Αύξηση πτήσεων και επιβατών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Αύξηση πτήσεων και επιβατών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Συνολικά τον Ιανουάριο διακινήθηκαν 1,6 εκατ. άτομα, ενώ ενισχύθηκαν κατά 12,8% ετησίως οι διεθνείς αφίξεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης

Ανοδο κατέγραψαν τον φετινό Ιανουάριο η επιβατική κίνηση και ο αριθμός των πτήσεων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023 και του 2019, οπότε η πανδημία δεν είχε εκδηλωθεί. Ειδικότερα, κατά τον πρώτο μήνα της φετινής χρονιάς διακινήθηκαν μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών συνολικά 1,6 εκατ. άτομα, από τα οποία τα περισσότερα (1,1 εκατ.) αντιστοιχούν στις –ενισχυμένες κατά 12,8% ετησίως– διεθνείς αφίξεις.

Συνολικά, ο αριθμός των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού ενισχύθηκε τον πρώτο μήνα του 2024, σε ετήσια βάση, κατά 10,7%. Οπως ακόμη φανερώνουν τα στοιχεία, η πανδημία που είχε καθηλώσει τα αεροπλάνα, αποτελεί μακρινή εικόνα. Κι αυτό δεδομένου ότι τον φετινό Ιανουάριο η συνολική επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι υψηλότερη κατά 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2019.

Τον πρώτο μήνα της χρονιάς αυξήθηκε ετησίως κατά 8,7% και ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που ανήλθε σε 15.031. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 5,3% και 11,2% αντίστοιχα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» συνδέει με την Ελλάδα 155 πόλεις παγκοσμίως, έχοντας το 2023 διακινήσει 28 εκατ. επιβάτες, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 24% συγκριτικά με το 2022. Από αυτόν τον αριθμό περίπου 19 εκατ. τουρίστες προήλθαν από το εξωτερικό, με τις προβλέψεις της ΙΑΤΑ να αναφέρουν ότι μέχρι το 2046 οι διεθνείς αφίξεις του αεροδρομίου θα αγγίξουν τα 31,4 εκατ.

Μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς για την οποία η ζήτηση ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σήμερα Τετάρτη έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα η εκδήλωση εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), κατά την τρέχουσα εβδομάδα μέχρι και τα τέλη Μαρτίου το πτητικό έργο στην Ελλάδα θα εμφανίσει αυξομείωση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, δηλαδή ανά περιόδους ενισχύεται έως και 5%, ενώ εμφανίζεται να υποχωρεί έως και 10% το χρονικό διάστημα 25-31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αναμενόμενη μείωση της επιβατικής κίνησης αποδίδεται στις ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις του πρώτου τριμήνου του 2023, το οποίο παραδοσιακά είναι εποχικά ασθενές. Για τη φετινή θερινή περίοδο, ένας μεγάλος αριθμός ξένων αεροπορικών έχει δεσμεύσει τις περισσότερες από ποτέ αεροπορικές θέσεις για διαδρομές από και προς την Ελλάδα.

Ενδεικτικά, η ισπανική αεροπορική χαμηλού κόστους Volotea θα προσφέρει φέτος 1,6 εκατ. θέσεις και θα εκτελεί 9.500 πτήσεις σε 70 προορισμούς. Το βρετανικό ταξιδιωτικό πρακτορείο Jet2holidays και η χαμηλού κόστους αεροπορική Jet2.com πωλούν κατά 12% περισσότερες θέσεις, που ανέρχονται συνολικά σε 1,52 εκατ., εκτελώντας 320 πτήσεις ανά εβδομάδα κατά τις περιόδους αιχμής. Αλλά και η Air France το φετινό καλοκαίρι θα εκτελεί έως και έξι πτήσεις ανά ημέρα από και προς το «Ελ. Βενιζέλος», ενώ θα επιχειρεί κάθε Σάββατο και από την Καλαμάτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT