Περισσότερες από 5.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος ανεβάζει ταχύτητα μετά τις βελτιώσεις που ψήφισε η κυβέρνηση και οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερο «κούρεμα» έως και 28% σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα στις οφειλές με εμπράγματη εξασφάλιση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους:
– Τον μήνα Ιανουάριο του 2024 πραγματοποιήθηκαν 5.031 εκκινήσεις νέων αιτήσεων στην πλατφόρμα και 1.075 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 425 εκατ. ευρώ.
– Συνολικά, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί 13.101 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 4,8 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
– Σε σταθερά επίσης υψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα στο 73% διατηρείται το ποσοστό εγκρισιμότητας των ρυθμίσεων από τους χρηματοδοτικούς φορείς, δηλαδή τις εταιρείες διαχείρισης και τις τράπεζες.
– Το μέσο «κούρεμα» ανά τύπο οφειλής διαμορφώνεται στο 13% για τα στεγαστικά δάνεια, στο 34,2% για τα καταναλωτικά και στο 30,2% για τα επιχειρηματικά δάνεια.
Στο πλαίσιο των βελτιώσεων που θεσμοθετήθηκαν μειώθηκε, επίσης, το επιτόκιο για όλες τις ρυθμίσεις οφειλών προς Δημόσιο, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, που ορίζεται πλέον σε 3% σταθερό για 3 έτη. Σημειώνεται ότι το επιτόκιο για τα χρέη προς τους χρηματοπιστωτικούς φορείς ήταν έως τώρα euribor + 2,5 μονάδες για εξασφαλισμένες οφειλές και + 3 μονάδες για μη εξασφαλισμένες οφειλές. Για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ισχύει ήδη σταθερό επιτόκιο 3%. Τέλος, δόθηκε η δυνατότητα ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό σε πρόσωπα που «κληρονόμησαν» οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.
Οπως σημειώνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, «τα στοιχεία αντανακλούν τη δυναμική του συγκεκριμένου εργαλείου, που τους τελευταίους μήνες αξιοποιείται σημαντικά από τους οφειλέτες, μετά και τις πρόσφατες βελτιώσεις που θεσμοθετήθηκαν».
Συνολικά, σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμη 25.640 αιτήσεις ρύθμισης για οφειλές συνολικής αξίας 16,2 δισ. ευρώ, οι οποίες βρίσκονται είτε στο στάδιο της αρχικής υποβολής και της άντλησης στοιχείων είτε στο στάδιο της οριστικής υποβολής και της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.
Το 58% των οφειλών που βρίσκονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορούν επιτηδευματίες, το 23,7% νομικά πρόσωπα και το 18,1% φυσικά πρόσωπα.