Η κρίση στον όμιλο Gupta απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής χάλυβα

Η κρίση στον όμιλο Gupta απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής χάλυβα

Εντείνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολλών εργοστασίων χάλυβα του Ινδού μεγιστάνα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Η «ανεύθυνη» διαχείριση του μεγιστάνα χάλυβα Σαντζίβ Γκούπτα απειλεί το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής του μετάλλου καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα πολλών εργοστασίων του, προειδοποιούν συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι IndustriALL Europe και IndustriALL Global, δύο μεγάλες ομοσπονδίες που εκπροσωπούν από κοινού πάνω από 7 εκατ. εργαζομένους σε δεκάδες χώρες, κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει άμεσα την «κρίση» στις επιχειρήσεις Liberty Steel του ομίλου Gupta.

«Ο κίνδυνος να υποστούν σοβαρή ζημιά οι παραγωγικές ικανότητες χάλυβα της Ευρώπης και να μην ολοκληρωθεί η πρόκληση της παραγωγής πράσινου χάλυβα» είναι υπαρκτός καθώς η έλλειψη «ρευστού κεφαλαίου» οδηγεί σε μια «ιστορική κρίση», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. Στόχος τους μεταξύ άλλων ο Γκούπτα να παρέχει «πλήρη διαφάνεια» σχετικά με τα οικονομικά και την αναχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων χάλυβα, που έχουν πληγεί από περικοπές παραγωγής και νομικές διαμάχες εν μέσω της ευρύτερης ύφεσης στην περιοχή. Εδώ και εβδομάδες πολλές εγκαταστάσεις στα ευρωπαϊκά χαλυβουργεία του ομίλου είναι αδρανείς λόγω οικονομικών προβλημάτων, καθώς οι λογαριασμοί προμηθευτών δεν πληρώνονται και οι πρώτες ύλες εξαντλούνται. Η έκκληση των συνδικάτων για παρέμβαση είναι η τελευταία ένδειξη προβλημάτων στην GFG Alliance του Ινδού μεγιστάνα, έναν διεθνή όμιλο επιχειρήσεων που περιλαμβάνει τη Liberty, την παγκόσμια εταιρεία χάλυβα και εξόρυξης.

Η GFG επλήγη σκληρά από την κατάρρευση του κύριου δανειστή της Greensill Capital το 2021, ενώ δοκιμάστηκε επίσης από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο όμιλος έχει επίσης τεθεί υπό έλεγχο για την έλλειψη οικονομικής διαφάνειας. Ο κλάδος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Credit Suisse είπε στους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με την GFG δεν μπορεί να εφαρμοστεί όπως αναμενόταν, καθώς ο όμιλος απέτυχε να καταβάλει έγκαιρα την πληρωμή. Η GFG από την πλευρά της διαμηνύει ότι εργάζεται για μια «συναινετική αναδιάρθρωση του χρέους» με τους κύριους πιστωτές της Greensill. «Υπάρχει τεράστια έλλειψη διαφάνειας. Μας υποσχέθηκαν εδώ και χρόνια ενοποιημένους λογαριασμούς για τις ευρωπαϊκές τοποθεσίες της GFG, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παρά την κρατική βοήθεια, πολλά εργοστάσια είναι σε αδράνεια ή καταρρέουν. Θέλουμε να μάθουμε πού πήγε αυτό το δημόσιο χρήμα», τονίζει η Τζούντιθ Κίρτον-Ντάρλινγκ, της ΙndustrialAll Europe.

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η κατάσταση στη χαλυβουργία Ostrava της Gupta στην Τσεχία, καθώς η παραγωγή σταμάτησε εν μέσω διαφωνίας για απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας. Η GFG αποκαλεί την προειδοποίηση των συνδικάτων «λανθασμένη και παραπλανητική». «Οπως όλες οι ευρωπαϊκές χαλυβουργίες, οι δραστηριότητες της Liberty έχουν πληγεί από τις υψηλές τιμές ενέργειας, τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό κόστος εισαγωγής που οδήγησαν σε αναμονή πάνω από το 20% του πρωτογενούς χάλυβα της ηπείρου». Η εταιρεία διαμηνύει ότι έχει «στιβαρό σχέδιο αναδιάρθρωσης» για τη Liberty Ostrava, το οποίο δείχνει μια «εφικτή πορεία προς την κερδοφορία και την αποπληρωμή των πιστωτών». Παρά τις προκλήσεις της αγοράς, η Liberty «διασφαλίζει ότι οι υπάλληλοί της αμείβονται έγκαιρα και οι εγκαταστάσεις της συντηρούνται με ασφάλεια ακόμη και όταν δεν είναι πλήρως λειτουργικές», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT