγεθος του νέου 10ετούς στα 4 δισ. ευρώ, αν και «άνετα» μπορούσε, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, να είναι και 4,5 δισ. ευρώ. Οι προσφορές που προήλθαν από real money επενδυτές ήταν 50% περισσότερες από αυτές που είχαν καταβληθεί για το 10ετές που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2023. Και το αξιοσημείωτο είναι πως κάποιοι «παλιοί» real money επενδυτές, περίπου το 1/3, δεν συμμετείχαν καθώς ήταν ήδη τοποθετημένοι στο προηγούμενο 10ετές. Στην πλειονότητά τους έτσι οι real money επενδυτές στη νέα έκδοση του ελληνικού Δημοσίου, την πρώτη μετά την επενδυτική βαθμίδα, ήταν καινούργιοι.

Ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει φέτος να προχωρήσει σε 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές δανείων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το νέο 10ετές κατανεμήθηκε ως εξής: το 65% σε real money επενδυτές, το 30% σε τράπεζες και μόλις το 5% σε hedge funds. Κοιτάζοντας την κατανομή του 10ετούς που εκδόθηκε πριν από την επενδυτική βαθμίδα (και είχε και μικρότερο μέγεθος δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ), περίπου το 50% αυτού του ποσού είχε πάει σε real money επενδυτές. Παράλληλα, οι συνολικοί λογαριασμοί επενδυτών που κατέθεσαν προσφορές στη φετινή έκδοση ήταν 290, ενώ στην αντίστοιχη του 2023 ήταν 230.

Οπως σημείωσε primary dealer στο GlobalCapital, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική έκδοση, «η ζήτηση για την Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη πλέον και η νέα έκδοση είχε πολύ καλύτερο premium επίσης, και όλα αυτά οφείλονται στις οικονομικές της επιδόσεις –η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023 εκτιμάται πως κινήθηκε στο 2,3% έναντι μόλις 0,6% για την Ευρωζώνη– καθώς και στο γεγονός ότι πλέον έχει επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα». Επιπλέον, όπως ανέφερε, «το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει να επαναγοράσει ομόλογα φέτος και να μειώσει το ύψους των εκδόσεων των εντόκων γραμματίων, κάνουν την Ελλάδα ένα πολύ διαφορετικό story σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης».

Σημειώνεται πως ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει φέτος να προχωρήσει σε 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές – όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT