Ανταποδοτικά τέλη 62 εκατ. από ΑΠΕ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Ανταποδοτικά τέλη ύψους 62 εκατ. ευρώ προσέφεραν τα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ στις περιοχές που είναι εγκατεστημένα για τα έτη 2021 και 2022, με τα αιολικά πάρκα να συμμετέχουν με το μεγαλύτερο ποσοστό (87,5% ), ήτοι πάνω από 54 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ποσά που με βάση τον νόμο παρακρατούνται αυτόματα από τις πληρωμές προς τα αιολικά πάρκα και κατευθύνονται στους δήμους και τις κοινότητες για τη μείωση του κόστους ρεύματος των καταναλωτών τους. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν στο 1%-1,2% του ετήσιου τζίρου των αιολικών πάρκων και για τη διανομή του ποσού στους τελικούς αποδέκτες είναι απαραίτητη υπουργική απόφαση, η οποία εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ προσφάτως. Από τα 62 εκατ. ευρώ τα 23,1 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν από τους δήμους για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος των οικιακών καταναλωτών και τα 39 εκατ. για τοπικά έργα.

Προς υπογραφή δύο συμβάσεις για προμήθεια λεωφορείων

Προς υπογραφή, ίσως και τις επόμενες ημέρες, οδεύουν οι δύο συμβάσεις για την προμήθεια 300 νέων λεωφορείων φυσικού αερίου, αποτέλεσμα του πολύπαθου διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2021 με στόχο την ανανέωση του γηρασμένου στόλου των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ. Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής οι δύο συμβάσεις, ενώ προς την άνοιξη αναμένεται και η παραλαβή 250 ηλεκτρικών λεωφορείων. Σημειώνεται πως εκτός από τις συχνές βλάβες, το 39% του ιδιόκτητου στόλου των λεωφορείων δεν είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.

Δημόσιος πλειστηριασμός σημάτων εφημερίδας

Με τους ρυθμούς εκποίησης περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων εταιρειών να προχωρούν βραδέως, για τις 26 Φεβρουαρίου ορίστηκε ο δημόσιος πλειστηριασμός των σημάτων της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που κηρύχθηκε σε πτώχευση τον Ιούνιο του 2014. Πρόκειται για τα σήματα «Ελευθεροτυπία», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «enet.gr». Ως τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί το ποσό των 378.666,64 ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση αποτίμησης της εταιρείας Grant Thornton.   

Αυξάνει το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

Την έγκριση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού της Κύπρου για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 26,1% στην Ελληνική Τράπεζα «απέσπασε» η Eurobank. Tο ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 29,2% και μετά τις σχετικές εγκρίσεις για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 17,3% από την Poppy Sarl, 1,6% από τη Senvest Management και 7,2% από τη Wargaming, το ποσοστό της θα διαμορφωθεί στο 55,3%. Μετά τις σχετικές εγκρίσεις αναμένονται οι εγκρίσεις της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, της ΕΚΤ και του Εφόρου Ασφαλίσεων, πριν προχωρήσει στη δημόσια πρόταση.  

Η Moody’s βλέπει ήπιες μειώσεις επιτοκίων

Με το κεντρικό ζήτημα των αγορών να είναι πότε θα αρχίσει η μείωση των επιτοκίων, η Moody’s επισημαίνει πως πιστεύει ότι ο ρυθμός αλλά και το μέγεθος των μειώσεων θα είναι πιο ήπια από τις προσδοκίες των επενδυτών. Παρά την επιβράδυνση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή περιπλέκουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής και οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να αποφύγουν την πρόωρη και επιθετική χαλάρωση της πολιτικής τους. Οι αγορές εκτιμούν ότι Fed και ΕΚΤ θα μειώσουν τα επιτόκια κατά 150 μ.β. φέτος, ωστόσο η Moody’s εκτιμά ότι οι μειώσεις θα είναι μικρότερες. Ειδικότερα θεωρεί πως η Fed θα αρχίσει τη μείωση επιτοκίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με συνολικά τέσσερις μειώσεις 25 μ.β. η κάθε μία φέτος. Οσον αφορά την ΕΚΤ, η Moody’s εκτιμά ότι θα μειώσει κατά 125 μ.β. τα επιτόκια φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT