Μια μεγάλη απειλή επιστρέφει

Τα προβλήματα της New York Community Bancorp υπενθυμίζουν τους κινδύνους που κρύβουν οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Κοντεύει ένας χρόνος από την κρίση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ και τα προβλήματα που εμφανίζει μια άλλη αμερικανική τράπεζα στρέφουν και πάλι την προσοχή στον κλάδο. Αυτή τη φορά η ανησυχία αφορά τη New York Community Bancorp που λειτουργεί περίπου 400 υποκαταστήματα στις ΗΠΑ. Πέρυσι η τράπεζα διογκώθηκε σε μέγεθος, με το ενεργητικό της να υπερβαίνει τα 100 δισ. δολ., καθώς με την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών απορρόφησε τη Signature Bank που πτώχευσε τον περασμένο χρόνο.

Η μετοχή της έκανε βουτιά όταν εξέδωσε προειδοποίηση για πτώση εσόδων οφειλομένων σε απροσδόκητη ζημία από κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την αγορά γραφείων και κατοικιών. Η συνολική ζημία έφτανε τα 185 εκατ. δολ. Η τράπεζα αναγκάστηκε να ακυρώσει το μέρισμα και να προχωρήσει σε προβλέψεις μισού δισ. δολ. για να προστατευτεί έναντι μελλοντικής ζημίας. Ετσι μέσα στην περασμένη εβδομάδα οι μετοχές της έχασαν πάνω από τη μισή αξία τους, ενώ αμέσως μετά την προειδοποίηση σημείωσαν πτώση 40%.

Συμπαρέσυραν τις μετοχές άλλων τραπεζών που είχαν στο χαρτοφυλάκιό τους δάνεια ακινήτων και αποτέλεσαν δυσάρεστη υπενθύμιση τού πώς μπορεί η πτώση μιας τράπεζας να πλήξει και άλλες. Σημειωτέον ότι πολλά από αυτά τα δάνεια είχαν συναφθεί πολύ πριν καθιερωθεί η τηλεργασία που οδήγησε σε πτώση τις αξίες των ακινήτων και άσκησε μεγάλες πιέσεις στις εταιρείες ακινήτων. Οι αυξήσεις των επιτοκίων που έχουν αποφασιστεί μέσα στην τελευταία διετία έχουν καταστήσει πολύ πιο δαπανηρή την αναχρηματοδότηση αυτών των δανείων.

Ακόμη κι αν κινδυνεύσουν άλλες μικρές τράπεζες, η κατάσταση στους αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς είναι διαφορετική. Οι μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, όπως οι JPMorgan Chase και Citigroup, έχουν εδώ και μήνες προχωρήσει στις απαιτούμενες προβλέψεις ώστε να είναι θωρακισμένες σε περίπτωση ζημίας από μη εξυπηρετούμενα δάνεια για την αγορά ακινήτων. Γενικώς θεωρούνται πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν μια ύφεση, καθώς έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά τη βάση τους τόσο στους δανειολήπτες όσο και στους καταθέτες τους. Οι μετοχές των μεγάλων τραπεζών τελευταία πηγαίνουν πολύ καλύτερα από εκείνες των μικρών τραπεζών. Η JPMorgan Chase ανακοίνωσε μάλιστα την Τρίτη ότι θα ανοίξει 500 πρόσθετα καταστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Από την πλευρά του ο Ζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Federal Reserve, δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή πως θεωρεί απίθανη μια πραγματική τραπεζική κρίση που να οφείλεται σε ζημίες από τον τομέα των ακινήτων. Προσέθεσε πως κάποιες μικρές περιφερειακές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, αλλά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεργάζεται μαζί τους για το πρόβλημά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT