Συνάντηση Σκυλακάκη– Παπαλεξόπουλου

Συνάντηση Σκυλακάκη– Παπαλεξόπουλου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε η «φιλική» συνάντηση του επικεφαλής της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ και προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη. Αν και η συνάντηση –όπως και το περιεχόμενο αυτής– κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα, οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Παπαλεξόπουλο να μεταφέρει στον υπουργό τις ανησυχίες του για την καθυστέρηση που έχει προκύψει στην έκδοση όρων σύνδεσης στα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ, με τα οποία η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ έχει υπογράψει από τον περασμένο Σεπτέμβριο PPAs δεκαετούς διάρκειας προμήθειας ρεύματος. Το ζήτημα απασχολεί και τον όμιλο Βιοχάλκο, που επίσης έχει υπογράψει μακροχρόνιο PPAs με τη ΔΕΗ, αλλά και συνολικότερα την ενεργοβόρο βιομηχανία, που είδαν τα PPAs ως εργαλείο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, το οποίο τελικά τορπιλίζει η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου…

Υπερβολική αύξηση τιμών βλέπει ο Απ. Βακάκης

«Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε λογικό να αυξάνονται οι τιμές. Είναι υπερβολική η αύξηση τιμών». Αυτό υποστήριξε χθες ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo στη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, επισημαίνοντας ότι έχει μειωθεί το ενεργειακό κόστος. Ο Απόστολος Βακάκης, μάλιστα, ανέφερε ότι συντρέχουν ακόμη οι προϋποθέσεις για αποπληθωρισμό, εκτιμώντας ότι εάν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι καταναλωτές θα ψωνίζουν λιγότερο. «Η αγορά τιμωρεί. Ο καταναλωτής ψηφίζει με τα λεφτά, δεν ψηφίζει με συναισθήματα», τόνισε με νόημα.

Υπερωρίες στο Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος

Υπερωρίες για έως 15 υπαλλήλους του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος προβλέπει απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου ανήκει ο φορέας με αντικείμενο τη χάραξη της ελληνικής διαστημικής στρατηγικής. Ο συγκεκριμένος αριθμός ατόμων θα εργάζεται καθ’ υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου εργασίας του και έως τις 10 το βράδυ, ενώ δεν θα υπερβαίνει τις 120 ώρες ανά υπάλληλο και ανά εξάμηνο. Η δαπάνη για τις υπερωρίες διαμορφώνεται σε 20.800 ευρώ για το 2024. 

Ενίσχυση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης

Tη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στη μεταποίηση και το οικονομικό κλίμα τον Ιανουάριο αναδεικνύει στο χθεσινό τεύχος του «7 Ημέρες Οικονομία» η Eurobank. «Τουλάχιστον προς το παρόν, ο κλάδος της μεταποίησης στην Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με την Ευρωζώνη στις διαταραχές της ενεργειακής κρίσης, του υψηλού κόστους χρηματοδότησης και της γεωπολιτικής αβεβαιότητας», σημειώνεται στην έκδοση, με αφορμή την ενίσχυση του δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης. Εξάλλου, οι αναλυτές αναδεικνύουν την επιστροφή του δείκτη εμπιστοσύνης στις κατασκευές στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2000, οπότε και βρίσκονταν σε εξέλιξη μεγάλα έργα, όπως και τώρα.

Η Ελλάδα «νίκησε» τα ιταλικά ομόλογα

Ολα τα ελληνικά ομόλογα με διάρκεια έως 5 έτη έχουν χαμηλότερη απόδοση από τα αντίστοιχα ισπανικά. Οπως τονίζει η DZ Bank, το story των ελληνικών ομολόγων ξεχωρίζει στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς αφού κατάφεραν να «νικήσουν» τα ιταλικά, πλέον βάζουν στο στόχαστρό τους τα ισπανικά. Οπως προσθέτει, μετά την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, η Ελλάδα εντάχθηκε φέτος στον διεθνή δείκτη ομολόγων iBoxx Euro Sovereigns, με στάθμιση γύρω στο 1%. Η απόδοση της Ελλάδας στον δείκτη κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά της Ισπανίας, ενώ παρόμοια είναι και τα spreads των ελληνικών και ισπανικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, στις διάρκειες έως 5 ετών, επισημαίνει η γερμανική τράπεζα. Σημειώνεται πως χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,45% έναντι 3,21% για το ισπανικό 10ετές, ενώ στο ελληνικό 5ετές κινήθηκε στο 2,81% έναντι 2,86% για τον αντίστοιχο ισπανικό τίτλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT