Η Ουκρανία κατάσχει assets του Ιβάν Σαββίδη

Η Ουκρανία κατάσχει assets του Ιβάν Σαββίδη

2' 49" χρόνος ανάγνωσης

Σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ιβάν Σαββίδη και της συζύγου του προχωρούν οι ουκρανικές αρχές, έπειτα από απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου κατά της διαφθοράς της χώρας. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το kyivindependent, η απόφαση ελήφθη από έδρα τριών δικαστών, αφότου τον Αύγουστο του 2023 ο Ιβάν Σαββίδης είχε περιληφθεί σε λίστα μη κυβερνητικής οργάνωσης με 25 Ρώσους ολιγάρχες που οι επιχειρήσεις τους είχε κριθεί ότι υπηρετούν τον ρωσικό στρατιωτικό – βιομηχανικό μηχανισμό και των οποίων τα assets δεν είχαν κατασχεθεί ακόμη. Σύμφωνα με το ουκρανικό ΜΜΕ, τα υπό κατάσχεση assets του Ιβάν Σαββίδη περιλαμβάνουν το 100% των μετοχών της PJSC Pentopak, που έχει ηγετική θέση στην παραγωγή συσκευασιών τροφίμων, και το 100% των δικαιωμάτων της θυγατρικής της Atlantis-Pak Ukraine. Η έκθεση της ΜΚΟ στην οποία στηρίχθηκε η υπόθεση ανέφερε ότι η σύζυγος του Ιβάν Σαββίδη εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια ορισμένων εταιρειών στην Ουκρανία, αλλά στην πραγματικότητα ανήκουν στον ίδιο.

Πληθαίνουν τα μπλόκα αγροτών στην Ευρώπη

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι Ευρωπαίοι αγρότες, ζητώντας από την Ε.Ε. αλλά και τις κυβερνήσεις τους μέτρα για την προστασία του κλάδου τους. Μετά την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και τη Γερμανία, Πολωνοί αγρότες απέκλεισαν χθες δρόμους σε όλη τη χώρα εγκαινιάζοντας γενική απεργία που θα διαρκέσει ένα μήνα. Διαμαρτύρονται κατά των πολιτικών της Ε.Ε. και της έλλειψης κυβερνητικών ενεργειών για την προστασία της εργασίας τους. Ανάλογο είναι το κλίμα και στην Ισπανία, όπου χιλιάδες αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν αυτοκινητοδρόμους.  

Σε επίπεδο-ρεκόρ εκτοξεύθηκε η τιμή του κακάο

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εκτοξεύθηκαν οι τιμές του κακάο την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι άσχημες καιρικές συνθήκες περιορίζουν σημαντικά τις αποδόσεις των καλλιεργειών στη Δυτική Αφρική, από όπου προέρχονται τα 3/4 της παγκόσμιας παραγωγής. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων για το κακάο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 1.000 δολάρια ή σχεδόν κατά 40% από την αρχή του έτους, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή όλων των εποχών στις 5.874 δολάρια ανά μετρικό τόνο. 

Πρόγραμμα εθελουσίας από τη Eurobank

Σε ευρύ φάσμα εργαζομένων που απασχολούνται σε πολλές μονάδες του οργανισμού απευθύνεται το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώνει τη Δευτέρα η Eurobank, με στόχο την ανανέωση του προσωπικού και την εισροή εργαζομένων με νέες δεξιότητες. Το πρόγραμμα, που ορίζει ανώτατη εφάπαξ αποζημίωση τις 160.000 ευρώ, αφορά όσους έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1972 και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση και με βάση τους όρους δίνει την εναλλακτική της άμεσης αποχώρησης ή η επιλογή της 2ετούς, 5ετούς ή 7ετούς αναγκαστικής άδειας (sabbatical) σε εργαζομένους κοντά στη συνταξιοδότηση, διασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις προϋπηρεσίας για πλήρη σύνταξη χωρίς ανάγκη εξαγοράς ενσήμων.         

Η αποεπένδυση ΤΧΣ από Τράπεζα Πειραιώς

Για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, και συγκεκριμένα στις 4 του μηνός, φαίνεται ότι «κλειδώνει» η ημερομηνία για το placement της Τράπεζας Πειραιώς και την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι αποφάσεις για το τελικό ποσοστό που θα διαθέσει το Ταμείο, από το συνολικό 27% που ελέγχει, αναμένεται να ληφθούν αυτή την εβδομάδα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες προεξοφλείται η διάθεση τουλάχιστον του 20%, χωρίς να αποκλείεται τελικώς να προκριθεί το σενάριο της πλήρους αποεπένδυσης. Οπως έχει γράψει η «Κ», η αποεπένδυση θα ακολουθήσει το μοντέλο της Εθνικής Τράπεζας, με το παράλληλο άνοιγμα βιβλίου και για το ελληνικό κοινό. Η διοίκηση της τράπεζας αναμένεται αυτή την εβδομάδα, και συγκεκριμένα την Τετάρτη, να ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα, καθώς και το νέο business plan για την 3ετία, που θα θέτει νέους, βελτιωμένους στόχους σε όλες τις γραμμές εργασιών.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT