Η Κίνα σχεδιάζει την παραγωγή μικροτσίπ της επόμενης γενιάς

Η Κίνα σχεδιάζει την παραγωγή μικροτσίπ της επόμενης γενιάς

Το Πεκίνο δείχνει να ξεπερνάει τους δυτικούς περιορισμούς σε νέες τεχνολογίες

3' 29" χρόνος ανάγνωσης

Σε αγώνα δρόμου για την παγκόσμια κυριαρχία στην τεχνολογία των ημιαγωγών, μία πολύτιμη αγορά αξίας μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, έχουν επιδοθεί εταιρείες και προηγμένες τεχνολογικά χώρες. Η Κίνα φαίνεται πως είναι έτοιμη να επενδύσει στα μικροτσίπ επόμενης γενιάς, παρά τους περιορισμούς των ΗΠΑ. Mέσα στο 2024, κορυφαίοι κατασκευαστές της χώρας αναμένεται να λανσάρουν επεξεργαστές για προηγμένα smartphone, απτόητοι από τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να περιορίσει δραστικά την πρόσβασή τους στους ζωτικής σημασίας ημιαγωγούς και την τεχνολογία κατασκευής τους.

Βοηθούμενοι από γενναιόδωρες επιδοτήσεις, οι κολοσσοί της Κίνας αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα παρά τις ανησυχίες για υπερπροσφορά. Η ικανότητα παραγωγής τσιπ της χώρας θα αυξηθεί κατά 60% τα επόμενα τρία χρόνια και θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη πενταετία, εκτιμούν αναλυτές του κλάδου. Δεδομένου ότι οι δυτικοί περιορισμοί στις εξαγωγές εξοπλισμού στην Κίνα σημαίνουν ότι η χώρα δεν μπορεί να παράγει τα πιο προηγμένα τσιπ επεξεργαστών, μεγάλο μέρος αυτής της παραγωγής θα είναι βασικά τσιπ επεξεργαστών, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτοκίνητα, οικιακά είδη και καταναλωτικές συσκευές.

Ο κινεζικός κολοσσός SMIC, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής τσιπ του «Κόκκινου Δράκου», συγκέντρωσε νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις κινήσεις του, με στόχο τη μαζική παραγωγή τσιπ με την υπογραφή της Huawei. Το εν λόγω πλάνο εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να αποκτήσει αυτάρκεια, μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Οκτώβριο να «παγώσει» τις εξαγωγές προηγμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης με την Ολλανδία και την Ιαπωνία για να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας στην αγορά ημιαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η SMIC στοχεύει να χρησιμοποιήσει το υπάρχον απόθεμα εξοπλισμού κατασκευής ΗΠΑ και Ολλανδίας για την παραγωγή πιο μικροσκοπικών τσιπ 5 νανομέτρων (nm). Η γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζει τσιπ Kirin που έχουν σχεδιαστεί από τη μονάδα HiSilicon της Huawei και προορίζονται για τις νέες εκδόσεις των premium smartphone της. Ενώ τα τσιπ 5 nm παραμένουν «μια γενιά πίσω» από τα τρέχοντα τελευταίας τεχνολογίας 3 nm, οι μαζικές γραμμές παραγωγής δείχνουν ότι η βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας εξακολουθεί να σημειώνει σταδιακή πρόοδο, παρά τα αυστηρά μέτρα ελέγχου της Δύσης.

Ο κινεζικός κολοσσός SMIC συγκέντρωσε νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στη Σαγκάη, με στόχο τη μαζική παραγωγή τσιπ με την υπογραφή της Huawei.

Εδώ και δεκαετίες, οι κατασκευαστές τσιπ προσπαθούν να κατασκευάζουν όλο και πιο συμπαγή προϊόντα, όσο μικρότερα είναι δηλαδή τα τρανζίστορ σε ένα τσιπ, τόσο χαμηλότερη είναι η κατανάλωση ενέργειας και τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητά τους. Επόμενο ορόσημο θεωρούνται τα τσιπ μεθόδου κατασκευής 2 νανομέτρων που αναμένεται να επικρατήσουν τα επόμενα χρόνια, τροφοδοτώντας την επόμενη γενιά smartphone, κέντρων δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

«Με το νέο σχέδιο, η Huawei βρίσκεται σε καλό δρόμο για την αναβάθμιση της νέας εμβληματικής συσκευής της και των τσιπ κέντρων δεδομένων», δήλωσε άτομο με πρόσβαση στα σχέδιά της. Το περασμένο καλοκαίρι, ο κολοσσός είχε προκαλέσει έκπληξη στη βιομηχανία και στους αναλυτές, όταν κυκλοφόρησε το premium κινητό της Mate 60 Pro+ 5G με επεξεργαστή 7 nm. Το συγκεκριμένο μοντέλο τη βοήθησε να αυξήσει τις αποστολές στην Κίνα κατά σχεδόν 50% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα της Canalys, καθώς είχε μεγάλη επιτυχία στους καταναλωτές. Η κατασκευή του επεξεργαστή οδήγησε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να διερευνήσει επισήμως εάν παραβιάζεται η σχετική νομοθεσία. Αν διαπιστώσει κάτι τέτοιο, τα «γεράκια» κατά της Κίνας στο Κογκρέσο θα απαιτήσουν νέα σκληρή τιμωρία απέναντι στο Πεκίνο.

Η κίνηση για τη δημιουργία πιο προηγμένων τσιπ ωστόσο, σημαίνει πρόσθετο κόστος. Η SMIC έπρεπε να χρεώσει 40% έως 50% περισσότερο για προϊόντα από ό,τι η TSMC της Ταϊβάν. Οι γραμμές κατασκευής τσιπ 7 και 5 nm περιλαμβάνουν εξαρτήματα των ΗΠΑ που ήταν σε στοκ πριν από τους περιορισμούς. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα μια άδεια εξαγωγής για ορισμένα από τα πιο προηγμένα εξαρτήματά της, γεγονός που μπλόκαρε τη βιομηχανία παραγωγής ημιαγωγών ASML στην Κίνα. «Η SMIC αντιμετωπίζει σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της παραγωγής της, αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενίσχυσαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές στον προηγμένο εξοπλισμό κατασκευής τσιπ», δήλωσε άτομο κοντά στην εταιρεία. «Παρ’ όλα αυτά, η μοίρα της βιομηχανίας τσιπ της Κίνας και η τεχνολογική της ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θα εξαρτηθούν από αυτές τις γραμμές παραγωγής της SMIC που έχουν πάρει φωτιά», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT